Mere end 350.000 kvinder i Danmark lider af inkontinens. Det er hver tredje kvinde i den fødedygtige alder. Der er ingen grund til at leve med inkontinens, for syv ud af 10 inkontinente kvinder kan slippe af med problemet ved hjælp af simple tiltag – f.eks. bækkenbundstræning.
De fleste kvinder døjer med inkontinens under og lige efter graviditet på grund af belastningen på bækkenbundsmusklerne. Selvom dine bækkenbundsmuskler oftest genfinder deres styrke igen uden hjælp udefra, så er det alligevel vigtigt, at du forebygger og behandler din inkontinens – undersøgelser viser nemlig, at kvinder, der oplever inkontinens under graviditeten har en øget risiko for at udvikle inkontinens senere i livet.
Også kvinder i overgangsalderen er i større risiko for at udvikle inkontinens, som følge af de hormonelle ændringer, der påvirker bækkenbundsmusklerne.
Du behøver heldigvis ikke acceptere din inkontinens. I de fleste tilfælde er det muligt at træne problemet væk, da inkontinens oftest skyldes svækkede bækkenbundsmuskler.
Forskning viser, at inkontinens hos kvinder er en lidelse i urinrøret og bækkenbunden, der viser sig ved en kombinationen af, at lukkemusklerne er svækkede og at åbningsmekanismerne i urinrøret er overaktive. Lidelsen kan udvikle sig i løbet af en lang periode og derefter fortsætte uden symptomer.
Ubalancen i lukke- og åbningsmekanismerne i urinrøret giver flere symptomer, såsom stress-inkontinens og trang-inkontinens (urgeinkontinens).
Urininkontinens opdeles i flere typer: stress-inkontinens, trang-inkontinens og blandet inkontinens. Derudover lider nogle kvinder også af en overaktiv blære, der dog ikke defineres som inkontinens.
Stressinkontinens ses oftest hos unge kvinder samt kvinder omkring overgangsalderen, mens blandet inkontinens (stress- og trang-inkontinens) forekommer efter overgangsalderen og er den mest udbredte form for inkontinens efter 70-års-alderen. Ny forskning peger på, at der er tale om samme lidelse uanset om du lider af stress- eller trang-inkontinens eller en blanding, og at der blot er tale om forskellige grader af lidelsen.
Det primære symptom på inkontinens er utilsigtet læk af urin.
Hvis du døjer med stressinkontinens, kan du lække en lille til mellemstor mængde urin, når du hoster, nyser, griner, motionerer, eller gør lignende fysiske ting.
Hvis du lider af trang-inkontinens (urge-inkontinens), vil du føle en pludselig trang til at tisse, og behovet for at tisse kommer ofte. Lider du af trang-inkontinens (urge-inkontinens), kan du lække en større mængde urin, som kan gøre tøjet vådt, eller løbe ned af dine ben.
Hvis du har blandet inkontinens, kan du have symptomer på både stress-inkontinens og trang-inkontinens.
__________
Læs mere på: www.din-inkontinens.dk, www.blæren.dk, www.kontinens.dk