Epo mod depression

Næsten hver sjette dansker vil på et tidspunkt i sit liv få en depression. Nu tyder ny forskning på, at behandlingen af depression kan få hjælp fra en uventet kant; dopingmidlet epo har nemlig vist sig at kunne påvirke hjernen i positiv retning.

Nedtrykt. Ingen energi. Svært ved at huske. Sortsyn og isolation. Det er nogle af symptomerne på depression – en sygdom, der rammer et stort antal danskere. Ifølge tal fra Psykiatrifonden lider omtrent 200.000 danskere af depression.

– Vi inddeler depression i tre forskellige typer: den lette, den middelsvære og den svære. Der er ca. 75.000 danskere, der lider af den lette form for depression, mens de to andre kategorier rummer 125.000 personer, fortæller PsykiatriFondens formand, psykiater Jes Gerlach.

Årsagerne til depression er mange, og det kan være vanskeligt at pege på én udløsende årsag. Depression kan fx blive udløst af sociale faktorer som større livsændringer (skilsmisser, barsel, pension), konflikter i familien eller på arbejdspladsen, omsorgssvigt eller misbrug. Derudover kan man fra naturens hånd kan være født med et sårbart sind – arvelighed spiller nemlig også en rolle; hvis ens forælder lider af depression, forøger det ens egen risiko for at udvikle sygdommen.

Det er en mørk tid…

Manglen på lys i vintermånederne har også betydning for vores humør. Faktisk mener man, at 5% af den danske befolkning lider af den såkaldte vinter­depression.

– Undersøgelser viser, at lys spiller en vigtig rolle for reguleringen af vores humør. Manglen på lys kan derfor give sig udslag i det, man kalder vinterdepression. Den er kendetegnet ved, at man er meget følsom og dulmer sit dårlige humør ved at spise meget – især søde sager, forklarer Jes Gerlach, der samtidig oplyser, at der er en klar overvægt af kvinder, der lider af vinterdepression.

Vinterdepression er en såkaldt atypisk depression og kan behandles med lysterapi. De andre former for depressioner, der ikke er relateret til årstiderne, bliver behandlet på forskellige måder. Information om sygdommen og konkrete livsstilsændringer (som fx mere søvn og mindre alkohol) kan ofte være nok til at kurere den lette form for depression.

– Er der tale om en middelsvær depression er samtaleterapi en udbredt behandlingsform. Ved svære depressioner er medicin nødvendig – man ved, at medicin, der stimulerer hjernens produktion af signalstoffet serotonin, i mange tilfælde kan hjælpe mennesker, der lider af depression, siger Jes Gerlach.

Epo hjælper hjernen

Men nu kan de svære tilfælde af depression måske snart få en ny form for behandling; nemlig med hormonet erythropoietin (epo). Epo er kendt – og berygtet – inden for sportens verden, fordi det er et hormon, der øger produktionen af de røde blodlegemer. Disse blodlegemer transporterer ilt til musklerne, og på den måde kan sportsfolk, der har indtaget epo, præstere væsentligt mere. Men epo har også den egenskab, at det stimulerer væksten af nerveceller i hjernen – en evne som psykolog og Ph.d. Kamilla Miskowiak forsker i.

– Meget tyder på, at mennesker med depression har nedsat evne til at regenerere og danne nye hjerneceller. Min forskning har vist, at epo ikke blot har den velkendte virkning, der stimulerer produktionen af røde blodlegemer, men også har betydning for neuroplasticiteten, dvs. hjernens evne til at danne nye celler og forbindelser, fortæller
Kamilla Miskowiak

Hendes forskning på henholdsvis Oxford University og på Rigshospitalet har vist, at epo har positive virkninger på hjernefunktionen, humøret og kognitive funktioner, dvs. hukommelsen og koncentrationsevnen – både hos raske forsøgspersoner og hos mennesker med depression. Miskowiak fik øjnene op for epos potentiale, da hun med sin forskning ved Københavns Universitet viste, at hormonet forbedrer kognitive funktioner hos hjerneskadede rotter og derudover ser ud til at gøre dem mindre angste. Anden forskning har siden vist, at epo-behandling også kan forbedre kognitive funktioner hos mennesker med skizofreni eller multipel sklerose.

– I dag er der ca. 30% af dem, der lider af en depression, der ikke har gavn af antidepressiv medicin. Derfor har de brug for en helt anden form for behandling, og her har epo vist sig at have nogle egenskaber, der gør, at vi i fremtiden håber på at kunne bruge hormonet som behandlingsform, forklarer Kamilla Miskowiak.

Hjernedoping

– Man kan faktisk godt se epo som en slags hjernedoping. Og ud over den positive effekt, epo synes at have på depression, så tyder det også på, at hormonet har positiv indvirkning på vores kognition – fx vores evne til at koncentrere os, planlægge og huske, siger Kamilla Wiskowiak.

Epo bliver normalt givet til patienter, der lider af blodmangel, og forskningen er stadig på udviklingsstadiet, så man behandler endnu ikke depression med epo – men Kamilla Miskowiak vurderer, at det ikke er urealistisk, at man vil se det inden for 2-3 år.

– Der er et stort potentiale. En af udfordringerne er at få lavet en afart af epo, der har de positive virkninger på hjernen, men som ikke øger mængden af røde blodlegemer.
Man kan sige, at bivirkningerne ved behandlingen er, at man får forhøjet risiko for blodpropper – derfor følger vi også vores forsøgspersoner nøje, siger Kamilla Miskowiak.

Viden forebygger

Uanset karakteren af ens depression – og uanset behandlingsformen – er det essentielt, at man er opmærksom og reagerer tidligt i forløbet:

– Det er afgørende, at vi får sat ind tidligt. Undersøgelser viser nemlig, at depression ofte hænger sammen med andre sygdomme; en person med depression har forøget risiko for fx at få en angstsygdom. Og har man først fået en depression, er der omkring 60 % risiko for, at man får en ny. Det kan blive en til ond cirkel, som er svær at komme ud af, fortæller Jes Gerlach.

Depression er defineret som en folkesygdom, og der forskes derfor intenst i sygdommen – både for at skabe livskvalitet for de mennesker, der lider af depression, og for at forebygge og på den måde spare samfundet for ressourcer.

– Det er vigtigt at slå fast, at når der er tale om en let depression, så kan man gøre meget selv – ved at indsamle viden kan man få en bedre forståelse af depression og også ændre sit eget handlemønster, så man kan komme ud af depressionstilstanden. Fx ved at få mere søvn, drikke mindre alkohol og være fysisk aktiv, understreger Jes Gerlach. 

Viden om depression

Depression – og hvad du selv kan gøre er en letforståelig og letlæselig bog skrevet til mennesker, der er ramt af depression, pårørende, arbejdsgivere og andre med interesse for menneskets psyke og for hjernens funktioner. Bogen er skrevet af Jes Gerlach og kan købes på:

www.psykiatrifonden.dk.

 

Fakta om depression

Typiske symptomer på depression er bl.a., at:

  • Man føler sig trist, nedtrykt og træt over en længere periode
  • Man mister interessen for de fleste ting og mangler sin sædvanlige energi
  • Man mangler selvtillid og har svært ved at se meningen med livet
  • Man isolerer sig og orker ikke socialt samvær

Mange depressioner begynder i 20-30-års alderen. Der er dobbelt så mange kvinder som mænd, der får depression – derudover er ældre, syge og ensomme mennesker særligt udsatte for at udvikle depression.

Kilde: Psykiatrifonden

Epo og depression

Personer, der lider af svære depressioner, har ofte en nedsat neuroplasticitet i hjernen – dvs. en nedsat evne til at danne hjerneceller og skabe nye forbindelser i hjernen. Har man nedsat neuroplasticitet, vil man også ofte opleve en svækkelse af kognitive funktioner som fx hukommelsen. Epo stimulerer hjernens aktivitet i forhold til at danne nye celler og forbindelser, hvilket både har indvirkning på stemningslejet og de kognitive problemer.

I øjeblikket afvikles der et klinisk forsøg med epo-behandling på Affektiv Klinik, Psykiatrisk Center København, Rigshospitalet.

Kamilla Miskowiak opfordrer personer, der enten lider af depression og ikke har haft held med medicinsk behandling eller som lider af manio-depression (bipolar lidelse) og oplever kognitive vanskelig­heder, til at kontakte klinikken på telefon 27 90 86 34 for at høre mere om epo-forsøget.