Lægens konsultation: Er det kræft?

Af: Henrik Rasmussen

Foto: Shutterstock

Han har arbejdet som tømrer et helt arbejdsliv, inden han for et par år siden gik på pension. Han er typen, der ikke sidder stille ret længe ad gangen og er nu begyndt at hjælpe ældre mennesker med at passe deres have. Han kommer ind i konsultationen i arbejdsbukser, farve i kinderne og opmærksomme øjne.

Min kone siger, jeg skal få dig til at se på det, jeg har i panden. Jeg har haft det 2 måneder nu, og det vil ikke gå væk. Jeg er jo vant til at få små sår og rifter, der plejer at gå væk af sig selv i løbet af et par uger, men det er anderledes med såret i panden.

Læs også: Lægens konsultation : Corona

Jeg spørger, om han har slået sig, om det gør ondt, eller om der er andre symptomer. Han svarer, at det eneste er, at det ikke vil hele op. Han mærker ikke noget til det. Det startede med, at han kunne mærke, at huden i området var ru, og så kom der senere farve på.

Jeg ser på hudelementet i et dermatoskop, der er et lille mikroskop, som man kan placere over området og dermed se detaljer i huden. Når jeg ser i dermatoskopet, kan jeg se et gulligbrunt skællende hudelement med let uregelmæssig form, der måler ca. 2×2 cm. Det er placeret nær hårgrænsen på venstre side af panden.

Læs også: Jeg har haft testikelkræft to gange

Er det kræft? Er det noget jeg kan dø af? Han ser lidt rundt i lokalet og flytter lidt uroligt på sig i stolen. Jeg venter til han igen ser på mig og fortæller, at det ikke er farligt. Det kan behandles, så det går væk igen, men det vil ikke gå væk af sig selv uden behandling, og det er derfor godt, at han er kommet med det.

Han har fået en solskade, eller en aktinisk keratose, som er det lægefaglige udtryk. Det skyldes ultraviolet lys fra solen, og det er derfor en hudforandring, der typisk opstår i soleksponerede områder som i panden og på kinderne. Det er ikke direkte arveligt, men forekomsten er størst blandt personer med lys hud og særligt personer, som færdes meget udenfor.

Jeg fortæller ham, at han skal henvises til hudlæge til behandling. Det er ikke kræft, men solskader kan i meget sjældne tilfælde udvikle sig til hudkræft, og det er derfor vigtigt at få det behandlet. Han spørger, hvordan man behandler det, og vi taler om, at det kan være enten med en bestemt creme, med frysning eller lysbehandling alt efter, hvor stort området er, og hvor det sidder. Jeg fortæller ham, at henvisningen er sendt, og at han frit kan kontakte en hudlæge og bestille tid til behandling.

Læs også: Fremtidens medicinske behandling tager afsæt i dine gener

Så fik hun ret alligevel! Han har rejst sig for at gå, men vender sig om på vej mod døren. Jeg giver ham ret og spørger, om det er første gang? Han smiler og siger, at han godt ved, at hun plejer at have ret, men at jeg ikke behøver at sige det til hende. Jeg siger, at det lyder som om, at han er godt gift, og at jeg også synes, det er en bedre idé, at han selv siger det til hende. Han vinker med hånden til farvel og lukker døren bag sig.