De fleste opdager først, at noget er galt i tænder og tandkød, når det kan mærkes, irriterer eller giver smerter. Det er rigtigt ærgerligt, for det betyder, at tandsygdomme har fået lov til at udvikle sig til et stadie, hvor en mere omfattende og ofte dyr tandbehandling er nødvendig.
Det er selvsagt bedst at forebygge tandsygdomme i at opstå, men det er svært selv at opdage i tide, at der er behov for en ekstra indsats med tandbørsten, eller at der er steder i tandsættet, som man overser eller ikke kan nå med tandbørsten.
Et eksempel er huller i tænderne (caries). Et hul i tanden opstår ikke fra dag til dag eller fra uge til uge. Caries udvikler sig over måneder og år. Det første synlige tegn er en skygge eller plet på tanden, som ikke kan ses med det blotte øje, men som tandplejeren er i stand til at opdage.
Når caries opdages tidligt, kan det undgås, at det udvikler sig til et fyldningskrævende hul. Man kan faktisk sige, at caries kan børstes væk. Dermed undgår man udboring af tanden og fyldning, der på sigt svækker tanden og øger risikoen for flækkede tænder. Kommer man regelmæssigt til tandpleje, vil tandplejeren kunne lave forebyggende behandlinger, hvor fluorid påføres begyndende huller, så fyldninger undgås.
Mange smerter i mundhulen kan forebygges med en god og korrekt mundhygiejne.
Først og fremmest handler det om at børste tænderne to gange dagligt med en blød tandbørste og små, skånsomme gnubbebevægelser og at fjerne madrester mellem tænderne ved hjælp af mellemrumsbørster, tandstikker eller tandtråd.
Ved et tandeftersyn undersøger tandplejeren tænder, tandkød, slimhinder og eventuelle fyldninger, kroner og implantater. Når tandplejeren renser dine tænder, fjernes tandsten, bakteriebelægninger og misfarvninger.
Med en afpudsning bliver tænder og fyldninger rene og glatte, så bakterier får sværere ved at sætte sig fast, og du får nemmere ved at holde din mund ren i hverdagen.
Find mere information og vejledning på www.dinmund.dk