Der er videnskabeligt belæg for Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at voksne højest drikker ti genstande om ugen og max fire ad gangen. Derfor er det noget vrøvl, når en tidligere sundhedsminister, nu direktør i Bryggeriforeningen, sætter spørgsmålstegn ved den.
Tidligere sundhedsminister, Nick Hækkerup, skød året i gang med en bredside i Politiken mod ”sundhedsparnasset” og myndighedernes genstandsgrænser, der anbefaler, at voksne højest drikker 10 genstande om ugen, max 4 ad gangen, samt at unge under 18 år ikke drikker alkohol. ”Der er ikke evidens bag anbefalingen”, fremhævede han.
Jeg bliver nødt til at korrigere ham. Det er klart, at han i sin nye position som direktør for den forening, der organiserer bryggerierne, som øger deres profit for hver ekstra genstand, der langes over disken, ikke bryder sig om genstandsgrænser. Men litteraturen og forskningen på området viser, at Sundhedsstyrelsens anbefaling er den helt rigtige, hvis man vil begrænse risikoen i befolkningen for at dø af alkoholrelateret sygdom eller skade.
Zoomer vi ind på de unges alkoholforbrug, er der virkelig grund til bekymring. Mange danske unge drikker store mængder alkohol ad gangen, oftest med fuldskab for øje. Det er dokumenteret igen og igen. Det skal vi tage alvorligt, for når helt unge drikker sig så fulde, har det konsekvenser. De kommer ud for ulykker og uheld, de har konflikter eller bliver indblandet i voldsepisoder. De indgår i seksuelle aktiviteter, som de fortryder bagefter, og i de mest tragiske tilfælde koster det dem livet; det sker i gennemsnit en gang om måneden.
Bryggeriforeningen promoverer især øl, og indimellem lyder det som om øl er bedre for helbredet end andre typer alkohol. Det er der ingen videnskabelig litteratur, der understøtter, hverken for voksne – eller unge
I den kontekst har Bryggeriforeningen foreslået at sænke grænsen, for hvor stærk alkohol unge under 18 år kan købe, fra 16,5 til 7 procent. Underforstået: Så de helt unge fortsat lovligt kan købe øl men intet stærkere. Men det er i forvejen i høj grad øl, de unge drikker sig sanseløst beruset i. De drikker bare mange af dem. Og en 7 procents grænse vil derfor ikke rykke en pind ved den særdeles uhensigtsmæssige alkoholkultur, vi ser blandt unge.
Al tilgængelig viden peger på, at en hævet aldersgrænse for salg af alkohol til 18 år, som stort set resten af Europa har, samt højere priser på alkohol, er de mest effektive redskaber til at nedbringe unges alkoholforbrug og dermed ændre deres alkoholkultur.