Vulvodyni: Det føltes som om, der blev skåret i mig

Af: Jette Warrer Knudsen

Foto: Scanpix/Iris

Vulvodyni er en lidelse, som ofte rammer helt unge kvinder. Den 25-årige Ditte Elling fra Aarhus er én af dem.

Sommeren 2016 vil den 25-årige Ditte Elling altid kunne huske. Desværre ikke for noget godt. Den unge kvinde blev nemlig for knap et år siden ramt af en lidelse, som gjorde hende bange og ulykkelig.

Faktisk fra den ene dag til den anden skete der noget i hendes underliv, som pludseligt føltes spændt og smertefuldt – og som ret hurtigt satte en stopper for, at Ditte kunne nyde sex med sin nye kæreste.

– Jeg havde meget stærke smerter i skedeområdet. Det føltes som om, der blev skåret i mig – og jeg kunne ikke længere gennemføre et samleje med min kæreste, som jeg havde mødt et halvt år tidligere, fortæller Ditte, der betegner smerterne som diffuse og svære at tackle.

– Jeg vidste ikke rigtigt, hvor de kom fra, men mit underliv var voldsomt spændt op, og bare det at cykle og gå en tur gjorde voldsomt ondt, fortæller Ditte.

– Jeg græd og var bange, for jeg vidste jo ikke, hvad det kunne være, forklarer Ditte, der også havde en udfordring med sin læge, som først efter nogen tid henviste hende til videre behandling for vulvodyni. Men det var stadig op ad bakke med flere forskellige behandlinger, som ikke hjalp. Og Ditte googlede og googlede for at finde frem til den rette hjælp.

Men jeg fandt ingen hjælp på nettet. Tværtimod. For der stod bare, at jeg aldrig ville få et normalt sexliv, og at jeg aldrig ville komme over lidelsen. Det var rigtig hårdt som ung kvinde med en ny kæreste, fortæller Ditte og tilføjer:

– Det siger sig selv, hvor svært det var for os, fordi jeg begyndte at væmmes ved sex. Jeg vidste jo på forhånd, hvor ondt det ville gøre, fortæller den unge kvinde, der for kort tid siden blev henvist til behandling hos fysioterapeut Iben Munk og kolleger. Og Ditte er allerede i bedring. Hun er i gang med at lære dybe vejrtrækningsøvelser og trykterapi, som hun selv skal kunne udføre i hverdagen. Næste trin er at lære teknikken til selv at kunne udspænde skeden inden samleje.

Ditte fortæller, at hendes kæreste har været meget forstående, og at han for nylig sagde, at han hellere ville have et liv med hende end et sexliv med andre. Først i påsken betroede hun for alvor sin mor, hvilke konsekvenser diagnosen vulvodyni har haft for hende.

– Da min mor hørte, at jeg i et år ikke har haft et normalt sexliv, begyndte hun at græde, fordi hun syntes, at det er så trist, fordi jeg er så ung. Men jeg ser optimistisk på fremtiden og tror på, at jeg vil kunne komme til at have et normalt sexliv, fortæller Ditte, der selv er ved at uddanne sig til fysioterapeut.

– Selv om jeg er inde i en hård proces lige nu, så synes jeg også, den er givtig, fordi jeg senere som fysioterapeut bedre vil kunne hjælpe andre kvinder i samme situation, siger Ditte.