Fertilitet og ren energi

Af: Carsten Johansen

Foto: Shutterstock

En gennemtænkt kostplan i kombination med udvalgte kosttilskud kan være vejen til lykkelige omstændigheder, hvis I har haft svært ved at opnå den ønskede graviditet.

Mange par i Danmark har svært ved at blive gravide. Tendensen kendes fra hele den vestlige verden, så der er vist ingen tvivl om, at vores livsstil spiller en vigtig rolle.

Der er tilsætningsstoffer i maden og kemikalier i tøjet. Nogle gange kan du ikke undgå at komme i kontakt med de fremmede stoffer, som forstyrrer hormonbalance i din krop og udskyder datoen for en ønsket graviditet.

Men selvom du ikke kan undgå alle E-stoffer og alle udstødningsgasser, er der faktisk meget, det potentielle forældrepar kan gøre for at øge chancen for at blive gravid. Helt naturligt.

I det følgende kigger vi på nogle af de ting, I kan kaste jer over, før I tager hul på en – ofte meget anstrengende – fertilitetsbehandling.

Det du ved nok

I forhold til fertilitet gælder nogle af de samme tommelfingerregler, som hvis du gerne vil sove godt om natten, løbe et maraton eller klare dig godt på arbejde: Drop tobakken, skær ned på spiritussen og vær opmærksom på dit forbrug af koffeinholdige drikke som kaffe, te og ikke mindst cola.

Flere undersøgelser har påvist, at disse tre stimulanser har negativ virkning på fertiliteten. Det samme gælder i øvrigt smertestillende medicin af den antiinflammatoriske type som Ipren, Treo og Kodimagnyl. Har du smerter, skal du i stedet vælge midler af paracetamol-typen.

Overvægt er en anden fertilitetsnedsættende faktor, der er muligt at arbejde med. Fedtvæv har en forstyrrende effekt på hormonsystemet, fordi fedtvæv omdanner nogle af de hormoner, som har betydning for en normal cyklus.

Hormonforstyrrelsen øges med graden af overvægt. Derfor vil problemet også reduceres i takt med, at det lykkes at tabe nogle ekstra kg.

par

Essentielle fibre

Uanset om du skal arbejde med din vægt eller ej – undervægt forringer også fertiliteten – er der al mulig grund til at kaste et kritisk blik på din kostplan, når en familieforøgelse er i overvejelserne.

En fornuftig og varieret kost har stor betydning for fertiliteten, fordi en balanceret diæt ikke blot sikrer dig brændstof til kroppens maskineri, men også er en god måde at dække dit behov for de essentielle næringsstoffer, mineraler og vitaminer. Hvis du følger de syv kostråd, er du på rette vej.

Husk, at årstidens frugt og grønt altid har flere næringsstoffer end fødevarer, der er blevet transporteret hundredevis af km med fly, båd eller bil. Økologiske grøntsager indeholder flere næringsstoffer end konventionelt dyrkede.

Det er generelt vigtigt at få masser af grøntsager, fordi de er en stor kilde til kostfibre. Ud over at stabilisere din fordøjelse og dit blodsukker kan kostfibrene også have regulerende virkning, hvis du har for høje niveauer af østrogen.

Sundt fedt er frugtbart

Sunde fedtstoffer er også vigtige at prioritere i kosten. De kan støtte en stabil cyklus og ægløsning.

Skru ned for de mættede fedtstoffer, som findes især i mælkeprodukter, kød og generelt i færdiglavet mad (fastfood og de fødevarer i supermarkedet, der er pakket ind i pap og plastic). Benyt i stedet planteolier som olivenolie og rapsolie i madlavningen, og sørg for at integrere frø og nødder i dine måltider.

Omega-3 olie er også vigtigt i en fertilitetssammenhæng, fordi de lange fedtkæder forbedrer frugtbarheden. De fisk, som lever i koldt vand, har det største indhold af fedtstoffer; f.eks. laks, makrel og sild, så de er at foretrække. Du kan også tage et omega-3 tilskud i god kvalitet, så du er sikker på at være dækket ind.

Ud over deres direkte effekt på frugtbarhed og fertilitet er fedtstofferne også vigtige for de fedtholdige vitaminer A-, D-, E- og K-vitamin, som alle har positiv betydning for fertiliteten.

Selvom man spiser fornuftigt, skal det sidste gode råd være en multivitaminpille. Der findes en hel del kombiprodukter, som er målrettet gravide. Disse produkter er sammensat af præcis de næringsstoffer, fertiliteten har brug for, og ofte i en letoptagelig form. Ud over de ovennævnte vitaminer og folsyre er det vigtigt, at tilskuddet indeholder zink, som har betydning for frugtbarheden.

Folsyre hele vejen

Tilskud af B-vitaminet folsyre (som tidligere blev kaldt folinsyre) anbefales af Sundhedsstyrelsen til alle, der overvejer graviditet (400 mg/dag). Folsyre spiller en vigtig rolle ved cellernes vækstdeling, og ved underskud af folsyre er der risiko for misdannelser hos fostret.

Mandens bidrag

Mange livsstilsråd gælder både manden og kvinden, når det handler om fertiliteten. Men nogle enkelte gode råd styrker især mandens sædkvalitet.

I madpyramiden kan manden med fordel spise rigeligt med nødder – især valnødder – og på hylden med tilskud skal han frem for alt sørge for at fylde op i sine lagre af zink og selen.

Kyskhedstræet styrker hormonerne

I Middelhavsområdet benytter man blade og blomster fra det såkaldte kyskhedstræ til en te, som skulle give ny energi, men man håndterede buskens frugter mere varsomt, da de havde ry for at hæmme kønsdriften – som navnet mere end antyder.

Det viser sig dog, at frugterne har en nærmest omvendt virkning, da deres aktive stoffer bidrager til den kvindelige hormonbalance og hjælper under menstruationscyklus.

Frugterne fra kyskhedstræ, der også kendes under navne som munkepeber og abrahamstrå, sælges som tilskud, der bruger buskens latinske navn Vitex agnus-castus og som en del af diverse kombi-tilskud.

Ud over at bidrage til en vellykket menstruation, også med henblik på PMS, anbefales disse tilskud desuden til at mindske gener under overgangsalderen.

Naturlige alternativer?

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler.

Se mere på www.naturli.dk hvor du også kan finde kilder til denne artikel og søge på andre artikler om naturlige indgange til at styrke fertiliteten.