Over én mio. danskere lider af allergi, som for rigtigt mange medfører stort ubehag og problemer i hverdagen. Hertil kommer, at mange af os går rundt med allergi uden at vide det eller bliver fejlbehandlet, når vi er klar over, at vi har allergi. Det betyder, at vi bliver unødvendigt hårdt ramt.
Måske går du med en allergi i kroppen uden at vide det? Faktisk viser en undersøgelse fra Astma-Allergi Danmark, at yderligere 18 pct. af os formentlig går rundt med symptomer på pollenallergi, uden at have fået stillet diagnosen. Dvs., at fire ud af ti voksne danskere reelt lider af allergi.
Det er især pollen-allergier og dermed høfeber, der har fat i os og især om foråret giver os rindende og kløende øjne, stoppet næse og masser af nyseri. Andre symptomer som hovedpine, træthed, søvnløshed og almindelig utilpashed er også typisk for pollenallergi.
Når vi går rundt med en allergi uden at vide det eller ikke får behandlet allergien korrekt, så er der stor risiko for, at vores tilstand bliver forværret, og at vi får flere andre allergier langt oveni, og risikoen for senere at få astma er også betydelig.
Sådan burde det ikke være, fordi der i dag findes gode behandlingsformer Og hos landets allergi-eksperter vækker det da også stor bekymring, at så mange danskere enten ikke tager deres allergiske symptomer alvorligt og går til lægen – eller mangler viden om, hvad allergi er.
Langt de fleste allergikere – ca. halvdelen – køber deres medicin i håndkøb uden først at være blevet undersøgt til bunds for at finde den rigtige behandlingsform. Det er en rigtig dårlig idé, siger de allergi-eksperter, som Helse har talt med. Heriblandt professor Lars Kærgaard Poulsen, som synes, at de praktiserende læger generelt gør det godt, når de får en patient ind ad døren med tegn på allergi.
– Jeg er mere nervøs for, om der er nok, der kommer til læge. Problemet er, at rigtig mange kun går på apoteket, når de mærker tegn på allergi. Det er ikke fordi, jeg synes, at apoteket ikke er godt nok, men apotekspersonalets opgave er ikke at diagnosticere. Og det er rigtig vigtigt at få den rigtige diagnose og behandling så tidligt som muligt i forløbet, så der ikke sker en forværring, forklarer Lars Kærgaard Poulsen og fortsætter:
– Det er vigtigt at tage tyren ved hornet ligeså snart, man mærker de første symptomer på allergi. F.eks. røde øjne, der klør og rindende næse. Jeg ved godt, at det kan være irriterende med at skulle sygeliggøre sig selv, for det er vi jo helst foruden. Men det giver bedre livskvalitet i det lange løb at få den rette behandling, som i første omgang typisk vil være antihistaminer og øjendråber, og hvis det ikke virker, så skal der hurtigt sættes ind med en ny behandling, som f.eks. immunterapi, siger Lars Kærgaard Poulsen.
Den vurdering er speciallæge i allergi, Lars Frølund helt enig i:
– Vi ser ofte, at den korrekte behandling gør en virkelig stor forskel for patienternes livskvalitet. Derfor er det vigtig, at gå til sin læge og få stillet en diagnose, så man i fællesskab kan finde frem til den rette behandling, siger Lars Frølund, der ærgrer sig over, at så mange danskere er underbehandlet eller slet ikke har fået stillet en diagnose.
– Mange lider unødvendigt i pollensæsonen, og mange er ikke opmærksomme på, at dårlig kondition og sommerforkølelse kan være symptomer på høfeber, tilføjer Lars Frølund.
Der har været kritik af, at politikerne ikke har afsat nok ressourcer til behandling af allergi, som er en af de store folkesygdomme, og at der derfor er lange ventetider, når den praktiserende læge sender patienten videre til et af landets allergi-centre.
– Det er ekstremt problematisk, at mange venter i måneder, og at behandlingerne er meget forskellige fra region til region. Vi beder jo ikke om dyre behandlinger men om god basisbehandling og opfølgning, siger Anne Holm Jensen, vicedirektør hos Asta-Allergi Danmark.
De lange ventetider hænger sammen med, at der er mangel på læger med speciale i allergi. Siden 2004 har der ikke været en speciallæge-uddannelse på området.
Danske Regioner lovede for nylig at arbejde på at finde flere ressourcer, så allergikere kan blive behandlet hurtigere. Flere skal behandles hos praktiserende læger, private klinikker og hospitaler.
__________
En allergisk reaktion opstår, når kroppen overreagerer på et stof (et allergen), der normalt er harmløst, men som udløser en række symptomer hos personer med allergi. De allergener, der oftest udløser en allergisk reaktion stammer fra:
__________
Hver tredje allergiker lider også af astma.
En stor allergi-undersøgelse, der omfatter 5.000 adspurgte, viser, at 42 pct. – fire ud af ti fortæller, at de oplever en stærkt forringet livskvalitet pga deres allergi.
Pollenallergi kostede i 2014 ifølge undersøgelsen det danske samfund 266.000 sygedage og 2,3 mio. ineffektive arbejdsdage.
Kilde: Astma-Allergi Danmark
__________
Har du mistanke om, at du lider af allergi, bør du kontakte din læge. Hvis du har en type allergi er der nemlig forhøjet risiko for at du udvikler flere – og fordi høfeber kan udvikle sig til astma.
Kilder: Astma-Allergi Danmark og Lars Kærgaard Poulsen
__________
Kilde: Astma-Allergi Danmark, Lars Kærgaard Poulsen
__________
Luftvejsallergi. Opstår i luftvejene og påvirker derfor vejrtrækningen. Udløser høfeber (allergisk rhinitis), hvor indersiden af næsen bliver irriteret og betændt.
Hudallergi, der kan resultere i eksem eller udslæt
Andre allergier, som f.eks. overfølsomhed over for fødevarer eller insektgift, latex og allergi over for forskellige former for medicin og husstøvmider.
__________
Luftvejsallergi bliver ofte overset og ikke diagnosticeret. Flere end to ud af fem (45 pct.) af alle patienter med høfeber har ikke fået en diagnose. Selvom symptomerne kan forekomme i mild til svær grad, er det under halvdelen af alle patienter med høfeber, der søger lægehjælp eller behandling for deres sygdom.
Kilde: Astma-Allergi Danmark
__________
Du tit føler dig forkølet uden rigtig at være det. Ved en forkølelse bliver snottet typisk gulligt – ved allergi er det farveløst.
Hvis du hiver efter vejret, hoster, bliver stakåndet, nyser og næsen løber. Hvis dine øjne klør og er røde. Hvis det klør i din mund og gane, og hvis du har blister på tungen.
En priktest eller blodprøve hos lægen vil kunne fortælle, om der er tale om pollenallergi.
Kilder: Astma-Allergi Danmark, Lars Kærgaard Poulsen
__________
Høfeber: Håndkøbsmedicin og receptpligtig medicin, der fjerner symptomer men er uden langtidsvirkning. primært antihistaminer og, steroider i form af tabletter, næsespray og øjendråber.
Langsigtet behandling – allergi immunterapi/vaccination. Fremkalder tolerance og virker derfor langsigtet, fordi behandlingen påvirker immunforsvaret og dermed den naturlige årsagen til allergien. Gives som injektion eller tablet til hjemmebrug – en såkaldt græstablet tages dagligt i tre måneder. En tilsvarende tablet er ved at blive udviklet til husstøv-allergi og birke-pollen-allergi.
Hvis, du skal have en vaccination mod allergi overfor træ-pollen som birk – eller husstøvmider. pelsdyr, bi- og hvepsegift er eneste mulighed indtil videre som injektion.
Kilder: Astma-Allergi Danmark, Lars Kærgaard Poulsen
__________
To forskellige sygdomme, som dog kan linke til hinanden.
Allergi er en sygdom i immunsystemet, hvor kroppen reagerer på ikke-skadelige trusler som trusler.
Astma er en kronisk lungesygdom, som medfører hosten, trykken for brystet og åndedrætsbesvær.
Kilde: NetDoktor.dk
__________
Årets pollensæson er nu officielt skudt igang. Astma-Allergi Danmark har fanget el og hassel i pollenfælden i København med et pollental på 6 for el og 1 for hassel. Senere på sæsonen kommer der også pollental for elm, birk, græs og bynke.
Du kan gratis downloade Astma-Allergi Danmarks pollen app. med Dagens Pollental.
Læs mere på www.astma-allergi.dk