Få styr på vægten med stabilt blodsukker

Af: Clara Edgar

Foto: Shutterstock

Overvægt er en risikofaktor for blandt andet type-2 diabetes. Men det kan være svært at tabe sig – især hvis man har problemer med at styre sukkertrangen og kæmper med ustabilt blodsukker. Men her kan kosttilskud være en kærkommen hjælper.

Mere og mere evidens peger på, at overvægt skyldes en kompleks række af faktorer, og derfor er det ikke så nemt som at sige, at overvægtige mennesker bare skal spise mindre, hvis de vil tabe sig. Men det er klart, at det vi spiser, spiller en rolle. Og det kan være svært at styre sit indtag af særligt søde sager, hvis kroppen skriger efter sukker.

Men her viser studier, at særligt kosttilskud med næringsstoffet krom, kan hjælpe. Krom ser nemlig ud til at regulere både sukkertrang og blodsukker, og dermed gøre det nemmere at sige nej til fristelserne. Samtidigt er et stabilt blodsukker en helt klar sundhedsfordel på flere parametre.

Hjælp fra et særligt kosttilskud

I et tjekkisk forsøg med mennesker med type 2-diabetes fandt man, at et dagligt tilskud med krom hjalp deltagerne til at have mere stabilt blodsukker, hvilket er helt centralt i behandlingen af diabetes. Ved at undgå de store udsving i blodsukkerniveauet bliver sukkertrangen også mindre, og det betyder i sidste ende, at det er nemmere at gå udenom slikskålen, som kan lede til overflødige kilo.

Læs også: Spis bitterstoffer fra kål og rodfrugter – og slip for type 2 diabetes

Bryd den onde cirkel

I forsøget brugte man det danskproducerede tilskud, Bio-Chrom, fordi det har en høj grad af optagelighed. Tilskuddet indeholder danskfremstillet organisk chromgær, og er det eneste tilskud i EU, der ikke indeholder syntetisk krom. Den organiske form er op til 10 gange mere optagelig.

Det er klart, at man ikke udelukkende kan tabe sig ved at tage tilskuddet og ellers leve, som man plejer, men faglitteraturen viser altså, at det bliver nemmere at opnå et vægttab, hvis man krydrer en livsstils- og kostomlægning med tilskuddet. Netop fordi det kan være med til at bryde en ond cirkel. Den opstår, fordi det ustabile blodsukker skaber en øget trang til sukker.

Når vi indtager sukkerholdige produkter, producerer kroppen insulin, som skal transportere sukkeret fra blodet og ind i cellerne. Men hvis vi kontinuerligt giver efter for lysten til sukker, bliver insulinniveauet i kroppen konstant højt, og så bliver vi immune overfor insulinets virkning, hvilket kan lede til diabetes.

Man kan få krom gennem kosten ved at spise eksempelvis kød, bananer, broccoli og bønner. Det er vigtigt at være opmærksom på, at sukker stjæler af krom-beholdningen i kroppen. Og er man nået derud, hvor man føler, at det er svært at styre sukkertrangen, og svært at opnå et varigt vægttab, kan et dagligt tilskud med næringsstoffet måske være den hjælpende hånd, der skal til, for at lykkes med sit mål.

Læs også: Tag din ilt maske på, før du hjælper andre