– Ingen problemer er for store eller små hos os. Hos os kan børn og unge få luft for deres problemer, og vi hjælper dem med at komme videre. Og det sker helt på de unges præmisser, siger Iben Nordentoft, sekretariatschef hos Headspace..
Siden Headspace kom til verden for to år siden på initiativ af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen via Foreningen Det Sociale Netværk, har syv danske byer fået et Headspace-center, og 6.000 unge har indtil nu fået gratis og anonym hjælp.
Da Headspace kom til, var der stort set ingen mulighed for at få gratis hjælp til at stabilisere spirende psykiske ubalancer hos et barn eller et ungt menneske.
– Det er nemlig på det tidlige tidspunkt, der skal sættes ind, hvis psykisk sygdom skal forebygges effektivt, siger Iben Nordentoft og tilføjer:
– Vi er varm øjenkontakt, der bliver ved og ved. Den unge møder op hos os i tillid til vores loyalitet og støtte. Og der er ingen grænser for, hvor mange gange de må komme. Stille og roligt taler vi os ind på hinanden, og sammen finder vi så ud af hvilken vej, vi skal gå, forklarer Iben Nordentoft, der tilføjer, at de unge typisk er ensomme og fremmedgjorte, når de kommer.
-Vi sætter ind der, hvor den unge er præget af kaos, bekymring og nedtrykthed. Vi sætter ind på det tidspunkt, da alt udefra ser helt normalt ud, men indvendig er alt kaos for den unge, forklarer Iben Nordentoft. Hun tilføjer, at Headspace ser sig selv som en brobygger også til det etablerede system, som tit virker helt uoverskueligt på et ungt menneske.
– Vi er hånden, der hjælper med at vise vej. Vi er stifinder for den unge og giver hjælp her og nu. Og vi har ingen ventetider, understreger Iben Nordentoft og tilføjer, at behovet for hjælp er meget stort.
– Derfor er vi tilgængelige på den helt brede front., fordi vi dækker så stort et behov. Og det betyder også, at vores folk – både de lønnede medarbejdere og de frivillige – har mange forskellige kompetencer, fortæller Iben Nordentoft, der tilføjer, at der er stor forskel på, hvad piger og drenge henvender sig med.
Hos pigerne er det typisk følelser, og drengene er mere konkrete. De spørger hurtigt om muligheder for uddannelse, job og bolig, oplyser Iben Nordentoft, der slår fast, at en af de allervigtigste opgaver for Headspace er at lære børn og unge at passe på deres mentale helbred og få dem til at forstå, hvor vigtigt det er.
Headspace har 7 centre:
Odense, Aalborg, Esbjerg, Horsens, Roskilde, Rødovre og København.Er primært finansieret af Velux Fondene og Det Obelske Familiefond. Headspace+ i Esbjerg er et ekstra tilbud, som består af joblæring for 18-25-årige unge gennem ansættelse hos en lokal virksomhed. Headspace+ i Esbjerg er støttet af en lang række lokale fonde Over 300 frivillige arbejder hos Headspace på landsplan. Mere info på: www.headspace.dk |