Et ‘stykke med skyld’ kan ødelægge samlivet

Af: Jeanne Fløe, psykolog og specialist i både klinisk psykologi og sundhedspsykologi

Foto: Colourbox

KOL er en farlig cocktail af skyld og skam, der kan ramme samlivet. KOL er nemlig en livsstilsygdom, som står langt fremme i køen, når der skal deles skyld ud. Men en ting er den skyld, der pålægges fra andre, noget andet er den skyld, du kan pålægge dig selv. Og den er måske endnu værre. Et område, hvor skyld og skam sniger sig ind for rigtig mange, er i spørgsmålet omkring seksualitet.

Hosten og piben gør afgjort ikke KOL til den mest sexede sygdom. Læg dertil, at du føler det som om, du slet ikke kan trække dit vejr ordenligt. Hvor sandsynligt er det så, at sexlysten kan bevares? For rigtig mange KOL-patienter sker der desværre det, at fysiske symptomer, tanker eller bekymringer gør, at de mister lysten til at pleje det seksuelle liv.

KOL vil for mange betyde et skift i den vanlige rollefordeling. Hvis du tidligere har været den aktive, skal der måske ske en ændring i jeres måde at være sammen på.

Når man ikke længere kan gøre det, man er vant til og plejer at gøre, så skaber det problemer for samlivet i rigtig mange parforhold. Du kan føle mindreværd over ikke længere at kunne udføre din seksualitet på den måde, du plejer. Måske din partner bliver utryg og kan være angst for, om du risikerer at dø, mens I har sex.

Sex kræver tryghed

Du kan selv være ramt af angst. Også selvom du har lært diverse vejrtrækningsøvelser til at undgå den værste åndenød. Når først man giver slip på sig selv, som er en forudsætning for at kunne have sex med sin partner, sker der nemlig det for rigtig mange, at de mister oplevelsen af kontrol, og det kan være utrolig angstprovokerende.

Angst er bestemt ikke den bedste ingrediens, når hensigten er at få ro på vejrtrækningen.

Betydning for samlivet

Skal man så bare give op og tænke, at det var så det sexliv? Det gør rigtig mange desværre. Men seksualitet er andet og mere end samleje. Det er vigtigt, at I ikke helt opgiver den del af samlivet at være intime sammen.

Kys, berøring og at ligge tæt skaber nærhed og følelse af samhørighed. Fokusér på den dybe inderlighed, du heldigvis stadig kan have i dit parforhold. Gerne med en aftale om, at det ikke må føre til samleje.

Derved kan man fjerne al form for forventning hos den anden om, at et kys skal føre til mere, end du kan overskue. Og faktisk sker der det for mange, når de får gang i dialogen og intimiteten, at så kommer der så meget ro på, at de igen kan gennemføre et samleje.

Dialog er imidlertid vigtigt. Få gang i snakken om, hvad KOL gør ved jeres parforhold. Ellers risikerer I, at også nærheden i samlivet går tabt.