Gravid: En vidunderlig øvelse i kontroltab

Af: Henrik Prinds Rasmussen, Praktiserende læge, Lægehus Nord i Kolding

Foto: Colourbox

Hun vil gerne vide, om hun kan blive gravid og i givet fald, hvor lang tid, det tager! Jeg lytter opmærksomt, venter lidt og ser på hende, mens jeg smiler og spørger, om der er en bestemt måned, der passer ind i hendes kalender. Hun gengælder mit smil ved grinende at sige: ”Du ved godt, hvad jeg mener”.

Hun er 28 år og arbejder som revisor. Hun har været gift i to år og er begyndt at tænke på at skulle have børn og vil derfor gerne vide noget mere om det. Det forstår jeg godt. Det er en stor beslutning, og der er mange spørgsmål og overvejelser, som det kan være fint at vende, inden hun og hendes mand går i gang med projektet.

Når jeg udfordrer hende og spørger, om der er en bestemt måned, der passer hende, er det fordi, jeg kender hende godt i forvejen. Hun er ualmindelig god til at planlægge både store og små ting i sit liv. Hun er vant til at opleve kontrol og forudsigelighed, og denne situation er givetvis uvant for hende – og det er godt.

Forberedelser til graviditet

Jeg fortæller hende, at hun ikke kan kontrollere, hvornår hun bliver gravid, men at jeg vil anbefale hende at tage folinsyre, når hun ikke længere bruger prævention, da folinsyre nedsætter risikoen for misdannelser.

Det anbefales desuden at have samleje to-tre gange om ugen omkring tidspunktet for ægløsning, for at optimere chancen for graviditet.

Endelig anbefales det at spise sundt og varieret, at være moderat fysisk aktiv og undgå rygning og alkohol.

Der er ikke noget i hendes eller hendes mands sygehistorie, der tyder på, at de ikke skulle kunne få børn. 85 pct. af alle par, der ønsker at blive gravide, lykkes med det inden for et år. Jeg beroliger hende derfor med, at det nok skal gå.

Det svære for hende bliver formentligt ikke at blive gravid, men at miste kontrollen.

At holde et liv i sin hånd

Uanset hvornår, og hvordan hun bliver gravid, venter der en særlig fin øvelse. Det at blive gravid, at skulle føde og blive forældre er en vidunderlig øvelse i kontroltab.

Den danske teolog og filosof K. E. Løgstrup beskrev, at ”den enkelte har aldrig noget med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin egen hånd”. Det gælder i særdeleshed, når vi bliver forældre. Det er både en stor gave og en stor opgave.

Virkeligheden er, at vi ikke kan kontrollere eller forudsige det, der har størst betydning i vores liv. Det, der er med til at skabe stabilitet, mening og sammenhæng i vores liv, er i høj grad nære relationer. Relationer, som vi ikke kan eller skal kontrollere, men som vi kan investere i, prioritere og påskønne.

En stor begivenhed at blive gravid

Det er paradoksalt, at netop disse forhold – de nære relationer – ofte tages for givet og forventes at kunne kontrolleres, når de ikke er udfordret.

Når vi så konfronteres med livets store begivenheder, bliver vi mindet om, hvor sårbart og fint livet er. Den stoiske filosof Markus Aurelius, beskrev netop dette forhold. At livet er skrøbeligt, og at denne forgængelighed minder os om, hvor fint det er at få lov til at dele og give liv.

Efter at have vendt både K. E. Løgstrup, Markus Aurelius og folinsyre afslutter vi vores samtale med, at jeg ønsker hende held og lykke med både kontroltab og en fin ny rejse, som hun ikke kan og skal planlægge alt for meget i forvejen.