Få bugt med tennisalbuen

Af: Marianne Nørup

Foto: Per Øllgaard

Når det gør ondt i albuen, skyldes det ofte overbelastning af senerne fra håndleddet. Men det behøver ikke have spor med tennis at gøre.

Har du smerter udvendigt på overarmsknoglen, lige over albueleddet, er der muligvis tale om en såkaldt tennisalbue. Her hæfter de muskler, der bøjer håndleddet bagover, og som strækker sig fra hånden over håndleddet til albuen. Musklerne er aktive, når håndleddet bøjes bagover, eller underarmen drejes udad.

 

Ikke kun tennis

Tennisalbue kan opstå i forbindelse med tennis eller andre ketcher-sportsgrene, men i virkeligheden ses tennisalbuer oftere i andre sammenhænge, f.eks. ved uvante belastninger som at skovle sne, træne med håndvægte, bruge hækkesaks, male eller lign., eller ved for mange gentagelser af ensidige bevægelser, f.eks. brug af skruetrækker, sakse eller computerarbejde. En tennisalbue kan også opstå efter et slag mod knoglen ved albuen.

 

Symptomer

Smerterne føles oftest lidt brændende. Der er smerter på den udvendige side af albuen, som stråler ned på øverste del af underarmen, og evt. op på ydersiden af overarmen. Hånden føles svag, når man skal gribe om noget, og selv løft af en kande vand og et almindeligt håndtryk kan være forbundet med smerter. En vis morgenstivhed er almindeligt, og der kan være hævelse over musklerne på den øverste del af underarmen.

Som regel svinder symptomerne i løbet af 3 til 12 måneder.

 

Hvad kan du gøre?

Træning, bandagering og korrekt brug af arbejds- eller sportsredskaber er blandt de mest effektive midler til at bekæmpe en tennisalbue.

Du kan få tips og mere viden om tennisalbue i fysioterapeuternes magasin Krop+fysik, www.krop-fysik.dk.
+ gerne logo

 


Vanddunks-øvelse til tennisalbue

Forskning har vist, at en helt enkel øvelse kan være effektiv til at mindske smerter i forbindelse med kronisk tennisalbue.
Du skal bruge en 5-liters vanddunk og en stol med armlæn. Træn hver dag – gerne på samme tidspunkt hver dag – i tre måneder.

Fyld vand i dunken: 1 liter for kvinder og 2 liter for mænd.

Vægten øges en gang om ugen ved at hælde 1 dl vand mere i dunken, så der til sidst er 2,2 liter hos kvinderne og 3,2 liter hos mændene.

1. Udgangsstilling: Håndleddet er bøjet bagover så meget som muligt. Sænk nu dunken langsomt (5 sekunder).
2. Løft dunken hurtigt (ca. 1 sekund) til udgangsstilling.

Gentag 15 gange, efterfulgt af en pause på 30-60 sekunder. Gentag proceduren to gange (i alt 45 repetitioner af øvelsen).

Kilder: Krop-fysik.dk, Fysio.dk (her kan du finde en video af øvelsen) m.fl.