Fodsvamp skyldes en infektion med hudsvampe. Hudsvampe smitter både ved direkte kontakt eller indirekte kontakt fra gulve i eksempelvis svømmehaller og omklædningsrum, hvor du færdes i bare tæer.
Svampen opstår og trives, når fødderne er fugtige. Det kan både skyldes fodsved, eller at du ikke får tørret fødderne ordentligt efter badet. Fodsvamp viser sig ofte mellem tæerne som kløe, små blærer og afskalning af huden. Har du fået fodsvamp, kan du købe en creme på apoteket til behandling. Du kan forebygge fodsvamp ved at sørge for at tørre dine fødder godt efter bad og sikre, at de kan komme af med sved. Uld og bomuldsstrømper samt sko, der lader fødderne ånde, hjælper.
Fodvorter skyldes en virus og viser sig som små udvækster i huden med en ujævn overflade. Ligesom ved fodsvamp bliver du ofte smittet i svømmehaller og omklædningsrum. Ofte vil huden blive fortykket omkring vorten. Der findes forskellige midler i håndkøb til behandling af fodvorter, og lægen kan også behandle dem med eksempelvis frysning, men de fleste forsvinder vorter også af sig selv, hvis du har tålmodighed til at vente et par år.
Hammertå viser sig ofte i forbindelse en nedsunket forfod og skyldes oftest forkert fodtøj, men der kan også være andre årsager. En hammertå viser sig ved at en tå ikke kan rettes ud, når du står i bare tæer. I begyndelsen af tilstanden vil du typisk kunne rette den ud med øvelser eller ved hjælp af en hånd, men behandler du ikke tilstanden, kan tåen blive stiv, og det kan være nødvendigt at operere.
Hulfod er en betegnelse for, at svangen er for høj og ikke giver sig, så du ikke får en god affjedring i foden. Tilstanden kan også give en fejl i fodstillingen, som kan forplante sig op gennem kroppen. Et indlæg med god svangstøtte og eventuelt lidt forhøjelse under ydersiden af foden, kan få foden til at fordele belastningen bedre, og sammen med træning kan det afhjælpe problemerne. Hulfod er oftest medfødt.
Hård hud kommer på grund af en trykbelastning af foden og er helt almindeligt. Hvis huden bliver meget tyk og forhornet, kan den gøre ondt med en brændende eller stikkende fornemmelse. Den kan også blive så tyk og uelastisk at den sprækker og danner sår. Har du kun en lille smule fortykket hud, behøver du ikke at gøre noget ved det – det har ingen sundhedsmæssig betydning, men bliver det meget, gør ondt eller sprækker, bør du behandle det. Blød huden op med et fodbad. Du kan forsigtigt file det yderste af med en fodfil – stryg kun i en retning – og afslut med en god fugtighedscreme. Hvis du gentagende gange har problemer, kan det være at dine sko skal skiftes.
Ligtorne er hård hud på et lille afgrænset område, der typisk kommer af tryk fra en sko. Den hårde hud danner en lille kegle, der trykker på nerverne og føles som en torn. Du kan behandle ligtorne med særligt plaster eller creme, men du bør også se, om dine sko skal skiftes. En fodterapeut kan også fjerne ligtorne.
Nedgroede negle kommer ofte fordi, neglen er for bred i forhold til neglelejet, og derfor vokser neglen ind i huden, hvilket kan være meget smertefuldt og give betændelse. Det er oftest storetåen der bliver ramt. Snævre sko og forkert negleklipning kan være årsagen. Du kan forsigtigt løfte neglen fri af huden med en lille træspatel, og det kan nogle gange afhjælpe problemet, hvis du gør det dagligt. Løser det ikke problemet må du en tur til lægen for at se, om en fodterapeut kan hjælpe, eller om det er nødvendigt med et lille kirurgisk indgreb.
Nedsunket forfod er en betegnelse for at den bue, der går på tværs af foden lige over tæernes grundled er faldet sammen. Det skyldes oftest for dårligt fodtøj som høje hæle, der presser hele kroppens vægt frem på forfoden. Sker det, vil du begynde at belaste det midterste af forfoden, hvilket kan være meget smertefuldt.
Platfod betyder, at svangen er for flad, og du derfor ikke får en god affjedrende effekt, når du går og løber, ligesom selve fodstillingen kan blive forkert, hvilket kan belaste ankler, knæ, hofter og ryg. Platfod kan skyldes, at du har tendens til at falde lidt indad på foden, når du går (overpronation), hvilket med tiden kan føre til, at fodbuen falder helt sammen, men det kan også være medfødt. Indlæg i skoene, som forhindrer fodbuen i at falde ned, kan sammen med træning afhjælpe problemerne.
Skæv storetå og knyst kan både skyldes for snævre sko, der presser storetåen skæv og tendens til at falde ind ad på foden, når du går og løber (overpronation). Over tid kan storetåen blive meget skæv, og du kan danne en knyst på storetåens grundled. Det vigtigste er at finde sko, der ikke presser storetåen, men du kan også behandle knysten med creme og i værste tilfælde kan det være nødvendigt med et kirurgisk indgreb.
Vidste du …… at diabetikere har en øget risiko for at miste følsomheden og få infektioner? Derfor bør diabetikere være ekstra opmærksomme på at pleje deres fødder og gå til regelmæssig kontrol hos en fodterapeut. Tal med din læge om at få en henvisning, hvis du er diabetiker. |