Energi i øverste etage

Af: Carsten Gottlieb

Foto: Shutterstock

Mange af kroppens funktioner bliver rustne med alderen, og det er måske naturens måde at sige, du skal tage den lidt med ro. Men der er ingen grund til, at din hukommelse også skal falde af på den

Du har sikkert kigget efter tegn i spejlet, siden du fyldte 18 år. Ser jeg ældre ud? Er der en rynke ud for øjet? Åh nej, er mit hår ved at blive tyndere?

Men egentlig burde du fokusere på det, der foregår på indersiden af kraniet. Tidens tand kan også slide på hukommelse og generelle kognitive evner, og dem vil du faktisk savne endnu mere, end du savner din ungdoms teint.

Hjernen er et stort apparat, der hver dag forbruger enorme mængder af energi, som tilføres i form af ilt og næringsstoffer gennem de spindelvævstynde blodkar. Af samme grund er hjernen meget følsom over for selv små forsnævringer i disse fine blodårer.

Hjælp til hjernesundheden

Hjernen holder sig i form sammen med din krop og livsstil, men du kan også målrette en indsats direkte til de små grå og ikke mindst det fintmaskede netværk af blodkar, som vedligeholder en optimal hjernefunktion.

Særligt to tilskud har en direkte gunstig effekt på hjernesundheden.

Dels har hjernen brug for at få tilført omega-3 fedtsyren, DHA, som udgør 90 procent af hjernens fedtstoffer.

Kroppen kan kun i ret lille omfang danne DHA, så enten skal du spise stabile mængder af fed fisk, eller også skal du tage et af de mange fiskeolietilskud.

Du kan se på pakken, hvor meget DHA et omega-3 produkt indeholder. Mængden er dog ikke altid det eneste relevante kriterium. F.eks. indeholder kapsler af tilskuddet Bio-Marin omega-3 i form af frie fedtsyrer, som optages lettere i kroppen. Det betyder, at kroppen får ekstra værdi af den angivne mængde DHA.

Ren bonus for blodgennemstrømningen

Mens Omega-3 er et essentielt næringsstof, som vi under ingen omstændigheder kan undvære, er tilskud af Ginkgo biloba en ren bonus for kroppen.

Ginkgo biloba er det navn, som normalt bruges om tempeltræet. Tempeltræ er en unik plantesort, som ikke har andre slægtninge i det botaniske system. Den vurderes at have eksisteret i mere end 200 mio. år.

Det er bladene fra Ginkgo biloba, der bruges til tilskud, og de har dokumentation for at virke blodfortyndende og for at udvide blodkarrene i hjernen. Begge dele øger blodgennemstrømningen og reducerer risikoen for åreforsnævringer, og derfor bruges det forebyggende imod hukommelsestab, svimmelhed og demens.

Effekten ser ud til at styrkes, når du tager et standardiseret tilskud, hvor du er sikker på at få samme dosis af Ginkgo biloba-bladenes mikronæringsstoffer hver gang. Det er bl.a. tilfældet for naturlægemidlet Bio-Biloba.

Ginkgo biloba kan have indvirkning på effekten af nogle typer medicin, så det anbefales at tale med sin læge før brug.