Forkølelse kan lindres – ikke kureres

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: Scanpix/Iris

Mange tror, de kan kurere deres forkølelse, men det er desværre ikke sandt. En forkølelse tager den tid, den tager – som regel en uges tid. Til gengæld kan man lindre mange af symptomerne undervejs.

Næsen løber, halsen gør ondt, og dit hoved føles tungt og træt: Du er blevet forkølet. Mange vil forsøge at komme på højkant igen hurtigst muligt med forskellige midler. Men en forkølelse kan ikke kureres, og sygdomsforløbet kan hverken forkortes med te, varme eller kosttilskud. I stedet kan du lindre ubehaget, mens det står på.

Fem faser af forkølelse

En almindelig forkølelse består af fem faser, der tilsammen varer omkring en uge.

Fase 1: Du er blevet smittet med forkølelsesvirus, men mærker det ikke endnu. Der er stor risiko for, at du smitter andre. Fasen varer cirka et døgn.

Fase 2: Nu kan du mærke forkølelsen komme snigende. Din hals kan være øm, du føler dig utilpas og har måske let feber.

Fase 3: Din forkølelse er i fuldt udbrud. Din næse er skiftevis tilstoppet og løber med gennemsigtigt, tyndt snot. Du nyser, hoster og har det elendigt.

Fase 4: I denne fase er dit snot blevet tykt og gult – det er, fordi dit immunforsvar er i gang med at bekæmpe infektionen i næseslimhinden. Du smitter ikke så meget længere, og måske er du også begyndt at få det lidt bedre.

Fase 5: Efter cirka syv dage er forkølelsen ved at være overstået. Du er stadig træt og mat, og der kan gå yderligere nogle dage, før du er helt på toppen igen.

Det kan du gøre

Det vigtigste er at hvile dig og undgå at smitte andre. Smitte undgås bedst ved at vaske hænder grundigt og ofte. En håndsprit i tasken kan også være en god hjælp. Host eller nys ind i albuen eller dit ærme, hvis du ikke har en serviet ved hånden. Og husk altid at vaske hænder eller bruge håndsprit, når du har pudset næse.

En øm hals kan have gavn af varm te, saft eller suppe. Sugetabletter med desinficerende eller lokalbedøvende effekt kan også lindre, men vær opmærksom på, hvor ofte de må tages. Feber og hovedpine kan dæmpes med smertestillende medicin med paracetamol.

Hvis næsen er tilstoppet, kan en næsespray hjælpe dig med at få luft. Sørg dog for at læse i indlægssedlen, hvor ofte og hvor længe, den må bruges – eller spørg på apoteket. Det kan også hjælpe at hæve hovedgærdet på din seng med en ekstra pude.

På apoteket kan du få yderligere rådgivning om, hvordan du kan lindre forkølelsessymptomer – også online døgnet rundt på apoteket.dk/chat.