Fokus på kvinder og sclerose

Scleroseforeningen afholder fokusmåned i maj for at samle penge ind til forskning i, hvorfor flere og flere kvinder får den kroniske og potentielt invaliderende sygdom sclerose.

I hele foråret vil folk landet over kunne møde grønne indsamlingsbøsser i deres lokale bagere, supermarkeder og tøjbutikker. Scleroseforeningens mange frivillige har nemlig stillet mere end 10.000 indsamlingsbøsser op i hele Danmark. Med sloganet ”Vi kommer langt for dine byttepenge” appellerer foreningen til, at alle smider en mønt eller to i indsamlingsbøsserne, når de er ude at shoppe eller købe dagligvarer.

”Vi forsker, så længe der er penge”

For at gøre opmærksom på indsamlingsbøsserne tager Scleroseforeningen i maj måned på turné i en række shoppingcentre med en event, der nok skal vække opsigt både blandt børn og voksne. En skør professor sidder sovende i sin glasboks, indtil en venlig sjæl putter penge i hans indsamlingsbøsse.
Efter samme formel som et modeltog sætter han så i gang og begynder sin forskning. Mens børnene bliver underholdt af forskerens tryllerier, kan de voksne tage eventens alvorlige budskab til sig: Der kan kun forskes i sclerose, så længe den danske befolkning støtter forskningen.

Feminin trods sygdom

Ud over blot at samle penge ind ønsker Scleroseforeningen også internt i foreningen at sætte fokus på kvinder og sclerose. Det sker blandt andet ved en række makeovers, som foreningen arrangerer i samarbejde med Magasin.

– Vi synes, at det er vigtigt at signalere, at selvom man har fået en alvorlig sygdom, så kan man godt gøre noget for at bevare sin identitet og femininitet. Og det er sådan set lige meget, om det er diabetes, kræft, en hjertekarsygdom eller sclerose, man er blevet ramt af. Når der kommer noget ind i ens liv, som man ikke kan styre, og som man ikke har kontrollen over, kan det give en styrke at tage hånd om noget af det, man stadig kan kontrollere.
Det kan for eksempel være i form af, at man holder fast i sin kvindelighed og går op i sit udseende. Man kan se det som en måde at bevare sin selvfølelse på, selvom fysikken svigter på nogle andre områder, forklarer psykolog Marianne Nabe Nielsen fra Scleroseforeningen.

Vil du hjælpe?

Ud over at støtte med en mønt i ny og næ, når du i løbet af foråret kommer forbi en af Scleroseforeningens indsamlingsbøsser i dit lokalområde, kan du – hvis du er en kvinde – også støtte på en anden måde. En måde, der er god både for dig og for dine medsøstre med sclerose. Foreningen Ladywalk holder nemlig arrangerede gåture fra Agger til Nakskov mandag den 30. maj og har igen i år valgt at støtte Scleroseforeningen og Hjerteforeningen med en del af deres overskud. En god lejlighed til at få rørt dig sammen med dine veninder, kvindelige kolleger eller familiemedlemmer og samtidigt støtte et godt formål.

Du kan læse mere om Ladywalk på side 40 i Helse 04/2011. 

Fakta om sclerose

  • Hver dag får én dansker konstateret sclerose og omkring 10.000 har sygdommen i Danmark.
  • Sygdommen er en kronisk sygdom, der angriber centralnervesystemet.
  • Sclerose er den sygdom, der hyppigst fører til invaliditet hos yngre voksne.
  • Ingen sygdomsforløb er ens, men typiske symptomer er usikker balance, nedsat kraft i arme og ben, føleforstyrrelser, hukommelses-, koncentrations- og indlæringsvanskeligheder, problemer med synet og en udtalt træthed.
  • Sygdommen bryder som oftest ud i 20-40 års alderen, og forekommer hos både mænd og kvinder, men langt oftere blandt kvinder.
  • Årsagen til sclerose kendes ikke. Mange faktorer har været undersøgt, og der kan ikke gives et entydigt svar, men forskellige infektioner, rygning og mangel på D-vitamin er sat i forbindelse med udviklingen af sclerose.

Læs mere på: http://www.scleroseforeningen.dk/

Mød den skøre professor i Søndercentret i Skive den 29. april, i Aalborg Storcenter den 30. april, Bryggen i Vejle den 6. maj, Esbjerg Storcenter den 7. maj, Svendborg Bycenter den 13. maj, RO’s Torv i Roskilde den 14. maj og i Frederiksberg Centret den 27. maj.