Fodens tegn på psoriasisgigt

Af: Tina Rønhøj, kommunikationsmedarbejder i Danske Fodterapeuter

Foto: Scanpix/Iris

Fødderne kan sladre om psoriasisgigt, som ellers kan være svær at opdage.

Hævede, røde tæer eller negle, der får prikker, bliver misfarvede eller fortykkede. Det er tegn på psoriasisgigt, som ellers kan være svær at opdage. Derfor kan du betragte fødderne, som en vigtig sladderhank, hvis du har psoriasis og overvejer, om du også kan have fået gigten. For det er ikke sjældent, at de to sygdomme følges ad. Faktisk rammer psoriasisgigt fire ud af ti af de 165.000 mennesker, der har psoriasis i Danmark.

Til fælles har psoriasis og psoriasisgigt – udover at være knyttet til hinanden – at det kan være smertefuldt at gå på fødderne, hvis hud eller tånegle er angrebet. Fødder er udsat for stor belastning, når vi går på dem, hvilket selvfølgelig er med til at belaste huden ekstra meget.

Hjælp dine fødder

Du kan selv gøre meget for at lindre smerterne i fødderne. Blandt andet kan du få slebet dine negle ned i tykkelse og rettet dem til, så de generer dig i mindre grad. Du kan også få beskåret den fortykkede, revnede, skællende hud, så din creme kan nå ned i de hudlag, hvor der er behov for det. Fodterapeuter er specialister i begge dele og kan samtidig hjælpe dig med at finde sko, der støtter dine fødder bedst muligt. Hvis dine fødder har såkaldte fejlstillinger såsom knyster eller nedsunken forfod, kan du få specialopbyggede indlæg, der styrer og aflaster dine fødder og holder dem i en optimal position, så du kan gå bedre – med færre smerter.

Får du medicin er det vigtigt, at du går hos en behandler, som forstår at tage hensyn til bivirkninger, hvilket f.eks. kan være, at din hud kan blive tyndere og dit immunforsvar kan blive dårligere.

Tilskud til svær psoriasisgigt

Hvis du har psoriasisgigt i svær grad, kan du få en henvisning til fodterapi hos din læge, hvis hun vurderer, at du har brug for det. Med en henvisning får du ret til et tilskud på 50 procent af prisen hos fodterapeuter med et ydernummer. Har du ikke en henvisning, kan du henvende dig til enhver statsautoriseret fodterapeut for at få en behandling.

 


 

Tegn på psoriasisgigt

  • smerter
  • røde og hævede tæer
  • prikker på neglene 
  • fortykkede og misfarvede negle.