Giv din hud en god sommer

Af: Lise Grosmann

Foto: Shutterstock

Forhåbentlig kan vi se frem til uger med sol, og det gælder om at nyde uden fortrydelse. Her får du nogle gode råd til at komme helskindet igennem sommeren med fugt og forsvar i behold.

Beskyt


SPF med ekstra plus

Hudens naturlige flora af mikrober ved man har betydning for dens immunforsvar, og man arbejder med en teori om, at mikrofloraen ved at virke anti-inflammatorisk også bidrager til at beskytte mod solskader og måske endog hudkræft. Det er under alle omstændigheder klogt at passe på sine mikrober. Rebiome er en ny dansk serie med fokus på at styrke hudens mikrobiom med præbiotiske ingredienser og probiotiske ekstrakter som deres Fencebiome. Rebiome vandt tidligere på året prisen som årets innovative serie ved Danish Beauty Award.

Rebiome ReFence Tinted Suncreme SPF 30 UVA/UVB Protection, Blue Light Protection, Anti Pollution, Pre- & Probiotic Complex, 369 kr./50 ml.

De særlig sarte steder

Der er steder i ansigtet, vi let kommer til at springe over med solcremen såsom ører og næse. Og så er der læberne, der med deres tynde hud og sparsomme pigment er udsat for at udvikle hudkræft. Denne parfume- og farvestoffri solstift er ikke bare nem og hurtig at bruge, den har også stort set alle de produkt-sikkerheds-certificeringer, der gør den egnet til f.eks. den tynde hud på læberne.

Derma Sun Stick SPF 50, 70 kr./18 ml med Svanemærket, Asthma-Allergi Danmark, AllergyCertified, Vegan, Grøn Kolbe.

Antioxidanter

Frie radikaler, altså reaktive iltforbindelser, er farlige, når de er for mange og går på elektronrov. Og radikale udsving opstår blandt andet i huden, når vi soler meget. Derfor er antioxidanter mindst lige så vigtige som solcreme og bør i det hele taget indgå dagligt i ens hudpleje. Dette serum er virkelig kompetent til opgaven, fordi der ikke bare er 16% af super-antioxidanten C-vitamin men tre typer af vitaminet. Herunder en fedtopløselig og meget stabil udgave af det ellers vandopløselige og sarte vitamin. Og alt er godt beskyttet i den tofasede formel i ilt og lystæt pumpeflakon med særskilt rum til vand- og olifase.

Pestle & Mortar Vitamin C 2 Phase Serum, 570 kr. for 40 ml.

Fugt og styrk


God fugtforvaring

Fugt er ikke bare opskriften på blød og glat hud, fugt er også nødvendigt for hudens funktion. Celler kræver vand for at kommunikere. På intet tidspunkt er det vigtigere end nu, hvor UV er en udfordring for hudens immunforsvar, og sol kan gøre huden lædertør. Denne gel-creme er som fugt på steroider, men selv om fugten fylder mest, så er der også hudkendte fedtstoffer til at holde fugten lige der i huden, hvor der er brug for det. Samt Biotherm’s LifePlankton probiotiske ekstrakt til at styrke immunforsvaret.

Biotherm Aquasource Hyalu Plump Gel, 300 kr./50 ml.

Hudforbedring i særklasse

Der er ikke mangen et serum – om noget – der med 2-3 dråber og syv ingredienser kan skabe hudforbedring, som er bekræftet ved flere uafhængige studier. Herunder ved dobbeltblindet placebostudie, som bestemt ikke er gængs metode inden for kosmetikken. Faktisk er Bioeffect EGF det eneste serum med en hudidentisk vækstfaktor, fremstillet i bygplanter i fuldstændig ren teknologi fra bygfrø til færdig flakon. Det fugtgivende serum styrker hudens produktion af kollagen- og elastinfibre, som holder den fast og smidig og udglatter rynker. Serum anvendes om aftenen og uden tilføjelse af andre produkter.

Bioeffect EGF Serum, 1.100 kr./15 ml.

Byg op indefra

Intet går ubemærket hen i vores hud og slet ikke UV-stråler, der skader hudens proteinfibre. Derfor kan det være fornuftigt at styrke god fiberdannelse indefra med kollagentilskud, så huden bevarer sine elastiske præstationer og undgår de dybe rynker, der kan følge af meget sol. New Nordic har flere typer kollagentilskud, men deres shots med bærsmag er nemme at tage ‘on the go’. De indeholder maritimt kollagenpeptid (5 g per shot), som altså stammer fra fisk, plus ekstrakt af antioxidantstærke grønne kaffebønner, C-vitamin og biotin, der også bidrager til opbygning af kollagen. Produktet vandt Årets Inner Beauty Award ved årets Danish Beauty Award.

New Nordic Collagen Shot, 349 kr./15 stk.

Lindre


Køl huden ned  

Avène’s termalkildevand er som en køligt fugtende og lindrende brise mod solvarm hud. Vandet er tappet sterilt fra kilden, og den huddulmende effekt er dokumenteret af mange kliniske studier. Kan anvendes i ansigt og på krop, på sensitiv hud samt på børn og babyer.

Eau Thermale Avène Thermal Spring Water fås i flere størrelser til f.eks. 120 kr./300 ml. På apoteket, Matas og andre.

Av min hud

Til sommeren hører risikoen for at komme i nærkontakt med stikkende insekter med hævelse og kløe til resultat. Men der fås heldigvis lindring som denne Relief Spray (fås også som creme og stick) med kløestillende mepyramin. Som selvfølgelig også lindrer, hvis det er brændenælder eller brandmænd, man har været for tæt på. Stil eventuelt i køleskab for ekstra dulmevirkning.

Faaborg Pharma Relief Spray, 60 kr./50 ml.

Husk kroppen


Skal du skrubbe?

Hudens yderste lag er vigtig UV-beskyttelse, fordi dets forhornede celler virker som et fysisk reflekterende filter, så spar på skrubberiet. Men hvis du alligevel vil, så vælg for eksempel en saltscrub, hvor de skrubbende saltkorn let opløses i vand og desuden indeholder mineraler til gavn for huden. Har man problemer med skallende hud, som f.eks. psoriasis, så vil havsaltet sammen med produktets kiselholdige padderokke have regulerende virkning på celleaktiviteten. Nourishing Salt Scrub indeholder flere planteekstrakter og -olier og anvendes med en let massage på krop, fødder og hænder i badet.

Lucia Care Nourishing Salt Scrub, 279 kr./200 ml Ecocert Cosmos Organic samt Vegan certificeret.

Den blødeste bodysmøre

Selv den mest sol- og havtørre hud genfinder sit bløde velvære med denne rige kropscreme med 98% naturlige ingredienser herunder koldpressede olier som økologisk druekerneolie, økologisk dadelolie samt økologisk sheasmør. Cremen er også fantastisk til tørre fødder. Uden mineralske fedtstoffer og uden parabener. Emballage 100% genbrugelig.

Caudalíe Vinotherapist Replenishing Vegan Body Butter, 295 kr./250 ml.