Skelen: En simpel klap kan sikre dit barns syn

Af: Øjenforeningen

Foto: Øjenforeningen

Forældre ønsker kun det bedste for deres børn. Også et godt syn. Alligevel er det ikke ualmindeligt, at børn, der skeler, ikke får den optimale behandling.

Hvis børns skelen bliver overset, kan det få alvorlige følger senere i livet og give problemer, der rækker langt ud over kosmetiske gener.

Hvad er skelen?

Et barn skeler, hvis det ene øje ser på dig, mens det andet øje ser i en anden retning. Det gør, at øjnene ikke kan arbejde sammen om at danne ét billede. For at undgå dobbeltsyn, vil barnet så at sige ’slukke’ for det svage øje, som derfor ikke udvikles normalt.

Det skarpe syn udvikles i barndommen. Her skabes de nervebaner, der fører signaler fra de sansende øjne og videre til hjernen, hvor den egentlige billeddannelse sker. Hvis ikke man gør noget ved problemet, opstår der svind i nervecellerne i synsbarken. Sker det, kan man efter 7-årsalderen ikke længere gøre noget ved det. Øjet er blevet dovent.

I de tidlige år, kan man stadig nå at genoptræne synsfunktionen. Det gøres ved at dække det dominerende, raske øje til med en klap. Jo tidligere problemet opdages, jo bedre bliver resultatet også, når det behandles.

 


 

Hvordan opdager jeg skelen?

Der findes tre simple test, der kan hjælpe dig til at finde ud af, om barnet skeler:

  • legetøjsprøven
  • fotoprøven
  • lygteprøven

Se dem beskrevet i Øjenforeningens brochuren ’Mit barns øjne – fra baby til skolealder’.

 


 

Hvorfor er det et problem?

Synsprocessen er utrolig kompliceret, og det er ikke meget, der skal gå galt, før vi oplever problemer med at se. Skulle der ske noget med det ene øje (sygdom eller ulykke), vil man normalt have et andet øje at falde tilbage på. Men har man ikke fået gjort noget ved sin skelen som barn, vil man være mere sårbar. Sker der noget med det raske øje, er der kun det dovne øje tilbage. Og når først man er mere end syv år, kan det ikke optrænes til at opnå en normal synsfunktion.