Flere sygdomme rammer kvinder hårdere end mænd

Af: Jette Warrer Knudsen

Foto: Scanpix/Iris

Længe troede eksperterne, at kvinder og mænd havde stort set de samme ricisi og symptomer, når det handler om kønsneutrale sygdomme, som f.eks. Alzheimers sygdom og hjerte-karsygdomme. Men de senere års forskning har vist, at det langt fra er tilfældet.

Statistikken siger, at kvinder i gennemsnit lever fire år længere end mænd. Men det betyder ikke, at kvinder er mindre udsatte for sygdom.

Selvom der i sagens natur er sygdomme, som kun kvinder, bliver ramt af, – som f.eks kræft i æggestokkene – så er der flere såkaldt kønsneutrale sygdomme, som især kvinder bliver ramt af – og som rent faktisk rammer kvinder hårdere end mænd. Det gælder f.eks. Alzheimers sygdom –  og Multipel Sklerose, hvor to til tre gange flere kvinder end mænd får sygdommen.

I mange år har man lavet undersøgelser, der ikke tog højde for, at kvinder og mænd fungerer forskelligt. Ofte har man taget udgangspunkt i rene mandesammenhænge – et eksempel er på hjerte-området, hvor eksperterne længe gik ud fra, at kvinder og mænd har de samme symptomer og risici. Men de seneste år er der kommet flere forskningsresulater, der kan dokumentere, at dette langt fra er tilfældet.

 

Alzheimers rammer især ældre kvinder

Et  internationalt forskerteam med eksperter fra bl.a. Oxford Universitet har  f.eks. kunnet dokumentere, at kvinder med hjerteflimmer har 12 pct. højere risici end mænd for at dø af alle årsager og en større risiko for at blive ramt af slagtilfælde og død som følge af hjertekarsygdom. Og også på demensområdet er kvinder udfordret i højere grad end mænd.

Ifølge Videnscenter for Demens har kvinder i 60-70 års alderen dobbelt  så stor risiko for at få Alzheimer Sygdom som for at få brystkræft i deres rest-levetid. Selvom oplysningerne er baseret på data fra amerikansk forskning, så kan de ifølge videnscentret i vidt omfang overføres til danske forhold. For en 65-årig kvinde uden demens er risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom i den resterende levetid 1 til 6. Mod 1 til 11 for mænd på samme alder.

Det er et mysterium, hvorfor flere kvinder end mænd har Altzheimers sygdom, men den mest oplagte årsag er, at risikoen generelt stiger med alderen, og da kvinder i gennemsnit bliver ældre end mænd, er denne formodning logisk. Men ifølge Videnscenter for Demens er det nok ikke hele forklaringen. Den skal forskere i de kommende år forsøge at finde.

Også på smerteområdet er kvinder mere udsatte end mænd. Der er efterhånden en del forskning, der har vist, at mænd i nogle sammenhænge reagerer i mindre grad på smerter end kvinder.

 

Kvitter medicinen

Knogleskørhed eller osteoporose bliver ofte opfattet som en ren kvindesygdom. Men mænd bliver også ramt.  Hver 3. kvinde og hver 8. mand over 50 år er ramt, og dermed er osteoporose en af de største folkesygdomme. Sygdommen kan både forebygges og behandles, men en ny undersøgelse, foretaget af YouGov for Amgen, viser, at mere end hver 10. ældre undlader at tage sin daglige medicin- og dermed også dem, der er i osteoporose-behandling. Ifølge undersøgelsen undlader 33 pct. af de adspurgte at tage deres medicin på grund af bivirkninger.

-Hvis bivirkninger ved behandling opleves som værre end den egentlige sygdom, kan man jo ikke fortænke folk i at droppe deres medicin. Men konsekvenserne kan være ganske alvorlige. Opstår bivirkninger er det vigtigt, at man kontakter den læge, som har udskrevet medicinen og drøfter alternativer. Ofte kan problemet løses ved at skifte til et andet præparat, siger overlæge Pia Eiken, Nordsjællands Hospital.

Undersøgelsen viser, at 4 ud af 10 mener, at det danske sundhedsvæsen ikke er godt nok indrettet til de ældre.  Det vækker bekymring hos Pia Eiken som mener, at det bør få politikerne op af stolen.

Hos Osteoporoseforeningen genkender landsformand Ulla Knappe tendensen til at undlade at tage medicin.

-Osteoporose uden knoglebrud giver normalt ikke gener i hverdagen, og his patienten samtidig mærker bivirkninger af medicinen, er det fristende at undlade at tage den. Men medicin reducerer knoglebrud, som mange patienter får. Knoglebrud er en stor økonomisk byrde for samfundet, og derfor bør lægen i højere grad end i dag oplyse patienterne om behandlingens virkning og samtidig opfordre den enkelte patient til at blive scannet hvert 2.-3. år, siger Ulla Knappe.

I EU skønnes det, at behandling af nye og tidligere brud, forårsaget af osteoporose i 2010 kostede medlemslandene  275 mia. kr.