Forebyg kronisk smerte

Af: Psykolog Jeanne Fløe

Vidste du, at smerte aldrig er en objektiv størrelse, men altid afhænger af din subjektive oplevelse af den? Her spiller dine tanker en vigtig rolle.

Hvis du eksempelvis får et akut smæld i ryggen, så ryger der nerveimpulser gennem rygsøjlen op til hjernen. Her bliver forskellige dele af hjernen aktiveret. Du mærker det sted i kroppen, hvor du har fået et smæld. Det er ret smart, for det får dig til at stoppe med at belaste din ryg yderligere og holde dig i ro.

Der sendes imidlertid også besked til områder i hjernen, der er forbundet med følelser og tanker. Det betyder, at de tanker og følelser, du har, er med til at påvirke din oplevelse af smerten. Du vil derfor opleve smerten som værre, hvis du er i trist humør, end hvis du er i godt humør.

Man ved fra forskning i placeboeffekter, at i det øjeblik folk med smerter tænker: ”Nu bliver det bedre. Det skal nok gå”, så frigives hormonet endorfin. Endorfiner er  kroppens eget morfin. Og det virker på samme måde, som hvis man får morfin tilført medicinsk via en indsprøjtning eller i pilleform. Positive forventninger virker altså smertelindrende. Det er jo fuldstændig vildt og fantastisk.

Populært sagt har du en port i rygmarven, som enten kan åbne eller lukke for smertesignaler til hjernen. Ved at have positive tanker som: ”Det er gået over om nogle dage,” kan du skubbe porten i og dermed hæmme smertesignalerne. Tænker du derimod: ”Åh nej, nu går det helt galt – jeg får kroniske rygproblemer, bliver sygemeldt og fyret og mister mit hus”, så forværres smerten.

Hvis du ligner mig bare en lille smule, har du erfaret, at det er svært at styre tankerne. En god strategi er at flytte opmærksomheden fra smerten. Vi mennesker kan nemlig kun være 100 procent opmærksomme på en ting ad gangen. Også selvom jeg nogle gange vil bilde min mand ind, at ”Mmm, jeg hører, hvad du siger” samtidig med, at jeg er ved at skrive Klumme til Helse. Ved at dele opmærksomheden fra smerten ud på noget mere behageligt kan smerteoplevelsen gøres mindre. Hvis du er typen, der elsker serier, så se et afsnit af din yndlings serie. Eller få besøg af gode venner.

Men husk, det handler ikke om at ignorere kroppens smertesignaler. Det er vigtigt at lytte til kroppen. Den akutte smerte har en vigtig funktion. Den skal få dig til at stoppe op. Men når du er stoppet med at grave i haven efter at have reageret på smerten, så handler det om at sætte ind med de positive tiltag, så smerten ikke får greb i dig.