Er graviditeten blokeret?

Alderen er ikke det eneste, der kan trykke, når man ønsker en graviditet. Selv om din menstruation kommer måned efter måned, kan arvæv, forstoppelse eller infektioner ødelægge den proces, som får en graviditet til at lykkes.

Har du udfordringer med frugtbarheden, så er det mest almindelige at søge hjælp hos lægen, og det er også et rigtig godt sted at begynde. Men lægen er ikke den eneste, der kan hjælpe. HELSE har besøgt fysioterapeut Anne Marie Jensen, som har specialiseret sig i manuel fertilitetsbehandling.

– Hos lægen bliver kvinder og mænd undersøgt for at afklare om kemien og biologien er til stede for at skabe en graviditet. Altså om kvinden har de rette hormoner i kroppen, om hun har æg, om manden har en tilfredsstillende sædkvalitet og så videre. Men nogle gange stammer problemerne et helt andet sted fra.

Diskusprolaps, forstoppelse eller en dårlig holdning er nogle af de ting, som kan blokere for en graviditet. Lyder det underligt? Det er det slet ikke, men det kræver, at vi tænker over, hvordan en graviditet helt mekanisk bliver til.

Graviditet – som en mekanisk proces

En graviditet er ofte et resultat af en stor kærlighed og en næsten ubegribelig biologi, men det er også et resultat af en fascinerende mekanisk proces.

I begyndelsen skal et æg modnes i den ene af de to æggestokke. For at ægget modnes rigtigt, skal det have næring fra blodet. Det kræver, at der er det rette trykforhold mellem ægget og de omkringliggende blodkar, så næringen kommer ind ægget, og affaldsstoffer transporteres væk. Når ægget er modnet, skal det løsnes fra æggestokkene og opfanges af æggeledernes fang-arme og føres via æggelederne frem til livmoderen. Æggeledere og livmoder er organ-muskulatur, som skal kunne bevæge sig for at udføre deres funktioner. Æggeledere er små kanaler med indvendige fimrehår, som bevæger sig i bølgende bevægelser for at opfange ægget og føre det videre til livmoderen. Ægget bliver ført gennem æggelederne med nogle peristaltiske bevægelser, som vi kender dem fra tarmene. Man kan sige, at ægget bliver masseret frem til livmoderen.

Livmoderen er i sig selv også et fascinerende organ. Den ligger lige oven på blæren og bliver derfor skubbet til flere gange om dagen, når blæren fyldes og tømmes, ligesom afføring i tarmen skubber til livmoderen, æggeledere og æggestokke. Derudover bygges livmoderen op hver måned for at gøre sig klar til et eventuelt befrugtet æg. Kommer der ikke et befrugtet æg og sætter sig fast, får kvinden sin menstruation, hvor livmoderen trækker sig helt sammen og udstøder slimhinden. En sammentrækning af så kraftig en muskel, at mange kvinder oplever smerter i forbindelse med menstruationen.

For at disse processer skal kunne finde sted, skal alle organerne kunne udfylde deres funktion. Det kræver, at organerne kan bevæge sig og glider smidigt mod hinanden, at blodtilførelsen giver tilstrækkelig næring, at affaldsstoffer bliver transporteret væk fra organerne, og at nerveforbindelserne ikke er klemte eller beskadiget. Det er processer, som almindeligvis fungerer helt automatisk ligesom vores hjerte, nyrer og lever.

Organerne skal bevæge sig frit

Anskuet fra denne vinkel bliver det tydeligt, hvordan forplantningen ikke bare er afhængig af et æg og en sædcelle, men også er afhængig af, at organerne kan bevæge sig frit inde i kvinden, og det er her, at Anne Marie Jensen og hendes kolleger inden for fysioterapien kan hjælpe med manuel fertilitetsbehandling. Svær forstoppelse kan betyde, at tarmen hele tiden presser på livmoderen, eller en diskusprolaps i ryggen kan trykke på de nerver, som sikrer den rette kommunikation mellem underlivet og hjernens centre.

– Det er en dimension, som sjældent er med i den konventionelle behandling af barnløshed, men der er lavet nogle rigtig gode studier, som viser meget gode resultater af, at man får løsnet arvæv og blokeringer i nakken, ryggen, hofterne og bækkenet, fortæller Anne Marie Jensen.

Der findes flere forskellige manuelle behandlinger, men fælles for dem er, at de arbejder med øvelser, massage og laserbehandlinger, som skal løsne eventuelle blokeringer af de processer, som graviditeten kræver.

– Der er mange, som har problemer med, at væv er vokset sammen efter skader, operationer eller infektioner. Arvæv er stift og forhindrer den bevægelighed, som er nødvendig for, at organerne fungerer optimalt. Det kan være et kejsersnit, en blindtarmsoperation eller klamydiainfektion for flere år siden, som giver arvævet, siger Anne Marie Jensen.

Sådan arbejder fysioterapeuten med infertilitetDer er flere forskellige fysioterapeutiske metoder til at arbejde med infertilitet. Anne Marie Jensen arbejder især med Mojzisova-metoden. Mojzisova-metoden er traditionel fysioterapi, hvor man har overført den viden, man har om muskler i resten af kroppen til musklerne i underlivet. Den består meget af øvelser og undervisning af kvinderne.

Til behandling af arvæv er hun inspireret af Wurns – et amerikansk par, som har gode resultater af at løsne arvæv. Behandlingen består primært af en særlig lidt hårdhændet massage, som blødgører og løsner vævet.

Der er i dag uddannet fysioterapeuter i alle regioner, så man kan få manuel fertilitetsbehandling over hele landet – dog endnu ikke på Bornholm, Færøerne og Grønland.

Mænd kan også være ufrugtbareSelv om de processer, som foregår i kvinden i forbindelse med en graviditet, er mange og komplicerede, så findes årsagen til ufrivillig barnløshed lige så ofte hos manden.

Nedsat sædkvalitet hos manden er en af de hyppigste årsager til infertilitet. Nogle gange er der en mistanke i forvejen, for eksempel hvis testiklerne ikke var på plads i pungen ved fødslen (kryptorkisme). Men oftest kommer det som en overraskelse for manden. Mange undersøgelser peger på, at sædkvaliteten generelt er faldende i vores vestlige verden, men det er usikkert, hvad dette skyldes. Flere forhold mistænkes, herunder kost, forurening og påvirkning af de såkaldte ”hormonforstyrrende stoffer”, som desværre findes rigtig mange steder i vores omgivelser.

Risikoen for nedsat sædkvalitet er øget, hvis der tidligere har været sygdomme i testiklerne eller pungen, såsom fåresyge eller betændelse i bitestikler i forbindelse med klamydiainfektion. Testikler, der ikke var på plads i pungen ved fødslen, og meget små testikler (som en ært eller en mandel) tyder på nedsat sædkvalitet eller sågar ophævet sædproduktion. Sjældnere årsager er bl.a. kromosomfejl, sædudtømmelse i urinblæren, mangel på dannelse af sædceller og antistoffer mod sædcellerne.

Husk: Der er som regel en årsag, hvis I ikke er i stand til at få børn, men hos ti til 15 pct. kan man ikke påvise årsagen.