Corona-pandemien er for alvor klinget af. Restriktioner er blot et minde, og det samme gælder heldigvis alvorlig sygdom i vores gennem-vaccinerede befolkning.
Læs også: Ny viden om hjernen og immunforsvaret
Men vores krop husker. Den husker, hvis du har haft corona, så immunsystemet er klar til at gå til modangreb.
Kroppen husker også, hvis du har været i så grundig nedlukning, at den ikke har været udsat for infektion i de seneste år. Den kendsgerning, at mange af os har været udsat for færre bakterier og vira, kan også svække immunsystemet.
Så løb nedenstående tjekliste igennem for at se, om der er noget, du kan gøre ekstra for at slippe sund og rask gennem den våde og kølige årstid. Med helt naturlige midler; essentielle næringsstoffer, søvn og en sund tarmflora.
Første tjek er de essentielle næringsstoffer. De vitaminer og mineraler, som er vigtigst for immunsystemet, er nok zink, selen, C-vitamin og E-vitamin.
Naturlige alternativer?
Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler.
Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på artikler om naturlige indgange til at hjælpe dit immunsystem og finde kilderne til denne artikel.
Zink får du fra kød, mejeriprodukter og kornprodukter. Der er også zink i bælgfrugter, mens frugt og grønt er forholdsvis zinkfattigt. I korn er zink bundet til gluten. Så hvis du har en restriktiv kostplan, hvor du f.eks. begrænser indtag af gluten, mælk, ost og kød, er et tilskud en god ide.
Selen findes i de fleste landbrugsprodukter, du spiser. Men i Danmark er jorden temmelig selenfattigt, og det afspejles såvel i afgrøderne som i kød eller mælk fra de dyr, der fodres med danske afgrøder. Mange af os får ikke så meget selen i kosten.
Både selen og zink findes i mange multivitaminpiller. Det samme gælder C-og E-vitamin.
C-vitamin findes især i frugt og grønt. Danskere får en stor andel fra kartofler. C-vitamin er vandopløseligt og udskilles derfor hurtigt af kroppen. Det er en vigtig antioxidant, og derfor kan kroppens beholdning svinge, hvis du støder ind i et par dage med stort træk på C-vitaminlageret, samtidig med at din kost er lav på vitaminet.
E-vitamin fås i god mængde fra planteolie, nødder, frø og kerner. Men også i fuldkorns- og mælkeprodukter. Mangel ses sjældent hos raske mennesker, men kan f.eks. opstå som medicinbivirkning.
Det er vigtigt at have gode næringsstoffer i kroppen. Men uanset om du får dem gennem kosten eller via tilskud, er nytten størst, når din krop er i balance.
Her gælder det ikke mindst om at få en ordentlig og tilstrækkelig søvn.
Når kroppen ikke er ordentligt udhvilet, kommer den bagud med at producere nogle af de stoffer, som er vigtige for at få immunsystemet til at fungere – uagtet at du har sørget for, at byggestenene er til stede.
Samtidig fungerer søvnen som en genstart eller en opladning af immunsystemet, der er i aktion hele dagen med at bekæmpe bakterier og andre mikroorganismer, som du aldrig opdager. Mens du sover, gør immunsystemet klar til en ny dag – og hvis du gennem en periode får for lidt eller for dårlig søvn, får det temmelig hurtigt en negativ effekt på systemets funktion.
Og hvordan sikrer du så søvn i en god kvalitet?
Det kunne vi selvfølgelig skrive en helt ny artikel om. Men hvis du ønsker at arbejde med naturlige metoder, kan fremhæves tre ting:
En vigtig del af immunsystemet har hjemme i tarmene. Nærmere betegnet hos de mange mikroorganismer, som har deres naturlige levested i dine tarme.
Mikroorganismerne tager sig af en masse opgaver, som kroppen ikke selv kan klare. Det handler ikke kun om selve fordøjelsessystemet, men også om at rense ud blandt toksiner, der er nået ned i tarmen, eller om at producere stoffer, som har betydning for selve immunsystemets funktion.
Der findes hundredvis af forskellige bakterietyper i vores tarme, og hver af os har til enhver tid flere tusind milliarder bakterier i mellemgulvet. Men trods den store variation er der et overordnet godt råd for at pleje tarmens mikroorganismer: De lever alle sammen af kostfibre, så jo flere kostfibre, du spiser hver dag, jo bedre passer du på din tarmflora.
Du kan også støtte tarmfloraen med supplerende mikroorganismer. Det kan du ved at spise syrnede produkter (yoghurt, A38 og lignende) eller fermenterede udgaver af f.eks. kål eller soja. Der findes tillige mange gode tilskud med mælkesyrebakterier/probiotika, der kan tages som en kur for at genfinde balancen i tarmens mikroorganismer – og dermed i immunsystemet.
De står meget ensomme ved udgangen i butikkerne: Vi har i høj grad vendt håndsprit-dispenserne ryggen, efter corona-restriktionerne blev droppet.
Men håndhygiejne er altså en enorm hjælp til immunsystemet gennem hele vintersæsonen.
Disciplineret håndvask og brug af håndsprit betyder, at dit immunsystem står over for færre fjender ad gangen på slagmarken. Så du holder dig rask længere.