Gennembrud i kampen mod syge hjerter

Af: Jette Warrer Knudsen

Foto: Scanpix/Iris

Ny viden og nye behandlingsmuligheder giver fornyet håb om, at endnu færre af os vil udvikle alvorlige hjerte-kar-sygdomme, som vi vil dø af.

Hjerte-karsygdomme hører stadigvæk til de helt store dræbere, når vi ser på hvilke sygdomme, der smækker døren til livet i for os. De seneste år er antallet af danskere, der dør af hjerte- karsygdomme dog faldet ganske betydeligt. Og meget tyder på, at den tendens vil fortsætte de kommende år, fordi forskningen i hjerte- karsygdomme i disse år producerer en masse ny viden og dermed nye behandlinger med hidtil uhørt positive virkninger.

For nylig var hjertelæger fra hele verden samlet til den store årskongres, ESC, som denne gang blev holdt i London. Tusindvis af forskere kunne præsentere spændende forskningsresultater, som lover godt både for forebyggelse af hjerte- karsygdomme og for de af os, der vil blive ramt af dem.

Ny medicin redder hjerter

En af de helt store nyheder var præsentationen af en ny medicin, som kan hjælpe de mennesker, der har den arvelige genfejl, familiær hyperkolesterolæmi eller arveligt forhøjet kolesterol, som rammer hele familier, og hvis den ikke bliver behandlet i tide kan forårsage pludselig hjertedød også hos helt unge. Mange med den arvelige form for forhøjet kolesterol i blodet går rundt i årevis uden at blive diagnosticeret og behandlet.

Det amerikanske medicinalselskab, Amgen, præsenterede på den store internationale hjertekongres som det første selskab på det europæiske marked, et nyt lægemiddel til den særligt udsatte gruppe af mennesker med arveligt forhøjet kolesterol, som ikke kan nøjes med den traditionelle behandling med statiner.

Lægemidlet hedder Repatha, og den tilhører en ny klasse af såkaldte PCSK9-hæmmere, som har en særlig evne til at binde og stoppe det farlige LDL-kolesterol, som mennesker med den arvelige genfejl har ekstremt meget af i blodet, og derfor ubehandlet er i højrisikogruppen for at dø af hjertesvigt.

Mange mangler at blive diagnosticeret

Amgen har nu fået det nye middel på markedet i Danmark, hvor selskabet regner med, at mellem 3.000-6.000 danskere er i målgruppen. I kombination med den traditionelle behandling med statiner regner eksperter med, at samtlige hjerteproblemer, der er forbundet med forhøjet kolesterol i blodet, på sigt kan udryddes.

Ifølge Amgen er der på verdensplan 14 til 34 millioner mennesker, der har den arvelige genfejl med forhøjet kolesterol. Alene i Europa er der ifølge selskabets beregninger mellem 1,8 og 4,5 millioner. I de fleste lande også Danmark- er under én pct. af folk med genfejlen, diagnosticeret.

Hos Hjerteforeningen bliver det nye middel til behandling af en meget belastet gruppe mennesker hilst varmt velkommen.

Forskningschef Gunnar Gislason understreger, at det er særdeles glædeligt, at den nye medicin kan redde liv.

– Men det er rigtig vigtigt, at vi ikke bare ordinerer den nye medicin i flæng. Vi skal være meget skarpe i vores udredning, så det er de helt rigtige, der får medicinen. Og det vil typisk være dem, der ikke kan tåle den traditionelle behandling med statiner og dermed kun en mindre gruppe af de mennesker, der har genfejlen, siger Gunnar Gislason.

 

Så mange af os har hjertekar-sygdomme

Mere end 428.000 danskere lever med en hjerte-karsygdom

I en kommune med 50.000 indbyggere er der ca 3.800 borgere med hjerte-karsygdom.

Over 150.000 danskere har hjertesygdom på grund af en åreforsnævring i hjertets kranspulsåre (iskæmisk hjertesygdom,) der er den mest udbredte hjertesygdom. Knap 73.000 af dem har haft en akut blodprop i hjertet.

Kilde: Hjerteforeningen

 

Så mange af os dør af en hjertekar-sygdom

 • Mere end hver fjerde dansker dør af en hjerte- karsygdom.
 • De fleste dør af en blodprop
 • Hjertesygdom pga åreforsnævring i hjertet, bl.a. blodprop: 33 pct.
 • Øvrige sygdomme: 32 pct.
 • Apopleksi – slagtilfælde (blødning eller blodprop i hjernen:) 26 pct.
 • Øvrige kredsløbssygdomme: 9 pct..

Kilde: Hjerteforeningen

 

Så mange penge koster hjertekar-sygdomme

Behandling af patienter, der indlægges med hjerte-karsygdomme koster 4,6 mia. kr. om året. Hertil kommer udgifter til receptpligtig hjertemedicin på 2,4 mia. kr. Medicinudgifterne omfatter det samlede beløb, som patienterne og sygesikringen betaler. Udgifterne er steget kraftigt de seneste år.

Kilde: Hjerteforeningen

 

Vidste du at:

Lidt flere kvinder end mænd dør af hjertekarsygdom.

Kvinder bliver generelt ramt senere af hjerte-karsygdom – faktisk otte til 10 år senere end mænd. Det skyldes formentlig, at de kvindelige kønshormoner beskytter mod hjerte-kar-sygdom, indtil kvinder kommer i overgangsalderen.

Danskere med uddannelse på grundskoleniveau har væsentlig højere risiko for at få hjerte- karsygdomme end personer med lang videregående uddannelse.

Kilde: Hjerteforeningen


Trusler for et sundt hjerte

 • Forhøjet blodtryk.
 • Forhøjet kolesterol.
 • Rygning.
 • Overvægt.
 • For lidt motion.
 • For meget salt. Hjerteforeningen anbefaler, at mænd ikke får mere end syv gram salt om dagen, og kvinder ikke får mere end seks gram.

Kilde: Hjerteforeningen


Vidste du at:

Dødeligheden for hjerte- karsygdom er mere end halveret fra 1995 til 2012. Årsagen menes at være lige dele forebyggelse og forbedret behandling.

Kilde: Hjerteforeningen


Udbrændthed farligere for hjertet end rygning

Et skrantende mentalt helbred påvirker risikoen for at få en hjertesygdom mindst lige så negativt som rygning. Det viser et nyt dansk studie.

Kilde Dagens Medicin, European Heart Journal.

 

Middelhavskost er sundt for dit hjerte

Det er der meget af i Middelhavskost:

 • Olivenolie
 • Nødder
 • Frugt
 • Grøntsager
 • Fisk
 • Hvidt kød (fjerkræ)
 • Evt. vin til maden

Det er der kun lidt af i Middelhavskost

 • Sodavand
 • Kager og slik
 • Industrielt produceret brød

Læs mere i pjecen: Mad for dit hjertes skyld, www.hjerteforeningen.dk