Falske råd om Corona virus i omløb

Af: Trille Skøtt-Jensen

Corona overvindes ikke ved panik men med intelligens. Sådan lyder et opslag, der i øjeblikket deles på Facebook. Rådene i opslaget er desværre falske, det er lægen, Lidia Rota, formentlig også.

Indlægget er faktatjekket af flere medier i udlandet og Sundhedsstyrelsen bekræfter, at Corona ikke kan drikkes væk med varm te, som er et af de gode råd i det, altså falske, opslag.

Her er hvad vi ved i øjeblikket om Corona:

Danmark er gået ind i en ny fase for at stoppe spredningen af corana-virussen. Ingen af os har haft den her infektion før, så vi kan alle være modtagelige. Derfor kan corona-virus sprede sig hurtigt.

Den er ikke farlig for ellers sunde mennesker. Men den er farlig for udsatte grupper, og derfor ser vi nu, at regeringen tager drastiske midler i brug for at begrænse smitten, så vores hospitalsvæsen kan følge med.

Fra forkølelse til lungebetændelse

Corona er en virus, der er i familie med andre forkølelses virusser. De såkaldte RNA-virus. De kan give milde forkølelser, men de kan også give alvorlige infektioner i luftvejene. Der findes typer af corona virus, som udelukkende giver forkølelse. Men den type, som vi har i omløb nu, er alvorlig, fordi den går fra at påvirke vores øvre luftveje, næse, svælg og bihuler til at påvirke vores lunger og bronkier. Det kan udvikle sig til en livstruende lungebetændelse forårsaget af virus. Der er endnu ikke en behandling mod corona.

Infektion med Corona virus kan føles som enhver anden influenza. Beskrivelser fra flere af de personer, der er ramt af corona viser, at man typisk får høj feber pludseligt, ondt i leddene og får en tør hoste. Senere kan der komme vejrtrækningsbesvær. Der er folk der slet ikke mærker, de er syge, og andre får et mere alvorligt forløb.

Verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer, at COVID-19 i 80 procent af tilfældene giver milde symptomer, som ikke kræver indlæggelse på et sygehus, mens 15 procent oplever sværere symptomer, der betyder, at de må indlægges. 5 procent bliver så alvorligt syge, at indlæggelse på intensiv afdeling kan blive nødvendig.

Sådan smitter corona

Corona-virus smitter via luftvejene. Har vi selv fået corona-virussen, så smitter vi via luftvejene. Når vi hoster eller nyser, så kan der komme viruspartikler ud gennem munden via de dråber, vi hoster eller nyser ud. Har vi holdt hånden op foran munden eller næsen, så ender viruspartiklerne på hånden. Fra hånden kan vi overføre smitten til andre via håndtryk eller ved at røre på overflader, hvor andre senere skal røre.

På overflader kan corona virus leve op til 48 timer. Derfor er det vigtigt med den gode håndhygiejne hele tiden. Når vi hoster og nyser, så skal det gøres ned i ærmet eller i et lommetørklæde, for at undgå spredning, som andre kan fange i op til to døgn efter.

Det her kan du selv gøre

Vi har alle ansvar for at mindske udbruddet af Corona virus. Det gør vi ved, at følge sundhedsmyndighedernes råd:

1. Vask dine hænder tit og/eller brug håndsprit

2. Host, nys i ærmet – ikke i dine hænder

3. Undgå håndtryk, kindkys og kram. Begræns den fysiske kontakt.

4. Vær opmærksom på rengøring, både hjemme og på arbejdspladsen.

5. Hvis du er ældre eller kronisk syg, så hold afstand og bed andre tage hensyn

6. Hvis du er rask – så beskyt dig selv for at beskytte andre

7. Hvis du har hoste, let feber eller forkølelse, så bliv hjemme, indtil du er rask

8. Oplever du problemer med vejrtrækningen, forværring af dine symptomer eller er syg over mange dage, så ring til lægen. Mød ikke op i venteværelset. Du kan smitte andre.

9. Er du i karantæne så overhold karantænen for alle de andres skyld.

10. Du skal ikke gå i panik og hamstre mad. Du kommer til at stå i kø med mange andre og kan både blive smittet – og selv sprede smitte. Køb ind som du plejer.

11. Du behøver ikke ekstra toiletpapir.

Sådan vasker du hænder

 

Fordi situationen udvikler sig hurtigt hele tiden, anbefaler vi, at du følger sundhedsmyndighedernes anbefaling