Alle mennesker kan opleve, at spyttet i munden forsvinder – for eksempel i forbindelse med nervøsitet. Det er helt normalt, og spytsekretionen normaliseres, når nervøsiteten ophører. Men omkring 20 pct. af den voksne befolkning oplever mundtørhed konstant. Det kan være meget ubehageligt og føre til alvorlige helbredsmæssige problemer, fortæller Anne Marie Lynge Pedersen, tandlæge, institutleder og lektor ved Odontologisk Institut, Københavns Universitet
– Mundtørhed er en fornemmelse af ikke at have tilstrækkeligt med spyt i munden. Men hvis man oplever mundtørhed konstant – både dag og nat – eller meget ofte, kan det skyldes en lidelse, der opstår fordi man producerer for lidt spyt, eller fordi der opstår ændringer i spyttets sammensætning. På fagsprog kaldes fænomenet “xerostomi, siger Anne Marie Lynge Pedersen.
De første symptomer på, at man lider af mundtørhed, kan være en tør, klæbende og sviende fornemmelse i munden, brændende følelse i halsen, tørre og sprukne læber, og at tungen klistrer til ganen. Nogle vil også opleve et stigende behov for at drikke vand til maden for bedre at kunne synke, mens andre skal op om natten for at skylle den tørre mund.
Alle disse symptomer kan Gudny Vestdam sagtens nikke genkendende til. Hun har lidt af mundtørhed de sidste halvandet år. Lidelsen opstod, efter hun havde fået 35 strålebehandlinger på grund af en kræftsygdom i munden, som hendes tandlæge opdagede.
– Når det er værst, kan det føles som om læberne sidder fast på tænderne, og jeg kan have svært ved at synke. Lige efter strålebehandlingerne måtte jeg tage en spray og smøre min mund i noget gele for at kunne sove natten igennem uden at skulle op for at skylle munden. Men nu nøjes jeg med at drikke rigeligt med vand i løbet af dagen, og så holder jeg mig fra stærke madvarer og vin, da det svier og prikker i munden, siger Gudny Vestdam.
Netop strålebehandling i hoved- og halsområdet fører ofte til udtalt mundtørhed og markant nedsat spytproduktion. Men udover det, kan kemoterapi og brug af anden medicin mod for eksempel depression og angst, astma og allergi, forhøjet blodtryk eller morfinlignende præparater også medføre mundtørhed og nedsat spytproduktion, forklarer Anne Marie Lynge, og fortæller, at mundtørhed desuden kan være et symptom på en tilstand eller en sygdom bl.a. diabetes og visse gigtsygdomme. Især Sjögrens syndrom, hvor selve spytkirtelvævet angribes af betændelse, kan medføre tørhed i øjne og mund.
Gudny Vestdam er i dag 70 år og har bekæmpet kræftsygdommen, men mundtørheden må hun lære at leve med. Hun har dog besluttet, at det ikke skal fylde i hendes hverdag. For som hun siger, så er mundtørhed ”piece of cake” efter at have gennemgået en cancerbehandling.
– Det nytter ikke at være trist, man må i stedet finde måder at leve med det på. Det skylder jeg mine børn og børnebørn, siger hun, og deler de små tips hun selv følger:
– Jeg har altid en lille rejseflaske med vand i lommen, så jeg hurtigt kan fugte munden, hvis behovet opstår. Og så drikker jeg, selvom jeg ikke er tørstig, for at passe på slimhinderne.
Men til trods for, at Gudny Vestdam har besluttet, at det ikke skal påvirke hende i det daglige, fortæller hun samtidig, at det, der bekymrer hende mest, er, hvad mundtørheden betyder for hendes tænder.
Og det er der også god grund til, siger Anne Marie Lynge Pedersen.
– Mundtørhed og lav spytproduktion er ikke bare meget generende, men det øger også risikoen for huller i tænderne, svampeinfektioner i munden, syreskader på tænderne og tandkødsbetændelse. Hvis man ofte eller konstant er generet af mundtørhed, er det vigtigt, at man fortæller det til sin tandlæge og læge. Både for at undgå skader på tænder og slimhinder, men også fordi det kan være et symptom på anden sygdom.
Desværre kan mundtørhed ofte kun lindres og ikke fjernes ved behandling, og da årsagerne til mundtørheden ofte skyldes medicin og livsvigtig behandling eller pludselig opståen sygdom, så kan lidelsen også være svær at forebygge. Men man kan gøre meget selv for at forbedre tilstanden og mindske konsekvenserne, understreger tandlægen, der har haft mange patienter med lidelsen.
– Det er enormt vigtigt at være grundig med mundhygiejnen. Det vil sige frem med tandbørsten både morgen og aften og eventuelt også efter måltiderne. Brug god fluortandpasta, tandstikker og tandtråd, og i langt de fleste tilfælde er det nødvendigt at gå til kontrol hos tandlægen hver tredje til fjerde måned. Men herudover er det vigtigt at sørge for at drikke rigeligt med vand og spise noget, der kan stimulere spytsekretion som for eksempel frugt og grønt.
Gudny Vestdam er til tjek hos tandlægen hver tredje måned og bruger en tandpasta, ordineret fra tandlægen, der har ca. 3,5 gange mere fluor i end almindelig tandpasta. Da tandkødet er ekstra sart, bruger hun en ekstra blød og lille tandbørste – både morgen og aften. Og hver eneste dag, bliver små gummiflaskerensere brugt til at komme godt ind mellem tænderne.
– I perioder kan der også være behov for at supplere med mundskyllevæske med klorhexidin eller ekstra fluorbehandling i form af tyggegummi, gel eller lak, men dette skal ske i samråd med tandlægen, siger Anne Marie Lynge Pedersen.
Den forøgede risiko for dårlig mundsundhed er ikke den eneste konsekvens, som manglende spyt medfører.
– Spyt har generelt stor betydning for vores oplevelse af velvære samt vores almene helbred og livskvalitet. Er munden helt tørlagt, kan det påvirke ens smagsoplevelse, når man spiser. Maden kan være svær at tygge og synke, og nogle undgår bevidst tørre, sure og krydrede madvarer. I værste tilfælde kan det påvirke lysten til at spise med andre og føre til social isolation og depression, fortæller Anne Marie Lyng Pedersen.
Sådan oplever Gudny Vestdam det slet ikke. Om det er fordi, hun er sluppet billigere end andre, eller om det er fordi, hun har besluttet, at det ikke skal gå ud over hendes hverdag, ved hun ikke.
– Selvfølgelig har tingene ændret sig, og i min netværksgruppe for tidligere patienter med kræft i strube, hals og kæbe døjer alle med mundtørhed som en konsekvens af behandlingen. Nogle kører efter specielle madprogrammer, og har små yoghurter med i tasken, når de er på restaurant, men sådan skal det ikke være, har jeg bestemt. Selvom jeg ved nu ved, at jeg ikke kan spise stærk mad og drikke vin, vil jeg ikke udelukke andet, før jeg i det mindste lige har prøvet at nippe til det. For mig er ´lidt mangel på spyt´ en mindre ting, det handler om at se fremad, tage sine forholdsregler og så er det muligt at leve med det.
For selvom Gudny Vestdam hurtigt bliver tør i munden, når hun cykler, holder det hende ikke tilbage. I sommermånederne cykler hun næsten 35 kilometer hver dag ud til sin kolonihave på Amager, hvor hendes børn og børnebørn også tilbringer det meste af de lyse dage.
Gode råd:*Undgå så vidt muligt søde og syreholdige sager, f.eks. sodavand, juice og saft. Drikker man det alligevel, så husk at skylle munden grundigt i vand bagefter* Drik masser af vand * Hold igen med tobak, alkohol og kaffe, da det kan forværre mundtørheden * Hjælp spyttet på vej ved at tygge sukkerfrit tyggegummi eller sutte på sukkerfrie pastiller og sugetabletter. Pas på med syrlige bolsjer, selvom de er sukkerfrie, da syren kan ætse emaljen på tænderne. |
Spyttets funktion:
|
Fakta om mundtørhed
|