Fertiliteten har gavn af D-vitamin

Af: Carsten Gottlieb

Foto: Shutterstock

En voksende mængde forskning peger på, at tilskud af D-vitamin kan have stor betydning både for muligheden for at blive gravid og for at have en sund graviditet for mor og barn.

D-vitamin har fået en stadig vigtigere rolle i de generelle sundhedsanbefalinger gennem det seneste årti. ”Solskinsvitaminet”, som produceres naturligt i vores hud, har betydning for immunforsvaret, for muskler, knogler og tænder samt for forebyggelsen af en række alvorlige sygdomme, herunder nogle kræftsygdomme.

I 2020 øgede Sundhedsstyrelsen således sine anbefalinger til 10 µg D-vitamin dagligt hele året for en stor gruppe af befolkningen.

Senest peger en række forskningsprojekter i retning af, at D-vitamin også har en betydningsfuld indflydelse på kvinders fertilitet og deres chance for en problemfri graviditet.

Forhøjet chance for at blive gravid

I forbindelse med fertilitetsbehandling har en række studier påvist, at kvinder med et tilfredsstillende niveau af D-vitamin i blodet (over 30 ng/mL eller højere) har bedre mulighed for at opnå graviditet.

To studier blandt kvinder med overvejende europæisk afstamning (og dermed lys hud) viste en fire gange så høj chance for graviditet via IVF (reagensglasbefrugtning, red.) for dem, der havde et normalt D-vitaminniveau. Et andet studie viste, at donoræg fra kvinder med normalt D-vitamin gav højere graviditetsrate.

Årsagen kan være, at D-vitamin påvirker slimhindens modtagelighed for et befrugtet æg i livmoderen.

Det er også blevet vist, at D-vitamin gav bedre mulighed for en naturlig fødsel og reducerede risikoen for en række graviditetskomplikationer som præklampsi, (svangerskabsforgiftning, red.) graviditetsdiabetes, abort eller tidlig fødsel.

Da der samtidig ikke er påvist nogen form for bivirkning af D-vitamintilskud i anbefalede mængder, anbefales disse af mange fertilitetsklinikker. Sundhedsstyrelsen anbefaler 10 µg D-vitamin dagligt til gravide.

gravid

Tilskud sikrer dit niveau

Mange af os får ikke tilstrækkeligt med D-vitamin gennem huden, heller ikke i den solrige årstid. Så det kan varmt anbefales med et tilskud, hvis I går og drømmer om familieforøgelse. Risikoen for mangel på D-vitamin er statistisk høj hos kvinder, der ikke får tilstrækkeligt sollys eller er overvægtige.

Vær opmærksom på, at ikke alle tilskud af D-vitamin er lige effektive. Selvom der efterhånden er et indhold på mindst 10 µg i både D-vitaminpiller og multivitaminpiller med indhold af D-vitamin, kan der være stor forskel på, hvor godt kroppen optager det fedtopløselige vitamin i de forskellige tabletter.

Et stærkt tilskud, hvis I er utålmodige efter at se en effekt af anstrengelserne, er de små, synkevenlige kapsler ved navn D-Pearls. Her er D-vitaminet opløst i en lille dråbe olivenolie, og dermed er det klar til at blive optaget i kroppen, lige så snart du har spist det. Diverse studier har påvist, at D-Pearls har en markant bedre optagelighed end det gennemsnitlige produkt.

gravid

Selvom du vælger et tilskud af D-vitamin, vil vi understrege, at du ikke skal fravælge en tur ud i solen. Det er nu i foråret, den er allermest tillokkende, og hvis du husker at tage sol med måde og undgår middagssolen, er der heller ingen bivirkninger ved dette D-vitamintilskud.