Er det nødvendigt at rense sit drikkevand?

Af: Malene Tonnung Foto: Adobe Stock

Vores ellers så højt besungne drikkevand er under pres. Vores grundvand er forurenet mange steder af pesticider, PFAS og andre miljøfremmede stoffer.  Hvis du vil være helt sikker på at undgå disse stoffer, kan du filtrere dit drikkevand – og her er omvendt osmose den filtreringsform, der fjerner mest. En dansk opfindelse gør det mere effektivt end nogensinde.

 Alt efter hvor du bor i landet, er grundvandet mere eller mindre udfordret. Over halvdelen af de danske drikkevandsboringer indeholder rester af pesticider og flere andre bekymrende stoffer optræder i stigende grad. Vandværkerne gør, hvad de kan for at rense, men ingen kender konsekvensen af at slippe nogle af disse stoffer igennem – heller ikke selvom de overholder grænseværdierne.

Hvis du overvejer at tage sagen i egen hånd og selv filtrere dit drikkevand, bør du kende til omvendt osmose.

Naturens metode sparer vand og strøm

Denne form for filtrering, hvor vandet presses gennem en membran, der sorterer miljøfremmede stoffer fra, fjerner partikler mest effektivt. Dog har omvendt osmose i mange år været kendt for at være dyre systemer, som både var langsommelige og ressourcekrævende.

Det danske firma Aquaporin har her knækket koden til at gøre metoden hurtigere og mindre krævende. Ved at bruge naturens egne vandkanaler – proteiner kaldet aquaporiner – speedes processen op og kræver mindre vand og strøm.

Let at filtrere i hverdagen

Den specielle aquaporin-membran er bygget ind i systemet A2O Pure, som kan placeres under vasken eller i et andet skab (op til 16 meter fra vasken). Filtreringen foregår løbende, så du er fri for vand i tanke og deraf store rengøringskrav.

Du drejer blot på hanen, når du vil tappe drikkevand. Filtreringen giver et mindre vandtryk, så det tager lidt længere tid at fylde glasset end normalt, men det drejer sig om sekunder. Systemet kan levere 2,1 liter rent drikkevand i minuttet. Vand, hvor mere end 99 pct. af de uønskede stoffer er fjernet.

Vand, til at skylle filtrene, og strømforbruget er mere end halveret i forhold til lignende systemer.

Vælg et system, der matcher dit behov

Selve maskinen bruger dels kulfiltre, der fjerner klor, organiske forbindelser, pesticider og kemikalier, samt aquaporin-filtret, der fjerner de resterende stoffer, som kulfiltreret ikke tog – inklusive bakterier, vira, salte, tungmetaller og kemikalier.

Et køkken med en vandrensnings maskine fra Cleanwater for you

Vandfiltrering er et begreb, der dækker over mange metoder og prisklasser. Du kan finde løsninger, der kan tage få af stofferne for omkring 100 kroner til store forkromede maskiner i 30.000 kroners prisklassen.

Du bør altid overveje, hvad dit behov er, før du vælger en løsning. Kvalitet og effektivitet hænger som oftest sammen, men er målet at rense vandet effektivt, kan du sagtens holde dig under 10.000 kroner for et system med dokumenteret effekt.

Om A2O Pure og aquaporiner

I naturen optræder aquaporiner – en slags proteiner – som små vandkanaler, der slipper vand ind i cellerne hos alt levende uden, at der samtidigt slippes uvelkomne stoffer ind. Membranen efterligner altså naturens metode.

Metoden er så effektiv, at Andreas Mogensen havde et filter med aquaporiner fra den danske virksomhed med ud på den internationale rumstation, hvor det skulle omdanne spildevand til drikkevand.

A2O Pure med Aquaporin-membranen forhandles i Danmark af Clearwater.selectedforyou.dk – som også skriver om drikkevand, filtrering og A2O Pure på hjemmesiden.

Kilder: Danmarks Naturfredningsforening, Aquaporin.dk