Genoptræning forklædt som dans

Af: Jette Warrer Knudsen

Foto: Kenneth Kinastowski

Hjerneskadeforeningen har sat gang i danseprojektet, Rehappy Ballroom Fitness, som styrker både motorik og livsglæde. Helse dansede med i Middelfart.

Det er råkoldt og mørkt, selvom klokken kun siger eftermiddag en decemberdag på en gammel skole midt i Middelfart. Indenfor i den store gymnastiksal skinner neonlyset hårdt i øjnene, mens skrigblå stole omkredser salen, der som en forvandlingskugle snart skal vise sig at blive til en platform for boblende livsglæde for de 30 mennesker, som er ved at indfinde sig. Det er Hjerneskadeforeningen og danseinstruktør samt konceptudvikler Elisabeth Dalsgaard, der byder op til dans. Deltagerne er alle udfordret af diverse forskellige skader på hjernen. Hos nogle er det tydeligt – hos andre nærmest usynligt.

Deltagerne hilser på hinanden og sender forventningsfulde og hos nogle lidt eftertænksomme blikke, tilsat et stænk af nervøsitet, rundt i salen, inden Elisabeth Dalsgaard klapper i hænderne og markerer, at nu begynder to timers dans kun afbrudt af en enkelt, kort pause. Programmet er tæt pakket, fordi vi skal nå de fleste danse, både standard og  latindanse de kommende 120 minutter. Vores energifyldte danseinstruktør forklarer, at det er vigtigt, at alle er med –  i deres eget tempo, men at hun alligevel forbeholder sig retten til at skubbe lidt på, hvis deltagerne skulle søge ly på en af de blå stole langs væggen.

– Jeg tager ikke et nej for et nej – ihvertfald ikke de første par gange – I kan langt mere, end I tror, bedyrer en storsmilende Elisabeth Dalsgaard. Så skrues der op for musikken, og Elisabeth Dalsgaard går i gang med at instruere deltagerne i den første dans efter lidt opvarmning. Rehappy Ballroom Fitness danser nu ind i Middelfart, og projektet, der er støttet af Albanifonden, vil i den kommende tid gøre det samme i et samlet antal af 10 fynske byer. Derefter er det planen, at Hjerneskadeforeningen vil rulle projektet ud over hele landet i løbet af foråret.

Elisabeth Dalsgaard har tidligere med stor succes stået for Parkinson Ballroom Fitness for Parkinsonforeningen, og nu er turen så kommet til Hjerneskadeforeningen.

Under mottoet: Vi byder op til dans, vil Elisabeth Dalsgaard og Hjerneskadeforeningen vise, hvor langt folk med skadede hjerner kan komme ved at benytte dans og musik som genoptræning.

– Det handler om at styrke balance, motorik og muskler. Det er genoptræning tilsat dans og musik, og på den måde bliver det bare meget sjovere i en hård tid, forklarer Elisabeth Dalsgaard i dansepausen. Tilmed er der også et vigtigt socialt formål med Rehappy Ballroom Fitness. Alle kan deltage  enten selv, sammen med ægtefælle, venner, børn og børnebørn.

Forvandlingen

Så er pausen slut, og vi skal på gulvet igen. Det er tydeligt, at de deltagere, som før de hengav sig til Elisabeth Dalsgaards danseinstruktion, var hårdest ramt af følgerne af deres hjerneskade, nu har fået bedre styr på balance og koordinering. De bevæger sig mere og mere selvsikkert til de forskellige danserytmer.

-Er det ikke bare fantastisk, udbryder Kim Erik Andersen, da vi mødes hen over gulvet i latinrytmer.

-Jow, det er bare helt fantastisk, replicerer jeg, der endnu engang som meddanser må konstatere, at her sker faktisk  bevægende mirakler. Jeg har tidligere deltaget som meddanser i Parkinsonforeningens projekt, og dengang som nu har jeg fået en uforglemmelig oplevelse. Kim Erik Andersen har haft to blodpropper i hjernestammen, som har gjort, at han er gået fra et lederjob til et skånejob i bankverdenen. Man kan ikke se, hvor hårdt han er ramt.. Men han forklarer, at han har kognitive problemer, og hans hoved dermed ikke fungerer som før.  Men det er efterhånden meget tydeligt, at før er blevet til nu for en stund, og at der nærmest ingen grænser er for, hvor svære trin, han kan tage.

Boblende livsglæde

Min dansepartner er en nydelig, elegant dame, Christa, som hører til dem, man heller ikke lige tror har fået en hjerneskade. Hun danser dybt koncentreret ind i musikken og når lige at forklare mig, at det går bedst for hende, hvis hun ikke kigger folk og lige nu mig i øjnene alt for meget, mens vi danser. Inden næste dans begynder, kommer den opmuntrende opfordring igen fra Elisabeth om at huske at sige til sin dansepartner: ”Skat, det skal nok gå godt.” Og det skal jeg love for, det gjorde.  Min dansepartner lavede nærmest ingen fejl undervejs i de to timer..

Som tilsat krydderi til Rehappy Ballroom Fitness i Middelfart i december, var TV Avisen repræsenteret for at lave en reportage til den store udsendelse samme aften.  Og kamaraer og mikrofoner fangede også den boblende livsglæde og energi i den neonoplyste sal, som i to timer var forvandlet til en sprudlende, sydlandsk dansefest.

Julelysene blev tændt for fuldt blus i deltagernes øjne en mørk tirsdag eftermiddag i Middelfart – 14 dage før jul. Tak for dansen!

 


Alle kan være med

Rehappy Ballroom Fitness er livgivende rehabilitering til hjerneskadede og deres pårørende. Først foldes projektet ud i 10 fynske byer, hvorefter hele landet bliver koblet på i løbet af foråret. Det er Hjerneskadeforeningen og danseinstruktør samt konceptudvikler, Elisabeth Dalsgaard, der står for projektet, der er støttet af Albanifonden. På www.hjerneskadet.dk kan du læse mere og finde en kalender over de kommende danseevents.