I Østen forstår de sig på at bruge sunde og nærende råvarer, og vi har i løbet af de sidste årtier omfavnet deres køkken. De asiatiske drikkevarer har til gengæld ikke fået den samme udbredelse i Danmark, og det på trods af, at det er et af deres ekspertiseområder.
I Asien har de igennem generationer udviklet afkølende sommerdrikke med helbredende effekter, og det er noget, vi kan tage ved lære af.
Vinteren er ved at være ovre, dagene bliver længere, og varmen kommer langsomt, men sikkert snigende. Og i takt med at vi byder foråret og sommeren velkommen, kan vi også glæde os til en sæson med de obligatoriske sommercocktails – for de fleste kan vel blive enige om, at hjemmelavede drinks til at skylle solnedgangen ned med er lig med livskvalitet.
Vi har fået øjnene op for at lave vores egen smoothie eller friskpresset saft af frugter og grøntsager, der netop nu er i sæson, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der kastes i saftpresseren eller blenderen. Vi har taget skridtet videre fra dengang, Tom Cruise fik pigehjerter til at banke ved at svinge med farvestrålende flasker, og nu er det blevet moderne at lave drinks uden alkohol.
I Asien derimod er der ikke noget nyt i at kreere sunde læskedrikke. Det varme klima og en fornemmelse for at bruge de sunde og rene råvarer har gjort de afkølende drikke til en livsstil.
Anh Lé er vært på DR 2-programmet ‘Spis Vietnam’. Sammen med sine søskende ejer hun den anmelderroste vietnamesiske restaurant, LéLé i København, og her gør de meget ud af, at drikkevarerne har rod i den vietnamesiske kultur.
– Generelt i Asien – og især i Vietnam, hvor jeg kommer fra – gør man rigtig meget ud af at lave drikkevarer ud af frisk frugt, og vi tænker ikke kun på, hvilke drikkevarer man serverer til maden. Vietnameserne bruger nemlig i lige så høj grad friskpresset juice og smoothies som en snack mellem måltiderne, fortæller hun. I Asien spiser man generelt mindre måltider, men flere gange om dagen, og mange af dem drikkes.
– Det er en god måde at få sine daglige vitaminer på, og så er det både hyggeligt og forfriskende at få et mellemmåltid i form af en frugtdrik. Man bliver heller ikke så oppustet, men mæt på en meget behagelig måde, uddyber hun.
Når man i Asien serverer læskedrikke, er der ikke kun fokus på smagen, forklarer Anh Lé. For i østen har de et andet forhold til råvarer som frugter, grøntsager, urter og knoldfrugter. De har alle energier og kvaliteter, der virker forskelligt, så det er ikke ligegyldigt, hvilke frugter, der ryger i glasset.
– Ideen med yin og yang går igen i madlavningen, og det gælder især for drikkevarer. Der skal altid være en grundlæggende balance mellem kroppens behov, og det vi putter i den”, siger Anh Lé og eksemplificerer:
– Hvis man trænger til varme i kroppen, kan man for eksempel drikke juice af litchi frugt, mens ananas virker udrensende og kan fjerne tungebelægning og bumser. Lemonade af passionsfrugt og appelsin sover man godt på, og hvis man ikke spiser så fed mad, skal man drikke avocadojuice. Asiaterne er generelt meget opmærksomme på, hvornår man anvender de mange alsidige frugter.
Året rundt byder Asien på en bred palet af friske frugter, og traditionen med at bruge dem i mad og drikke har derfor også været naturlig. De bruger ikke den samme mængde sukker i drikkevarerne som i Europa, og kaffe og alkohol er heller ikke så udbredt, da det er ingredienser, der er med til at hæmme den naturlige smag. Og den er vi i Danmark også begyndt at få øjnene op for.
Vi er blevet mere kvalitetsbevidste omkring smag, sundhed og råvarer, og derfor også mere åbne for at kaste os over noget andet end den klassiske appelsinjuice. Det fortæller Jason Renwick, der er bartender på den japanske restaurantkæde, Sticks´n Sushi. Her skabes der cocktails med japanske råvarer, og Jason Renwick er vild med de mange muligheder, der opstår, når man tænker ud af boksen.
– Japanerne bruger for eksempel både ingefær, grøn te og agurk i drinks, og det åbner op for helt nye aspekter, når man laver cocktails. Man kan lege med smagen og gå i alle mulige forskellige retninger, og på den måde kan man både lave drinks, der serveres før, under og efter maden.
Jason Renwick forklarer yderligere, hvordan det er blevet trendy at drikke cocktails uden alkohol, og at det kan være en udfordring som bartender. Han er dog glad for, at gæsterne tør prøve helt nye smagssammensætninger, der måske umiddelbart kan lyde mærkelige.
– I Japan har de i mange år været virkelig gode til at finde frem til, hvilke råvarer, der passer sammen. Det handler om at kombinere det simple og fokusere på de gode og rene råvarer. Det er noget af det, japanerne er bedst til, og så prøver vi at give det et dansk twist. Jeg eksperimenterer dagligt med at finde på helt nye drinks, og i den sammenhæng er der rigtig god inspiration at hente i det japanske køkken, slutter han.
Thailand, Friskpresset ananas/rødbedesaft
Indien, Lassi
Kina, Grøn is-te
Japan, Lime/ingefær-lemonade
Vietnam, Passions/appelsin-lemonade