Sundhedspolitisk ordfører Liselott Blixt, Dansk Folkeparti, vil flytte opmærksomheden fra behandling til årsag. “Se på de mange fedmeoperationer, vi har gennemført på det seneste. Det er galt, for årsagen til fedmen har vi ikke gjort noget ved.”
Liselott Blixt tøver ikke et sekund, da Helse beder hende om tre bud på væsentlige sundhedspolitiske udfordringer for Danmark og danskerne. Det er tydeligt, at Liselott Blixt er godt hjemme i stoffet.
– For det første går jeg ind for såkaldte intelligente prioriteringer med en indbygget helhedsløsning frem for en masse velmente, men tilfældige tiltag. Vi skal blive bedre til at handle ud fra et holistisk syn i det danske sundhedsvæsen, vi skal se på hele patienten, og vi skal have flyttet mange flere ressourcer over til forebyggelse.
– Praktiserende læger skal have en langt mere aktiv rolle i kampen for sundhed; de skal blandt andet hjælpe med at finde frem til den reelle årsag bag en række sygdomme. Vi har set det med de mange fedmeoperationer, der en gennemført herhjemme, ikke mindst på de private sygehuse. Mange af disse patienter er blevet opereret, men årsagen til deres fedme har vi ikke gjort noget ved. Den slås de stadig med. Vi skal blive bedre til at finde og udvikle de nødvendige værktøjer, fastslår Liselott Blixt.
Liselott Blixt understreger, at vejen til større succes mange gange er utrolig simpel.
– Se nu bare de nye oplysninger om, at mange ældre og stærkt svækkede patienter bliver udskrevet fra hospice. Det er jo grotesk, at simpel pleje og omsorg, lidt at drikke og noget at spise kan få en ældre patient til at vende styrket tilbage til livet. Det er helt galt, når man kan havne på hospice, bare fordi man mangler lidt omsorg og noget god og nærende kost.
Dansk Folkepartis sundhedspolitiske ordfører vil kæmpe for at sætte øget fokus på den psykiatriske del af det danske sundhedsvæsen. Hun mener, at behandlingen af psykiske lidelser i Danmark er et kludetæppe af lappeløsninger uden overordnet plan.
– Vi skal sikre regulære behandlingsplaner og garantier samt et sammenhængende forløb for disse patienter. Jeg har allerede taget fat i nogle af de større patientforeninger for at udpege nogle af de væsentligste diagnoser – det kunne være angst og depression – og så sætte ind der.
– Vi skal have en hurtigere udredning og et langt bedre samarbejde med kommunerne på dette område, ikke mindst ved udskrivelse. Jeg hører horrible historier om, hvad psykiatriske patienter bliver udskrevet til, og jeg går ind for, at vi etablerer såkaldte efterværn, et solidt tværgående samarbejde, der skal forhindre, at patienter falder tilbage i svær sygdom kort tid efter behandling.
– Vi er inde i en ond cirkel med et af de største problemer, vi har i det danske sundhedsvæsen i dag. Antallet af psykiske lidelser stiger markant i disse år, og det skal vi have stoppet. Vi skal først og fremmest gøre det for patienternes skyld, men vi skal også have stoppet den udvikling, fordi vi får brug for mange flere hænder på arbejdsmarkedet i den kommende tid. Det psykiatriske område er stadig belagt med tabu, men det betyder kun, at vi skal ofre mere tid og energi på at få gjort noget ved problemerne. Og jeg vil gerne fremhæve, at vi på dette felt har et fint samarbejde med Socialdemokraterne og de Radikale.
Liselott Blixt har en helt klar tredje prioritet, og den handler om forebyggelse for børn og unge.
– Igen handler det om at se på det hele menneske. Vi skal have fokus på de vigtige familierelationer, så vi bliver bedre til at fange mange problemer i tide. Vi skal holde øje med familier, der ikke hænger sammen, for hver gang vi kan forhindre, at et barn eller et ungt mennesker udvikler ADHD, anoreksi eller begynder at skære i sig selv eller kommer ud i stofmisbrug, ja, så gør vi samfundet en stor tjeneste. Derfor vil jeg gerne skaffe flere penge til sundhedsplejersker, for de er uhyre vigtige i kampen for bedre forebyggelse. Vi skal undersøge, hvad vi kan gøre bedre inden for de nuværende rammer, men jeg vil også gerne sige, at jeg er med på, at det skal være muligt at bryde den serviceramme, der gælder for kommuner, hvis vi kan dokumentere, at vi vil gøre noget aktivt forebyggende rettet mod børn og unge.
– Det er jo ren galimatias, at vi i dag bruger ressourcer på at få ældre og midaldrende til at holde op med at ryge, ja sig selv er det jo godt nok, men det er efter min mening langt vigtigere at sætte aktivt ind over for de unge, det er jo der, det virkelig batter.
Liselott Blixt siger, at det er vigtigt at have det godt med sig selv, at leve et godt liv.
– Jeg forsøger at spise og leve sundt. Jeg ved godt, at jeg hører til blandt de overvægtige, men jeg går da en tur hver dag med min hund, og jeg forsøger at komme i fitnesscenteret på Christiansborg et par gange om ugen, men jeg må indrømme, at det er svært at nå med alle de møder, vi render til. Jeg kører motorcykel om sommeren, men det tæller vist ikke, siger Liselott Blixt med et stort smil.