Forebyg allergi med fiskeolie

Af: Malene Tonnung

Foto: Scanpix/Iris

Mens et barn bliver skabt i sin mors mave, er det afhængigt af de rette byggeklodser i form af næringsstoffer, for at blive så sundt som muligt. Forskning tyder på, at også forhold som allergi kan blive grundlagt eller forebygget i fostertilstanden.

Det kan betale sig for kommende mødre at investere i den næring, de indtager under graviditeten. En håndfuld kapsler om dagen under den sidste del af graviditeten med såkaldte frie fedtsyrer fra fisk reducerede nemlig allergiforekomsten hos børnene senere. Det var resultatet af et svensk forskningsforsøg, hvor i alt 45 gravide deltog.

Helt præcist fra uge 25 til den tredje eller fjerde måned efter fødslen fik halvdelen af kvinderne kapsler med fiskeolie med frie fedtsyrer, mens den anden halvdel fik placebokapsler med sojaolie.

Nedsatte allergi markant

Efterfølgende udviklede placebogruppens børn fødevareallergi i 15 pct. af tilfældene, mens 24 pct. fik eksem. I fiskeoliegruppen var disse tal helt nede på 2 pct. og 8 pct.

Forskerne mente, at den antiinflammatoriske effekt, som fiskeolien har, kan være central i forebyggelsen af allergi, der jo er en overreaktion fra immunforsvarets side på ellers harmløse stoffer i omgivelserne eller maden.

Også for voksne

Tyske forskere har også lavet forsøg på omega 3-fedtsyrer og effekten på voksne med allergi overfor husstøvmider, der peger på en positiv gevinst ved fiskeolierne.

Her deltog 23 allergiske mænd og kvinder som i fem uger fik omega 3-fedtsyrer eller snydepiller. Efter tre uger blev alle forsøgsdeltagere udsat for lave allergen-doser i de resterende to uger for at se, hvordan de reagerede. Forskerne udførte herefter en række tests, blandt andet lungefunktion, for at se, hvordan testpersonerne klarede sig.

Forsøgspersonerne på omega 3 havde her markant færre tegn på inflammation i bronkierne end dem, der havde anvendt placebo. Undersøgelsen, som er offentliggjort i et internationalt tidsskrift, understreger vigtigheden af omega 3-fedtsyrer som led i forebyggelsen af allergiske reaktioner.

 

Kilder: Acta Paediatr. 2009 Sep;98(9):1461-7, Int Arch Allergy Immunol. 2009;148(4):321-9.

 


 

Hvad er frie fedtsyrer?

Når fisk er friskfanget er omega-3 fedtsyrerne i deres såkaldte ”triglycerid-form”. Når kroppen skal optage og udnytte triglycerider, skal den først spalte dem – eller gøre dem ”frie”. Det foregår ved hjælp af fordøjelses-enzymet lipase. Der vil altid være en vis mængde triglycerider, som ikke bliver omdannet i kroppen, og som i realiteten går til spilde.

Ved at spalte fedtsyrerne på forhånd, kan man i kosttilskud hjælpe kroppen med dette arbejde og sikre, at mest muligt af fiskeolien optages i kroppen. Herhjemme fås de frie fedtsyrer indtil videre kun i præparatet Bio-Marin Plus.

Allergi

26. juni 2019

Mindre børneastma med fiskeolie-tilskud

Forskningen leder fortsat efter den udløsende faktor for børneastma. Men...

vis mere

Lyt til podcast

24. juni 2019

Har dit barn luft til leg?

Det er vigtigt, at børn med astma er velbehandlede. Både for børnenes...

vis mere

Lyt til podcast

21. juni 2019

Børneastma kan gøre usynlig skade

Børneastma rammer luftvejene. Men sygdommen øger også risikoen for en...

vis mere

Lyt til podcast

15. maj 2019

Behandl din høfeber ordentligt

Op mod en million danskere har høfeber. En stor del er plaget af det i...

vis mere

Lyt til podcast

13. maj 2019

Luft ud – og luk op for bedre livskvalitet

Foreningen Realdania har længe haft stort fokus på især det indeklima,...

vis mere

Lyt til podcast