Fri mig for smerter: behandling og håndtering af kroniske smertetilstande

Af: Redaktionen

Kroniske smertetilstande kan være svære at håndtere, da de ofte er komplekse og har mange forskellige årsager. Det kan være vanskeligt at finde den rigtige behandling, der virker for dig. Heldigvis er der nogle strategier, du kan prøve for at lindre dine symptomer og få styr på din smerte.

Få mere viden om kroniske smerter her hvis du eller en pårørende har brug for et overblik.

Det første skridt til lettelse af kronisk smerte er lægelig behandling. Det betyder at tale med en læge om detaljerne i din sygdom og sammen lave en behandlingsplan, som passer til dine specifikke behov. Det kan være medicin, fysioterapi eller andre behandlingsformer såsom guldimplantation.

Gængse symptomer, som man skal være opmærksom på

Kroniske smertetilstande er langvarige smerter, som ikke forsvinder. Det kan være meget invaliderende og have alvorlige konsekvenser for ens livskvalitet. Med guldimplantation kan man behandle smerter i muskler- og led, hvis de har været til stede i mere end 6 måneder. Guld mod kroniske smerter er faktisk en behandlingsform, der har været udbudt i Danmark siden 1996, selvom det generelt kun er personer med langvarige smerter, der kender til behandlingsformen.

Har man langvarige smerter, kan symptomerne variere fra person til person, men de vil typisk omfatter det følgende:
– Ømhed eller stivhed i muskler og led
– Træthed og manglende energi
– Søvnløshed eller problemer med at falde i søvn igen efter en opvågning
– Depression og angst
– Manglende evne til at koncentrere sig
– Irritabilitet

Behandlingsmuligheder: de almindelige og de alternative

Der er flere behandlingsmuligheder for kronikere, som ikke vil leve med smerterne længere. Først og fremmest bør man tale med sin læge om mulige indsatser, der kan hjælpe med at reducere smerten. Dette kan være alt fra receptpligtig medicin, guldimplantation til ikke-medicinske terapeutiske behandlingsmuligheder. Derudover er det vigtigt at have en sund livsstil med regelmæssig motion og nærende kost. Skånsom motion kan hjælpe med at reducere smerter, da det øger blodcirkulationen og styrker musklerne. Det er også vigtigt at undgå stressende situationer, da disse ofte forværrer symptomerne.

Reduktion af symptomer eller fuldstændig helbredelse

Der er flere måder, man kan reducere eller helbrede snertetilstande uden medicin. Først og fremmest er det vigtigt at få en diagnose fra en læge, så man ved hvilken type af smerte, man oplever. Dette vil hjælpe med at finde den bedste behandling, der er skræddersyet til ens behov.

Eksempelvis vil nogen have gavn af masseage, som kan hjælpe med at lindre muskelspændinger og ømhed, som ofte ledsager smertetilstande. Det er også muligt at få indlagt guld mod kroniske smerter i eksempelvis ryg eller knæ.

Man kan også prøve yoga eller tai chi for at styrke musklerne og bevare fleksibiliteten i leddene samtidig med at man fokuserer på vejrtrækningen. Disse discipliner har en beroligende effekt på nervesystemet, hvilket ikke i sig selv afhjælper smerte.

Hvad end man vælger guld mod kroniske smerter eller i stedet vælger en medicinsk behandling, skal man altid rådføre sig med sin læge. Det gælder især, hvis man bevæger sig ud i at eksperimentere med mere alternative behandlingsformer.