For meget sodavand kan ætse tænderne

Af: Anne Kaae-Nielsen, tandlæge i Lyngby-Taarbæk Kommunale Tandpleje / Foto: Scanpix/Iris

Syreskader på tænderne er et kemisk slid på tænderne, der kommer, når du drikker for meget læskedrik som sodavand, saft, juice, cider og sportsdrik. En undersøgelse har vist, at 15 pct. af alle unge har tegn på syreskader på tænderne. Dobbelt så mange drenge som piger har syreskader.
Syreskader på tænderne opstår, når du tit drikker læskedrikke som sodavand, saft, juice, cider og/eller spiser madvarer med meget syre i, f.eks. sure frugter som citroner og appelsiner. Syren fra læskedrikke og madvarer kan opløse tændernes emalje. Jo mere syre og jo flere gange du spiser eller drikker syreholdige fødevarer, jo større er risikoen for, at du får skader på tænderne. Når du f.eks. drikker en sodavand, stiger mængden af syre i munden, og spyttet går i gang med at forsøge at neutralisere syren. Det tager ca. 30 minutter. Hvis du går og små-drikker af din sodavand over længere tid, så kan spyttet ikke nå at neutralisere syren, og der er fare for, at emaljen på tænderne ætses.

Emaljen kan ikke gendannes

Syren virker på tandens kalk i emaljen ligesom Vesterhavets bølger, der skyller ind på klitterne og hiver noget af klittens sand med tilbage. Syreskader gør tandemaljen tynd og gennemsigtig. Tænderne bliver følsomme, så det isner i dem, og der kan komme misfarvninger. Senere kan der falde små tandsplinter af tænderne, og i værste fald kan tænderne knække, og tandnerven tage skade.

Ekstra vigtigt at forebygge

Det er meget svært at gøre noget ved syreskader. Emalje, der er ætset væk, kommer ikke tilbage.

Derfor er det vigtigt at undgå, at det sker. I starten kan det være svært at se syreskaderne. Det tydeligste tegn er, at fortænderne i overkæben bliver tynde og gennemsigtige i kanten. Måske vil du opleve, at kanten af tanden smuldrer, og kindtænderne kommer til at se matte ud. De vil blive mere runde og mangle deres normale strukturer. Har tænderne været påvirket af meget syre igennem længere tid, kan der komme fordybninger i tænderne.

Fakta

Danske børn i alderen 4-14 år drikker i gennemsnit 2,5 liter søde læskedrikke som sodavand, juice og saft om ugen. Det er fem gange så meget, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.
ATO, Ansatte Tandlægers organisation, anbefaler:

  • Drik vand, danskvand, mælk og te.
  • Drik maks. en halv liter sodavand, saft eller juice om ugen.
  • Drik kun læskedrikke som sodavand, saft og juice ved festlige lejligheder.
  • Drik det hele på en gang, i stedet for at gå og smådrikke over længere tid.
  • Drik gerne med sugerør, så læskedrikken ikke kommer så meget i berøring med tænderne.
  • Skyl munden med vand og vent med at børste tænder til ca. 1 time efter, at du har drukket sodavand, saft eller juice.