Gang i fødder og snakketøj!

Lige nu tikker tilmeldingerne ind til landets største endags-motionsarrangement: Ladywalk. Sidste år deltog 39.000 kvinder, og arrangørerne håber på endnu flere, når arrangementet løber af stablen for elvte gang mandag den 30. maj 2011.

Da Ladywalk – inspireret af et lignende arrangement i Sverige – startede i 2000, var det med 350 deltagere i København. Antallet er siden steget år for år, og arrangementet bliver nu afholdt i 10 byer. Men hvad er det, der tiltaler så mange ved Ladywalk?

Sammenhold og snak

Som navnet siger, er Ladywalk kun for kvinder. Her mødes mødre, svigermødre, søstre, bedstemødre, tanter, veninder, døtre, kusiner, klubkammerater og kolleger. Hvor mænd kun kan deltage som tilskuere, kan kvinder – mens de får motion – gøre det, de altid får skudt i skoene, de er bedst til: snakke. Samtidigt er det et motionsarrangement, hvor konkurrencemomentet helt bevidst er lagt på hylden.

– Der er ingen tidtagning og ingen konkurrence, så deltagerne skal ikke leve op til krav om at præstere, siger formand og initiativtager til Ladywalk i Danmark, Ivan Mejlgaard, der blev ansvarlig for arrangementet i 2003.

Til Ladywalk får alle et diplom sammen med en t-shirt og en rygpose med forplejning, men ingen får en sejrspokal.
Til gengæld er der en pokal til de tre største tilmeldte hold i hver by, og det er populært at tilmelde sig som hold.

– 75 % af alle deltagerne er tilmeldt på hold med mindst 11 personer. Ud fra tilbagemeldingerne ved vi, at rigtigt mange deltager på grund af fællesskabet og hyggen. Det er en motivation og kan fx være en god social begivenhed, som giver sammenhold på en arbejdsplads, i et nabolag eller i en lokal forening, siger Ivan Mejlgaard.

I takt med tidens tendenser

Med opmærksomheden rettet mod motion rammer Ladywalk samtidigt ind i et helt konkret behov.

– Vi kender alle sammen argumenterne for at leve sundt og dyrke motion. Stort set alle taler om at løbe. Men der findes også kvinder, der ikke løber, som gerne vil dyrke motion. Personligt har jeg fx ikke lyst til at løbe, men jeg er heller ikke til de traditionelle marchture. Det her passer rigtig godt til mit og tilsyneladende også andre kvinders behov, siger Birgitte Normann, som gik ind i bestyrelsen i Ladywalk, fordi hun havde lyst til at se arrangementet blomstre.

Imponerende ildsjæle

At Ladywalk løber af stablen i Aarhus, København, Frederikshavn, Aalborg, Agger, Rønne, Odense, Nakskov, Sønderborg og Skælskør er ingen tilfældighed.

– Det handler om, at her er ildsjæle, og det er helt utroligt, hvad de kan skabe. I bestyrelsen sætter vi de overordnede rammer, styrer den overordnede økonomi og sørger for, at alt er i orden omkring trøjer, rygposer, toiletvogne, etc. Men det er ildsjælene ude i lokalområderne, der skaber de enkelte arrangementer. Uden dem var der ingen Ladywalk, siger formand Ivan Mejlgaard.
Engagement og professionalisme Engagement er i det hele taget det, der har båret Ladywalk frem. Man kan her undre sig over, at det er en mand, der står i spidsen, når nu det kun er kvinder, der deltager. Spørger man ham, siger han med et glimt i øjet:

– Når det kun er for kvinder, så skal de have lov til at nyde det, og så er det naturligvis en mand, der må sørge for, at alt er i orden.

Det er naturligvis ikke sandheden.  Ivan var interesseret i gang og aktiv i Dansk Gangforbund, som i dag er en del af Dansk Atletikforbund. Hans motivation er at drive foreningen med et klart mål og en fornuftig økonomi.

– Til det første arrangement i 2001 var der stort set ikke styr på noget som helst. Det, vi skulle bruge, kom først dagen efter. Det duer ikke. I dag er alt klappet og klart. Og så har vi en fornuftig økonomi, og det er ikke, fordi et eller andet privat foretagende skal tjene penge, siger han.

Hjælp til sygdomsramte kvinder

Ladywalk giver hvert år et stort overskud.
En del af det bliver sat til side til næste års arrangement, en anden del går til støtte for sygdomsramte kvinder.
I år vil både Hjerteforeningen og Scleroseforeningen modtage penge til projekter, der har fokus på sygdomsramte kvinder.

Siden 70’erne har antallet af kvinder, der får sclerose været stigende, mens antallet af mænd stort set er stagneret. Derfor igangsætter Scleroseforeningen nu et forskningsprojekt, hvor man sætter fokus på denne stigning.
De penge, man modtager fra årets Ladywalk vil gå til projektet (læs mere på side 58-60).

– Vi er utroligt glade for den opbakning og støtte, vi møder hos Ladywalk.
Det er et rigtig godt arrangement. Netop fordi deltagerne går, og der ikke bliver taget tid, kan alle kvinder være med. Flere af vores medlemmer, som ikke kan deltage i løb, er derfor også
med, siger Irene Koch Pedersen, der er projektleder hos Scleroseforeningen.

Elsk hjertet

Med navnet Elsk Hjertet har Hjerteforeningens kampagne fokus på forskning i kvinders hjerter i Danmark. Hjertekarsygdomme har været en klassisk mandesygdom, men er i dag den hyppigste dødsårsag hos kvinder. Faktisk dør en dansk kvinde i timen af en hjertekarsygdom – nogle unødvendigt. Der er derfor behov for viden om forebyggelse og behandling. Ladywalk vælger i år at støtte projektet.

– De indsamlede midler fra Ladywalk har stor betydning for de mange kvinder, der hvert år rammes af en hjertekarsygdom.
De penge, Ladywalks deltagere bidrager med til vores Elsk Hjertet-kampagne, går til at forske i bedre behandlingsmuligheder af kvinders hjerter.

Hjerteforeningens opfordring er derfor:
På med traveskoene. Det er vigtigt, at så mange kvinder som muligt deltager i eventen i hele landet. De er nemlig med til at sætte donationens størrelse til denne livsvigtige sag, siger Hjerteforeningens presse- og kommunikationschef, Niels Adler.

Om Ladywalk

 

  • Ladywalk løb første gang af stablen i København i 2000. Her var der 350 deltagere.
  • Sidste år var der 39.000 deltagere.
  • Den 30. maj i år kl. 18.30 vil tusindvis af kvinder samles til Ladywalk i Aarhus, København, Frederikshavn, Aalborg, Agger, Rønne, Odense, Nakskov, Sønderborg og Skælskør.
  • Man kan vælge mellem ruter på enten 7 eller 12 km. Første hold sendes i hver by af sted kl. 18.30 og sådan fortsætter det, indtil alle deltagere er i mål kl. 21.30.
  • Startgebyr inden 2. maj er 110 kr. Tilmelder du dig på dagen, er startgebyret 140 kr. Du kan dog ikke være sikker på at få årets t-shirt og en rygpose med forfriskninger ved tilmelding samme dag. En del af dit startgebyr går til Scleroseforeningens og Hjerteforeningens arbejde for sygdomsramte kvinder.
  • Tilmeld dig og se mere på http://www.ladywalk.dk/.

5 gode grunde til at gå

  1. Jo mere tid du bruger på moderat fysisk aktivitet som gåture, desto mindre er risikoen for udvikling af hjertekarsygdomme. Krydrer du gåturene med fysisk aktivitet med høj intensitet (fx. løb, cykling) har det en yderligere beskyttende effekt.
  2. For en utrænet person er det lige så godt at GÅ i intervaller som at løbe dem – og det er mere skånsomt for dine led. Gå 2 minutter i et tempo, der gør dig forpustet, gå derefter 2 minutter i langsomt tempo. Gentag 5 gange, hver gang du er ude at gå.
  3. Brug terrænet. Du bruger mere krudt, når du går op og ned ad bakke, end når du går på et fladt terræn.
  4. Tag en rygsæk med 10 kg på ryggen, hvis du ønsker at presse dig selv lidt mere.
  5. Du kan beregne, hvor mange kalorier (Kcal) du forbrænder, ved at bruge denne formel: Kcal = antal skridt x skridtlængde (i km) x vægt (kg).

(Kilde: Hjerteforeningen)