En smoothie om dagen …

Af: Carsten Gottlieb

Foto: Shutterstock

Vi frygter alle en kræftdiagnose. Vi er bange for selve sygdommen, og vi ved, at behandlingen også kan være et mareridt i sig selv. Derfor skal dagens råd lyde: Prøv at komme i gang med at lave dine egne smoothies med frugt og grønt. Det kan få større betydning, end du lige tror.

Du skal bruge fire ting:

  • En kraftig blender
  • Noget frugt/grønt, du kan lide – og noget, du har godt af
  • Tilsæt isterninger og mælk/plantedrik, og du har en cocktail, som har potentiale for at hjælpe dig igennem store kriser – måske endda undgå den største krise.

Forklaringen følger her.

Smoothies kan – ligesom hjemmepresset juice – indeholde både noget, som smager rigtig godt, samt andre ingredienser, du ikke er så vild med. Nøglen til sundheden ligger naturligvis i de sidste.

For én af de vigtige årsager til, at mennesker udvikler kræft, er kroniske inflammationstilstande i kroppen. Inflammation opstår, når der er ubalance mellem de næringsstoffer, vi indtager gennem kosten. Bl.a. hvis vi spiser for meget sukker, steger vores mad for hårdt eller får for lidt grønt. Det kommer ofte til udtryk som mindre gener i dagligdagen; træthed, let hovedpine, fordøjelsesbesvær eller andet.

Men kronisk inflammation kan samtidig øge risikoen for bl.a. diabetes, hjertekarsygdom og autoimmune sygdomme – samt skubbe til den type celleforandringer, vi ønsker at undgå.

Drik dig til grøntsager

Antiinflammatorisk kost omfatter bl.a. fuldkornsprodukter og fisk (fiskeolie). Det finder de fleste en vej til. Men det kan være sværere at nå op på den anbefalede mængde af det tredje, vigtig element: Grøntsagerne.

I en smoothie kan du blende nogle af de allersundeste grøntsager med – f.eks. spinat, grønkål eller broccoli – og mildne smagen ved at tilsætte banan, appelsinsaft, melon eller andet.

Farven skal du ikke altid tænke så meget over. Den kan godt være lidt udefinerbar. Men tilsæt is og drik dig til de grøntsager, du har svært ved at inkludere i andre måltider.

Det er faktisk præcis den genvej til mere frugt og grønt, det lyder til at være. Kroppen tager glad imod og er ligeglad med, om du tilsatte en ekstra banan for at få det til at glide ned.

Vigtig naturlig næring

Måske er du god til at forebygge sygdom og få dine næringsstoffer på anden måde. Det er jo også bare fint.

Når vi fokuserer på smoothies i denne artikel, skyldes det temaet om kræft. For under en kræftbehandling får kosten ofte en helt særlig betydning. Både stråler og kemoterapi kan påvirke appetitten i voldsom grad, og samtidig er det vigtigt at undgå vægttab under et behandlingsforløb.

Kvalme og madlede er en type lidelse, der ikke altid findes medicin mod, der virker for dig. Når du siger, at du ikke kan få noget ned, er det eneste svar: Men du skal! Måske i form af tilskudsdrikke som energidrikke eller proteindrikke.

Her kan smoothies eller juice få endnu en vigtig rolle som et godt alternativ. De fleste har lettere ved at drikke end at spise fast føde, når appetitten er helt i bund. Smoothien kan tilsættes fedt og protein, som man har særligt behov for under en kræftbehandling. F.eks. i form af olivenolie, hampeproteinpulver eller valleproteinpulver.

Selvom det er en forfærdelig udfordring at indtage noget som helst, kan en smoothie fordelt over 6-8 måltider give dig vigtig næring, som du ellers ville have meget svært ved at få ned.

En vigtig rolle

Lægerne bliver hele tiden dygtigere til at behandle kræft. I dag lever to ud af tre stadig 5 år efter en kræftdiagnose og har haft mulighed for at vende tilbage til livet. Men restitueringen efter behandling er heller ikke altid nem.

Ud over det mentale pres, der altid følger i halen på behandling for en livstruende sygdom, medfører kemo og stråler ofte fysiske bivirkninger, som det kan tage flere år at slippe af med. Nogle ville sige, at den hårdeste kamp starter, når du har afklædt dig hospitalstøjet og har taget afsked med kræftafdelingen. Nu kæmper du på egen hånd.

Den anbefalede kostplan i efterforløbet er identisk med en almindelig kostplan. I denne periode kan du med fordel bruge juice og smoothies til at få nogle ekstra, sunde grøntsager – eller at forkæle dig selv med en version, hvor du har tilsat ekstra af din søde yndlingsfrugt.

Smoothies kan hverken forebygge eller helbrede kræft alene. Men de kan spille en vigtig rolle i din egen personlige duel med den uhyggelige sygdom. Og så er det jo ingen skade til, at smoothies både kan hjælpe med at forebygge andre, kroniske sygdomme – og at de smager godt.

Akupunktur mod kvalme

Akupunktur kan ikke behandle kræft, men den traditionelle, kinesiske nåle-terapi kan i mange tilfælde lindre generne ved både sygdommen og dens behandling.

Det gælder i nogle tilfælde nervesmerter og andre typer smerte, som skyldes selve sygdommen.

Akupunktur kan ofte også lindre kvalmessymptomer og kan dermed have stor betydning for patienter, der lider af denne bivirkning ved kemo- eller stråleterapi. Dog skal du være opmærksom på, at nogle patienter får ekstra sårbar hud efter en kemobehandling.

Akupunktur er i udgangspunktet uden bivirkninger, men der bør ikke stikkes direkte i det område, hvor en kræftknude er lokaliseret.

Det anbefales, at du taler med din læge, før du benytter alternativ behandling.

Naturlige alternativer?

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler.

Se mere på www.naturli.dk hvor du også kan finde kilder til denne artikel og søge på andre artikler om kost og kræft.