Flot i toppen fra bunden

Af: Lise Grosmann

Vi kigger mellem hårstråene, og hvad man kan stille op mod vaklende vækst. Forsøger at besvare, hvorfor vi bliver gråhårede. Giver tips til, hvordan man styrker svagt hår. Og fortæller om en behandling, der kan optimere både den naturlige og den købte hårfarve.

”…..de skønne går gennem tilværelsen med langt mere medvind og velsiddende hår end de grimme”. Nogen husker måske, at vi tidligere har citeret filosof Anders Fogh Jensen for disse ord. En anden forsker, psykologen Nancy Etcoff, siger, at det er en evolutionær sandhed, der ikke er skabt af modeindustrien. Og på den baggrund kan man vel så konstatere, at modeindustrien har haft frit spil til at påvirke vores identitets- og selvværdsfølelse. For vi er vores hår, lyder det i en kampagne fra Hårklinikken. It’s more than hair. It’s you”.

De af os, der har stået bagest i køen, da der skulle tændes for hår-gener, er næsten tilbøjelige til at give dem ret. Og i hvert fald rose dem for at være de første til at sætte fokus på, at det er fra bunden, forbedring og vedligeholdelse skal ske. Hårklinikkens Extract, som er baseret på planteekstrakter, har således genskabt hårstrå hos kvinder og mænd verden over og inspireret til dagens tætpakkede hylder med hårvækstboostere.

Hårtab er ofte forbundet med sårbarhed, fordi mange af os føler, at vores identitet får et knæk for hvert hårstrå, der falder og ingen erstatning får. Og derfor er der travlt hos ingrediensudviklere og med at aflure naturen eventuelle talenter for at genskabe tabt hårherlighed. Det har foreløbig ført til blandt andet Sandalore, et molekyle, der er en syntetisk udgave af sandeltræ, samt en ligeledes travl forskning i hårbundens komplicerede mikrobiom, hvor senest patchouli, der kendes fra parfumeindustrien, har vist talent. Faktisk udnytter man bladene, der bliver til overs, når parfumørerne har fået, hvad de skal bruge.

Et andet område, hvor man har haft travlt og forbedringen er til at få øje på, det er inden for hårfarve. Både optimering af den naturlige og den købte. Og det gælder også gråt hår.

Det skal ligne sit bedste i dag, hvor stadig flere nægter at flygte fra rynker og grå strå. Det er en velkommen signatur for levet liv, og silver glow er blevet eftertragtet selv hos dem, der ikke er der endnu naturligt. Men lad os nærkigge det hele og også, hvorfor man overhovedet bliver gråhåret. Er det f.eks. rigtigt, at man kan blive gråhåret af stress?

Hvorfor bliver håret gråt?

De fleste hoveder gråner med en start-gennemsnitsalder i 30’erne stigende med 10 til 20 procent for hvert tiår og når vi er i 50’erne, vil halvdelen af os være overvejende grå i toppen. I hår som i hud er det farvestoffet melanin, som bestemmer farven, og som hårets vækstcyklus forløber fra afstødning til genvækst, vil nogle af de nye hår altså på et tidspunkt være uden farvestof. Genetik er den væsentligste faktor i, hvornår det sker i kombination med nogle kemiske processer, der ændrer sig over tid. Men i virkeligheden er der ikke forsket meget i mønsteret i gråhårethed.

Men bliver man gråhåret af stress? En af årsagerne til påstanden kan være, at stress kan forårsage hårtab af den slags, der kaldes effluvium, og det betyder, at hår afstødes langt hurtigere, end den normale vækstcyklus ville have gjort.

Og hvis man samtidig er i begyndende gråhårsalder, så kan det nyudvoksede være gråt i stedet for normalfarvet. Og det grå vil altså dominere mere og hurtigere, fordi man mistede flere hår under stressen. Andre teorier nævner, at stresspåvirkning af vores sympatiske nervesystem kan forårsage varige skader på pigmentdannende celler, og så mister håret jo sin farve. Sygdom knyttet til skjoldbruskirtlen kan også være årsag til gråt hår, ligesom den autoimmune sygdom vitiligo, der som bekendt giver hvide pigmentløse pletter på huden, også nævnes.

En ingrediens med vækstpotentiale

Dels fordi sandeltræ er en sparsom ressource, og dels fordi man kan opnå bedre effekt, har man udviklet syntetiske erstatninger, hvor Sandalore er en af dem. Dette molekyle har vist at kunne aktivere vækstfaktorer i huden og altså også forlænge hårets vækstfase ved påvirkning af celler nede i hårsækken, hvor håret gror fra. Nioxin er en af de største professionelle hårplejeserier, og i deres Anti-Hair Loss Serum er netop det vækststimulerende Sandalore samt niacinamid/B3 og koffein, der formentlig kan styrke hårrødderne og forlænge vækstfasen og desuden ricinusolie, der også har erhvervet sig ry for at styrke hårvækst. Nioxin har flere hårvækststimulerende produkter/serier.

Nioxin Sandalore Anti-Hair Loss Serum. 420 kr. for 70 ml hos frisører og på nettet.

En global beautytrend

Store generationer gråner i disse år, men selv om gråt hår favnes lige som rynker, så vil man stadig gerne være den til enhver tid bedste udgave af sig selv. Og heller ikke grå hår er skabt lige. De naturligt heldige får det eftertragtede salt/peber-look mens andre får et noget mere grumsetgråt udseende. Det har Wella Professionals i den grad fundet er smuk løsning på med deres True Grey salonbehandling, der får det bedste frem i gråt hår og dæmper eventuelt gulligt skær. De har udviklet en patenteret teknologi, AquqTone, hvor pigmentet er gråt fra starten og ikke som ellers et mix af komplementærfarverne lilla og gult, der ikke giver samme rene grå resultat. Behandlingen findes i to udgaver, en intens og en mere transparent, og farven forsvinder gradvist, så der bliver ingen udgroning. Produkterne er uden de traditonelle kemiske stoffer som bl.a. ammoniak. Der er produkter i serien til hjemlig vedligeholdelse.

Wella True Grey behandlingen laves hos Wella-frisører og kun på gråt hår, en True Grey Express behandling koster omkring 400 kr.

Mindre er mere

Det er en stærk trend i tiden at minimere forbruget af produkter, og det giver bl.a. multifunktionelle af slagsen som denne Creamy Soft Cleanser fra det nye danske mærke Lucia Care. Den kan bruges til at rense ansigt, krop/hænder og hår. Indholdet er 98 pct. naturlige ekstrakter heraf 57 pct. økologiske, og man finder Aloe vera før vand på ingredienslisten og dermed en både fugtende og beroligende base for bl.a. rosmarin, morgenfrue, kamille og padderok. Idékvinden bag Lucia Care er Nanna Kirkebjerg, som er speciallæge i almen medicin og uddannet i naturmedicin.

Lucia Care Waterfall Creamy Soft Cleanser, 149 kr. for 225 kr. Fås bl.a. på luciacare.com

Miljøet misfarver håret

De fleste ved, at sol og swimmingpool ikke har nogen gunstig virkning på hår. Men der er også andet, der driller, og som hverken solhat eller badehætte kan beskytte mod, og det er metaller i miljøet. Partikler i luft og vand har indflydelse på hårets struktur og dets farve. Det kan give farvning og lysning et uforudsigeligt resultat, men meget metal i håret påvirker også ufarvet hår og ikke mindst porøst og gråt hår, der ikke har kamouflage fra pigment. Kobber er tilsyneladende især en drillepind både udenpå hårstrået og inde i hårfiberen. L’Oréal gik i samarbejde med eksperter i metaller, og man fandt frem til et molekyle, Glicomine, som kan neutralisere kobber både i og udenpå hårstrået. Det blev til L’Oréal Professionnel serien Metal DX, som ud over salonbehandlingen består af en shampoo og hårmaske til hjemmebrug med samme koncentration af aktivstof som salonprodukterne. Og selv om man ikke påstår det på produkterne, så vil de også beskytte mod sol og swimmingpoolens misfarvende vand.

L’Oréal Professionnel Serie Expert Metal DX, Professional Shampoo 255 kr. for 300 ml og Professional Mask 255 kr. for 250 ml Fås bl.a. hos Matas

Strandlook hele året

Ikke mindst mange med fint hår nyder saltvands afstivende og fyldegivende effekt i håret, men nogen hårhelsebehandling er det ikke. Heldigvis findes der alternativer som denne fra Raunsborg, der kan give strandlook hele året og samtidig tilføre nogle af de urter, som er kendt for at styrke hår og vækst – f.eks. padderokke-, brændenælde-, kamille- og salvieekstrakt samt D-panthenol. Raunsborg udvikles og produceres i Danmark baseret på inspiration fra Flora Danica og de nordiske urter og planter.

Raunsborg Nordic Herb & Sea Salt Spray, 109,95 kr.

Den giver stærke hårstrå

Ikke mindst langt hår har mødt udfordringer fra utallige gange vask, føntørring og timevis af sol, som slider og udtørrer, så håret bliver tørt og glansløst og udsat for at knække. Håret reparerer ikke sig selv lige som vores hud, for det er dødt og talgkirtlens beskyttende smørelse når aldrig ud i hårlængderne. Conditioner er et must efter hver vask, og en dybdevirkende hårkur er en rigtig god idé. Denne fra Beauté Pacifique har netop de fugt- og fedtstoffer, der genskaber et stærkt hårstrå.

Beauté Pacifique Fugtgivende Hårkur, 199 kr. for 200 ml