Mere end 600.000 danskere har en tatovering. I langt de fleste tilfælde er det helt problemfrit, men når det går galt, er det svært at gøre det godt igen.
I dag er der flere kvinder end mænd, der lader sig tatovere, og det er blevet en del af moden af have en tatovering et eller andet sted på sin krop. Men når man beslutter at lade sig tatovere, så træder man ifølge ledende overlæge på Bispebjerg Hospital, professor Jørgen Serup, ind i et minefelt, hvor der er mulighed for, at det kan gå godt, eller det kan gå galt. Omkring en fjerdedel af de tatoverede oplever regelmæssigt mindre gener med rødmen, kløe og hævelser – ikke mindst i forbindelse med solbadning. Ofte kan pleje og god solcreme specielt udviklet til tatoveringer reducere de små gener. Når patienter kommer til Bispebjerg Hospital, er generne mere alvorlige.
– Det mest almindelige problem, vi oplever i klinikken, er allergi. Altså hvor patienten er blevet allergisk over for et eller flere af de indholdsstoffer, der er i blækken. Ofte er det ikke direkte blækken, men når den kommer i kontakt med kroppen, sker der en kemisk proces, som giver allergener, fortæller Jørgen Serup, som også gør opmærksom på, at det er oftest er rød og røde nuancer, der udløser allergi, mens han ikke kan mindes at have set nogen tilfælde af allergi i forbindelse med sort blæk.
Til gengæld har der været livstruende tilfælde af latex-allergi i en sort tatovering, som stammer fra tatovørens latexhandsker.
Får man en allergisk reaktion, er der ikke andre muligheder end at fjerne tatoveringen igen. Det gøres ved at skrælle tynde lag af huden, til al farven er fjernet.
– Lige nu er der faktisk en pige her fra klinikken på operationsbordet for at få fjernet en tatovering på størrelse med en håndflade på læggen. Det er ikke noget lille indgreb, men patienterne er som regel glade bagefter, fordi tatoveringen giver så mange gener.
Men kan man ikke bare fjerne en tatovering med laser?
– Nej, det kan man ikke. Laser kan kun helt fjerne få tatoveringer med et fint resultat. Oftest ødelægger det dem, mere end det fjerner dem. I mange tilfælde ender man bare med at have en ødelagt tatovering. Desuden kan varmen fra laserbehandlingen fremkalde en allergisk reaktion og resultere i hudskader med ardannelse, siger Jørgen Serup.
Man skal derfor overveje sin tatovering godt, for den sidder der for livet.
De alvorligste bivirkninger ved tatoveringer kommer fra infektioner. Det kan både være fra urene nåle, uhygiejniske omgivelser, tatovøren eller blækket, der ikke nødvendigvis er sterilt, bare fordi det står på flasken. Infektionerne kan også komme fra én selv, da bakterier fra huden pludselig får adgang ind i kroppen.
– De rigtigt alvorlige komplikationer opstår, hvis infektionen går i blodet, hvorfra den kan komme rundt i hele kroppen. Det kan i de værste tilfælde give infektion i hjerteklapperne, hvilket er en livstruende tilstand. Infektioner kan opstå mange steder, og det har også været anledning til amputationer, fortæller Jørgen Serup.
Der er nogle mennesker, som er i særlig risiko for at udvikle komplikationer i forbindelse med deres tatovering. Det er navnlig de immunsvækkede som eksempelvis HIV-smittede og patienter, der har fået transplanteret et organ. Ligesom mennesker med andre allergier, eksem og psoriasis har en forhøjet risiko ved en tatovering. Men selv om man ikke har nogen risikofaktorer, er det ikke sikkert, at det går godt.
– Langt de fleste oplever ingen eller milde gener i forbindelse med deres tatovering, men indimellem er der ellers raske mennesker, som udvikler livstruende infektioner og kritiske tilstande på baggrund af deres tatovering. Det er et minefelt, man træder ind i. For de fleste går det godt, men indimellem er der en, der træder på en mine, og det har alvorlige konsekvenser, slutter Jørgen Serup.
Ingen ved, om gravide, der tatoveres, har øget risiko for skade på fosteret – men man ved, at tatoveringsblæk påvirker celledelinger.
Vidste du …… at der ikke er noget blæk, der er sikkert at bruge. Der er noget, der er farligere end andet, som eksempelvis ”kina blæk” og de røde nuancer. Ingen ved præcis, hvad blækket indeholder, og der findes derfor ikke nogen ”godkendt farve”. Det er på eget ansvar at lade sig tatovere. |
Overvejer du at få lavet en tatovering?Bliv klogere på de overvejelser, du skal gøre dig forinden, og hvordan du bedst beskytter dig bedst muligt. Se ”Tænk før du tør”-kampagnen fra Bispebjerg Hospital: |