Folsyre og graviditet – for en sikkerheds skyld

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: Shutterstock

Et tilskud med folsyre kan være med til at give fostret de bedste betingelser fra start ved at mindske risikoen for neuralrørsdefekt.

Folsyre, vitamin B9, folacin, folat og folinsyre er alle navne på det samme B-vitamin, der er en nødvendig del af kosten for, at kroppen kan fungere normalt. Voksne skal have mellem 100-300 mikrogram (μg) om dagen. Det findes i de fleste fødevarer, dog er der et særligt højt indhold i broccoli, grønne bladgrøntsager og bælgfrugter såsom brune bønner.

Den daglige kost er for langt de fleste nok til at dække den almindelige voksnes behov. Sådan er det ikke for gravide. Folsyre spiller nemlig en meget vigtig rolle i fostres tidlige udvikling.

Forebygger neuralrørsdefekt

Neuralrøret, som senere bliver til barnets hjerne og rygmarv, har nemlig brug for folsyre for at kunne lukke ordentligt, hvilket det normalt gør 22-29 dage efter befrugtningen. Men hvis fostret ikke får nok folsyre, kan det i sjældne tilfælde ske, at neuralrøret ikke lukker sig ikke ordentligt. Det kan udvikle sig til en neuralrørsdefekt, der kan medføre forskellige medfødte misdannelser, der kan variere fra rygmarvsbrok, som kan give alvorlige handicap, til manglende udvikling af hjernen.

Neuralrørsdefekter er heldigvis sjældne, og der er derfor ikke grund til bekymring, hvis du først er kommet i gang med folsyren, efter du har opdaget, du er gravid. For selvom det nedsætter risikoen for neuralrørsdefekt, betyder det ikke, at du får et barn med misdannelser i hjerne og rygmarv, hvis du ikke har taget folsyre.

Tre måneder før og tre måneder henne

For at dække både moderens og fostres behov, er det normale indtag af folsyre via den daglige kost som udgangspunkt ikke nok. Derfor anbefales det, at gravide tager et kosttilskud med 400 mikrogram (μg) folsyre ved siden af den almindelige, sunde kost.

Da neuralrøret lukker sig meget tidligt i udviklingen, og oftest før du måske har opdaget, at du er gravid, er det vigtigt, at der allerede ved undfangelsen er nok folsyre i kroppen. Det anbefales derfor, at man begynder at tage kosttilskuddet dagligt allerede, når man overvejer graviditeten – gerne mindst 3 måneder før, samt under de første 12 uger af graviditeten. Det kan derfor være en god idé at starte, så snart man stopper med at bruge prævention. Et forhøjet niveau af folsyre i kroppen er ikke farligt, og der sker derfor ikke noget ved, at man igennem en længere periode tager et tilskud af folsyre.

Hvad er folsyre?

  • I sin naturlige tilstand er det kendt som folsyre, folacin, folat eller B9. Folinsyre er navnet på den syntetiske udgave.
  • Folsyre indgår i de fleste fødevarer. Som kosttilskud kan man få det i vitamintabletter, eller i tabletter, der kun indeholder folsyre – du kan altid se, hvor meget den pågældende tablet indeholder på pakningen. Det er vigtigt, at man allerede begynder at tage 400 mikrogram folinsyre tre måneder før undfangelse, samt under de første 12 uger af graviditeten.
  • Hvis man før har født et barn med neuralrørsdefekt, eller hvis man selv eller ens partner har en neuralrørsdefekt, anbefales det at man i stedet tager fem milligram (mg) om dagen. Dette kræver en lægeordination.