Få bugt med børneeksem

Af: Apotekerforeningen

Foto: Shutterstock

20 procent af alle børn får børneeksem i mild til svær grad, inden de fylder fire år. Apoteket rådgiver om, hvordan man bedst lindrer symptomerne.

Huden er rød, det klør, og din lille guldklump er generet. Børneeksem er grund til frustration hos mange børn og deres forældre. 20 procent af alle børn rammes nemlig af børneeksem, inden de bliver fire år. Mange vokser fra det inden teenageårene, og indtil da er der heldigvis hjælp at hente.

Børneeksem – eller atopisk eksem, som det også kaldes – behandles med to slags creme: Steroidcreme, som kræver recept fra lægen og kun skal bruges i de perioder, hvor eksemet er i udbrud. Og helt almindelig fugtighedscreme.

Brug den rette mængde

Med steroidcreme er det vigtigt, at man får smurt nok creme på barnets hud for at opnå en effekt. Nogle holder sig tilbage med mængden, fordi de er bekymrede for bivirkninger. Det er der ingen grund til. Hvis man bruger cremen efter lægens anvisninger, behøver man ikke bekymre sig om bivirkninger.

Mængden af creme findes ved hjælp af fingerspidsreglen. Den mængde creme, der kan ligge på langs af det yderste led af en voksen finger, skal kunne smøres ud på et område svarende til to voksne håndflader. En anden huskeregel er dalmatinermetoden. Her sættes cremen i pletter på huden, inden den smøres ud, så man sikrer, at cremen bliver ligeligt fordelt.

Fugt og fedt

Det er også en del af behandlingen, at barnet skal smøres ind i fugtighedscreme dagligt. Fugtighedscreme tilfører huden den fugt og fedt, som den mangler, og forebygger eksemudbrud.

Gå som udgangspunkt efter en creme med et højt fedtindhold og uden parfume.

En tommelfingerregel er desuden at lade en halv time gå mellem indsmøring af steroidcreme og fugtighedscreme i de perioder, hvor der er behov for begge dele. På den måde sikrer man, at den første creme er trængt helt ind i huden, før den næste smøres på.

På apoteket kan du altid få rådgivning om behandling af børneeksem. Kom ned på dit lokale apotek eller få online rådgivning døgnet rundt på www.apoteket.dk/chat.

 


 

Børneeksem – hvad stiller du op?

  • Find en god fugtighedscreme, som I kan lide at bruge. Forsøg at gøre indsmøringen til en leg ved f.eks. at lave leopardprikker, snefnug eller tigerstriber, når I smører cremen på.
  • Undgå uldtøj inderst, brug hellere bomuld.
  • Undgå lange og varme bade.
  • Sov ikke for varmt.
  • Barnet skal ikke klø sig. Få barnet til at klappe eller trykke forsigtigt, der hvor det klør i stedet. Det skader ikke huden. Klip og fil barnets negle, før de bliver for lange. Det skåner huden, når barnet alligevel falder i og kommer til at klø.
  • Kontakt lægen, hvis behandlingen ikke hjælper, eller hvis eksemet bliver værre. Så kan lægen afgøre, om det er nødvendigt at ændre behandlingen. Kontakt også lægen, hvis der er tegn på infektion i området med eksem. Infektion ses som gule skorper og væskedannelse.