Fra dansktop til svensk madsnob

Alt-mulig-mennesket Annette Heick kalder sig selv for en madsnob og mener, at hendes børn kører på ‘første klasse’ i deres svenske institutioner. Helse mødte den 39-årige sanger, journalist og skuespiller mellem to teaterprøver til en snak om sundhed.

Det er aldrig for sent at begynde på noget nyt. Det kunne være en slags slogan for Annette Heick. For hvis man skal sætte en rubrik på hende, så skal man have temmelig meget plads. Man kunne kalde hende entertainer og ramme bredt. Men det er ikke rigtigt dækkende; for hun er jo meget mere end det. Hun har været journalist, siden hun var ganske ung. Hun er rent faktisk uddannet ejendomsmægler, hvad de færreste måske ved, og så er hun selvfølgelig sanger ligesom sine berømte forældre.

En periode tog hun kegler som studievært på tv, bl.a. med sine egne, helt anderledes talkshows, hvor hun optrådte forklædt som den japanske journalist Ushi Heiku, og lige nu har hun kastet sig ud på det dybeste vand og spiller en af hovedrollerne i Det ny Teaters store musical “Wicked”.

Helse mødte den alsidige kvinde, som også er gift og mor til to børn på to og seks år, midt mellem to af de afsluttende prøver på den krævende musical. Og man kunne sagtens forestille sig, at det var en lidt stresset og virkelighedsfjern Annette, der præcist på sekundet troppede op til vores frokostaftale på den asiatiske restaurant Lé-Lé lige ved siden af teatret. Men det er det ikke. Hun har masser af overskud.

Prioriterer råvarerne

Det eneste tidspunkt i Annettes fuldkommen tæt tegnede decemberkalender, vi kunne mødes, var i en frokostpause tæt inde under jul. Så Annette skal have noget at spise, og det er tydeligt, at det ikke er første gang, hun besøger restauranten.

–­­­ Kig du bare på kortet. Jeg kan det udenad, siger hun og bestiller en salat med oksefilet og en Ginger Ale. En sund frokost med masser af smag. Hvilket er meget betegnende for Annette Heicks kvalitetsbevidsthed.

– Inden jeg mødte min mand, Jesper, spiste jeg for at blive mæt. Det var det eneste formål. Og jeg var bestemt ikke kræsen. Men det har fuldkomment ændret sig. Jesper er kok, og ikke alene laver han jo vidunderlig mad, han har også lært mig at tænke på råvarer og kvalitet. Jeg er gået hen og er blevet lidt af en ‘madsnob’, tror jeg.

– Før i tiden syntes jeg, det var ok mad, de lavede fx på færgen til Jylland, eller hvis jeg hurtigt skulle have en færdigret. I dag kan jeg slet ikke have det. Jeg synes, det smager så grimt. I stedet for en ‘dagens ret’ vil jeg hellere have en grillpølse, det kan jeg trods alt stadig godt lide, bare det ikke bliver for ofte, siger hun og forsikrer, at familien Vollmer Heick såmænd slet ikke er hverken sundheds­freaks eller helsefanatikere.

– Det handler udelukkende om gode råvarer. Det var vel Claus Meyer, der startede det hele i tv i 1990’erne, da han lærte os alle sammen at bruge ordentlige råvarer, sæsonens grøntsager og den slags. Det handler om at få den gode smag frem i maden – helt i kontrast til i min ungdom, hvor det seriøst bare handlede om at blive mæt og komme videre.

– Nu ved jeg godt, at mange læsere vil tænke, at det kan hun sagtens sidde og sige, hende Annette Heick, for hun har sikkert både tid og råd til at gå rundt i dyre specialbutikker og købe ind, så kokken derhjemme kan stå og lave maden til hende, men tro mig, der er ikke fire splitsekunders overskudstid i vores hverdag – og slet ikke nu, siger Annette.

Savner smørret

Annette og hendes familie bor i Sverige lidt uden for Malmø, lige på den anden side af broen.

­ – Heldigvis kan man faktisk godt købe gode råvarer i almindelige butikker – økologi er meget stort og udbredt i Sverige, og det behøver ikke at være så meget dyrere end dårlig mad. Jeg så på et tidspunkt et program i tv om en bestemt type mel, som var meget usund og dårlig, og hvor de viste 30 madvarer, der indeholdt denne type mel. Det, jeg studsede mest over var, at der ikke var én eneste af de varer, der nogensinde ville lande på mit bord. Men når tv havde valgt at fremhæve netop dem, må det jo være, fordi det er varer, der sælger. Nu kan jeg ikke huske, præcis hvad det var, ud over at der var færdiglavet cowboytoast. Og det ved jeg da i hvert fald ikke er billigt, siger Annette Heick.

Hun kunne ikke drømme om at give sine børn færdige morgenmadsprodukter med bjerge af sukker i. Hun står hellere en halv time tidligere op og laver havregrød. Og børnene elsker det. Hun laver det med forskellige smage af bær og så naturligvis med en smørklat i.

– We like smør!, siger hun med et smørret grin. – Rigtigt smør, vel at mærke. Ikke alt det der flydende stegemargarine eller blandingsprodukter. Jeg elsker Grambogård smør, uhm, og Lurpak, som desværre ikke er så let at få i Sverige.

Det er efterhånden mange år, siden Annette og manden Jesper flyttede hinsidan, og de har bestemt ingen aktuelle planer om at flytte hjem til Danmark igen.

– Jeg tror egentlig, at det var udlængsel, der gjorde, at vi flyttede. Det var lige inden det blev rigtigt populært for danskere at bosætte sig i Malmø-området, så det var ikke, fordi vi hoppede med på en trend. Vi havde lyst til at prøve noget nyt, og så var det jo meget billigere at købe hus i Sverige end i Danmark.

Børn på 1. klasse

Da vi fortalte, at vi ville flytte til Sverige, var der mange af vores venner, der ikke kunne forstå det. Jamen hvad så, når I får børn?, spurgte de. Det lå underforstået, at så måtte vi da vende hjem igen, så børnene kunne vokse op i Danmark. Men i dag kan jeg godt forsikre dig om, at vi i hvert fald ikke vender tilbage til Danmark, før børnene er færdige med deres skoletid. Det er det primære argument for at blive boende derovre, siger Annette Heick, der er fuld af beundring over det svenske skole- og fritidssystem.

– I Sverige er der mad til børnene i daginstitutionerne og i skolerne. God mad og sund mad. Og det er vel at mærke gratis. Jeg synes, der er rigtigt mange fordele ved det. For det første lærer børn i svenske institutioner og skoler at spise det, de får. De bliver mindre kræsne. De slipper også for sure, triste madpakker, de får frisk mad hver dag, og der er ingen mobning over madpakken. Jeg synes, det er så fantastisk. Og jeg ved ikke, om det er generelt eller blot hvor vi bor, men jeg ser faktisk ingen overvægtige børn i Sverige, siger Annette.

– I forhold til hvad jeg læser om danske institutioner og skoler, så kører svenske børn jo Rolls Royce i forhold til danske, og det skal lige siges, at det ikke er, fordi det koster en formue at have børn i institution i Sverige. Eliot, min ældste, går i skole nu, og der er maden gratis, og den yngste, Storm, går i børnehave. Det betaler vi lige under 1.000 kr. for om måneden inkl. maden.

Jeg har jo læst om danske forsøg med tvungne madordninger i institutionerne, som er slået helt fejl. Det var vist både for dårligt og for dyrt, men et sted tror jeg også, det er, fordi vi danskere er, som vi er. Man skal helst ikke tvinge os til noget. Vi er af natur frie og grænseløse, og jeg kan jo grundlæggende godt lide denne liberale tankegang, men den ender altså med at gøre os holdningsløse og er med til at bremse udviklingen. Jeg synes, at danskerne glemmer, at det er godt for fællesskabet at have nogle regelsæt.

Sunde holdninger i Bjørn Borg-land

Annette oplever mere stærke holdninger til sundhed i Sverige. Det er noget, man fra offentlig side prioriterer højt.

– Der er den gratis madordning til alle børn fra vuggestue og til de går ud af skolen, og så er der deres holdning til idræt – de har noget, der hedder Sweden Sport Academy, som giver alle børn fra de er fire år gamle, mulighed for at prøve en ny idræt hver uge. Hvis man dertil lægger den disciplin, der er i skolerne, hvor man slet ikke oplever den samme uro i klasserne som i Danmark, opfatter jeg det, som at svenske børn kører på første klasse. Man går virkelig meget op i, at børnene får en god begyndelse. Det kunne Danmark lære meget af, vurderer Annette Heick og fortsætter:

– Mange svenske børn dyrker idræt. Eliot valgte tennis efter at have prøvet jeg ved ikke, hvor mange sportsgrene i Sweden Sport Academy, og man kan godt mærke, at vi er i ‘Bjørn Borg-land’. Det er meget seriøst, velordnet og effektivt. Trænerne er voksne uddannede trænere, der forstår at fastholde børnenes fokus. Og det er det samme i skolerne. Her er det helt almindeligt, at når læreren løfter hænderne, så bliver der total tavshed i klassen. Der er slet ikke den uro, som man hører om i danske skoler. Og det øger indlæringen markant. Når vi taler med Eliott om uro i klasserne i Danmark, siger han helt naivt; jamen, hvorfor løfter læreren så ikke bare hænderne?!

Nu ved jeg godt, at man ikke skal generalisere. Det er sikkert ikke alle svenske skoler, der er helt perfekte, og det er selvfølgelig ikke alle danske skoler, hvor der er uro og dårlig indlæring. Jeg har oplevet det selv. Jeg voksede op i Skovlunde uden for København, og gik i en skole med masser af uro og lærte ingenting. Da jeg skulle i 8. klasse, flyttede mine forældre til Holte, og der kan det ellers være, at der kom andre boller på suppen. Jeg kunne ingenting i forhold til mine nye kammerater, men heldigvis nåede jeg at indhente det meste, siger Annette Heick, inden telefonen bipper som tegn på, at frokostpausen er slut og det er tid til at komme tilbage til prøven på teatret. 

Det store spring

Annette Heick har prøvet meget i sit 39-årige liv, men det helt store spring har hun taget her i januar, hvor hun spiller den ene af de to store hovedroller i Det ny Teaters stort opsatte musical “Wicked”. Bortset fra da hun først i 1990’erne spillede den ældste datter i “A Sound of Music” på Amagerscenen, har hun aldrig før spillet en teaterrolle, og selvom hun har haft stor succes som sangerinde, bl.a. med deltagelse i flere Melodi Grand Prixer, har hun aldrig sunget noget så krævende som partiet som Glinda, der tangerer opera.

– Teatrets direktør Niels-Bo Valbro ringede til mig i november for et år siden, og bad mig komme ind til et møde. Jeg anede ikke, hvad han ville, men da jeg kom derind blev jeg bedt om at synge for den engelske instruktør. Jeg var helt uforberedt og lavede den mest forfærdelige prøve. Det var jo opera, og det kunne jeg slet ikke synge. Derefter gik der noget tid, og da Jesper og jeg havde været inde til premiere på “Mary Poppins”, sendte jeg en mail til Niels-Bo, hvor jeg sagde tak for en dejlig teateraften og tak, fordi han havde tænkt på mig til den rolle. Det var helt ok, at han havde fundet en anden til rollen. Jeg havde ikke andet end trykket på ‘send’, så ringede Niels-Bo og sagde, at jeg selvfølgelig skulle spille rollen. Jeg kan huske, at jeg sagde til ham, at han tog fejl, at han havde ringet til Annette Heick. Men han mente det.

Siden den dag har jeg taget ugentlige sanglektioner og skuespillektioner, og har virkelig knoklet på. Siden jeg fik rollen, har jeg fået mulighed for at medvirke kortvarigt i “Elsk mig i nat” i Århus, men det er på næsten alle måder en ny begyndelse, siger Annette Heick om musicalen “Wicked”, der havde premiere på Det ny Teater i København 12. januar og foreløbig skal spille frem til midt på sommeren.

FAKTA

Annette Vollmer Heick er født 12. november 1971. Hun er gift med Jesper Vollmer, der er kok og arbejder som køkkenchef for det danske kongehus, og parret er forældre til sønnerne Eliot og Storm på seks og to år.

Hun er datter af dansktopparret Hilda og Keld Heick og opvokset i Skovlunde og Holte. I dag bor hun med sin familie uden for Malmø i Sverige.

Hun er kendt som journalist, tv-vært, sanger og entertainer. Og fra midt i januar spiller hun over for Maria Lucia hovedrollen i Det ny Teaters heksemusical “Wicked”.

Annette og motion

For mange år siden havde Annette Heick et meget dårligt stofskifte, hvilket fik hende til at begynde at træne. Hun løbetræner seriøst, men uden at hun dog kan eller vil løbe hverken halv- eller helmaraton.

– I virkeligheden hader jeg at løbe, men så læste jeg, at Chris MacDonald også hadede det. Han skrev, at det handlede om at sætte sig ud over det, fordi det var så godt for en. Og det har hjulpet. Jeg løber for at få rørt kroppen, og det seneste års tid har jeg løbetrænet for at opbygge energi til den her store opgave, jeg står overfor på teatret. Det er min motivation for at løbe, at jeg har brug for kræfter og overskud for at medvirke i “Wicked”.

Fremtidsplaner

Annette Heick har kontor hjemme i huset i Sverige, og herfra skriver hun en klumme for B.T., arbejder med sine forskellige tv-jobs og planlægger sine musikalske aktiviteter. Men ved siden af det, vi kender hende for, arbejder hun også med at opbygge et ejendomsprojekt, som hun snart håber at kunne lancere i Danmark.

Annette Heick tog i sin tid en uddannelse som ejendomsmægler, og hun har vedligeholdt og opdateret sin viden for at have noget at arbejde med i fremtiden.

– Jeg fylder 40 år til november, og selvom jeg ikke går med planer om frivilligt at forlade showbusiness lige nu, så ved man jo godt, at alder har en betydning i den branche, hvor man helst skal være helt ung. Jeg prøver at fremtidssikre min tilværelse ved at etablere et ejendomsfirma. Dels fordi jeg synes, det er spændende, og fordi der nok er lidt købmand i ‘genpakken’, siger hun.