Få styr på dit barns fordøjelse

Af: Anette Straadt, sundhedsplejerske

Foto: Shutterstock

Er dit barn forstoppet, er I desværre langt fra alene. Salget af afføringsmidler til børn taler deres tydelige sprog. Movicol Junior og Laktulose sælges hver dag på apoteker i stort antal – ca 100.000 pakker Movicol junior om året ifølge apotekernes salgs-database.

Fordøjelsen har afgørende betydning for kroppens sundhed. Den sørger blandt andet for optagelse af næring til dit barns celler, og ca 70 pct. af immunforsvaret sidder her. Hvis der er ubalance, kan det derfor resultere i et påvirket immunforsvar som enten bliver sløvt, overreagerer med allergi, eller begge dele.

Mange familier oplever, at barnets forstoppelse vender tilbage, hvis de pauser med medicin. Årsagen til problemet er således ikke løst. I artiklen her ser vi på, hvilke årsager, der kan være til forstoppelse, og hvordan I selv kan arbejde med dem.

De fleste ved, at det er vigtigt at få væske og fibre nok, især hvis der er tendens til forstoppelse. Faste toilettider og tryghed omkring toiletbesøg er også vigtige redskaber. En del familier oplever dog at disse tiltag ikke er nok ved forstoppelse – det bevidner de høje salgstal. Heldigvis viser den nyeste viden om tarmens bakterier og funktion, at der er mere, vi kan gøre for at hjælpe barnet til en normal fordøjelse.

Vigtig bakteriebalance i tarmene

Raffineret kost, travl livsstil, manglende tilførsel af gode bakterier f.eks. via syrnede madvarer, manglende kontakt med naturen og ikke mindst medicinsk behandling med antibiotika og syrepumpehæmmere har negativ indflydelse på tarmbakteriernes tilstand. En aktiv indsats for at optimere dit barns bakteriebalance i tarmene er derfor et vigtigt redskab.

Basis for en sund fordøjelse er sund og varieret kost med grøntsager og fuldkorn samt omega 3 fedtstoffer og vitaminer/næringsstoffer til tarmens slimhinde.

Fibrene fra grøntsager og fuldkorn virker som mad, præbiotika, for de gavnlige bakterier. Især løg, jordskokker, loppefrøskaller og kolde kogte kartofler har præbiotiske egenskaber.

De gavnlige bakterier skal også tilføres direkte. Dem finder I f.eks. i syrnet mad som A38, kefir samt surkål. Ikke alle børn er dog så begejstrede for disse madvarer. Derfor kan I med fordel vælge en genvej med et tilskud af gode bakterier også kaldet probiotika. Probiotika findes tilpasset dit barns alder og kan købes på apoteket, matas eller i helsekostbutik.

Samtidig med sund fiberrig kost og tilskud af probiotika er det en rigtig god idé at få dit barn tjekket for skævheder hos en manuel behandler f.eks. osteopat eller kiropraktor. Skævheder og stramninger i kroppen kan bl.a. påvirke nervus Vagus, der styrer en stor del af fordøjelsen.

toilet

Hvis ikke I oplever bedring indenfor tre til fire uger med fiberrig kost, probiotika og afbalancering af eventuelle skævheder i kroppen, kan det være relevant at se på mulige fødevarereaktioner, der forstyrrer fordøjelsen.

Klassisk allergi med IgE antistoffer kan måles i en blodprøve hos egen læge. Kroppen kan dog reagere på fødevarer på andre måder. Nogle læger estimerer, at det kun er ca halvdelen af alle fødevarereaktioner, der kan måles med IgE eller histamin-blodprøver. For at finde frem til eventuelle fødevarereaktioner kan der derfor være brug for at følge en udelukkelsesdiæt. Typisk vil man starte med de fødevarer, der hyppigst giver problemer hos børn: mejeriprodukter og/eller gluten. Udeluk fødevarerne i 3-4 uger og hold øje med, hvilke resultater det giver.

Undgå faldgruber

Alternativ til udelukkelsesmetoden kan være en IgG blodprøve for 90 forskellige fødevarer taget med en fingerprik-test og sendt til et laboratorium f.eks. i Tyskland. Denne test er ikke anerkendt i det danske sundhedsvæsen og er med egenbetaling, men erfaringen fra børnefamilier er, at det kan være en god støtte. Testen viser et bud på, hvilke fødevarer kroppens immunforsvar reagerer på netop nu.

Få meget gerne hjælp af en dygtig kostfaglig person, når I arbejder med jeres barns diæt for at undgå mangel på næringsstoffer eller andre faldgruber.

Hvis dit barn får modermælkserstatning, så skift til en anden type. De fleste modermælkserstatninger i Danmark er lavet på komælk. Studier viser, at de store komælksproteiner kan være svære at fordøje for nogle babyer. Vælg en type med delvist eller helt spaltede (hydrolyserede) proteiner. Se også efter mærker, der indeholder HMO (humane mælke oligosakkarider). HMO er særlige fibre i modermælk, som gavner tarmens bakterier. For nuværende sælges i Danmark produkterne Nan Supreme med delvist spaltede proteiner og Althera med spaltede proteiner som samtidig indeholder HMO. Althera købes på apoteket.

Det er også vigtigt at huske, at fordøjelsen også hænger meget sammen med psyken. Hvis dit barn oplever psykiske svære perioder, kan det også medvirke til forstoppelse.

Forstoppelse hos børn skal tages alvorligt. Tarmsystemet har så stor betydning for hele kroppens sundhed og i det hele taget for barnets trivsel.

Lad ikke afføringsmedicin stå alene, men hav fokus på at finde årsagen så dit barn fremadrettet kan få en velfungerende fordøjelse.