Usunde tænder giver smerter, nedsat livskvalitet og fører ofte til en usund livsstil. Det er der nok ikke mange forældre, som tænker over, når de vælger at springe tandbørsten over i en travl hverdag. Selv om de første tænder ikke skal holde hele livet, så er det vigtigt lige fra begyndelsen at skabe de gode tandbørstevaner. Både fordi det er rigtig hårdt for et lille barn at skulle have boret et hul, men også fordi de vaner, vi får fra barnsben, som oftest holder livet ud.
– Man skal begynde at bruge tandbørsten på børnene, allerede når den første lille spids bryder igennem. Både fordi den tand skal plejes som alle andre, men også fordi, børnene skal vænne sig til, at de voksne børster tænder på dem, og det går nemmere, jo tidligere man kommer i gang, siger formand for Dansk Tandplejerforening Elisabeth Gregersen til HELSE.
Hvis gummerne klør, inden den første tand bryder igennem, kan man give barnet en af de små baby-tandbørster, hvor børsterne sidder på en ring, så den ikke kan stikkes ind i munden. Det kan hjælpe til, at de vænner sig til fornemmelsen af børsten i munden, men det kan ikke stå alene. De skal også have børstet tænder af en voksen, understreger Elisabeth Gregersen.
Når et barn er omkring seks måneder, er det ved at nå en alder, hvor det kan lære at drikke af en kop, men der kan være mange grunde til at holde fast i sutteflasken lidt længere. Det er dog værd at tænke over, hvad man kommer i flasken. Mens børnene er helt små, er det nødvendigt, at bruge en sutteflaske, hvis børnene skal have noget ud over amningen. Mange tænker, at mælk er godt for tænderne, men selv om mælk indeholder kalk, som styrker både knogler og tænder, så indeholder det også mælkesukker, laktose, som mundens bakterier lever af. Mælkesukkeret klistrer til tænderne, og hvis barnet sover bagefter, giver det bakterierne rigtig gode betingelser for at omdanne sukkeret til syre. Når barnet er så stort, at det kan drikke af en kop, bør sutteflasken kun bruges til vand.
– Frugtjuice og saft er noget af det værste, man kan fylde i en sutteflaske, for syren ætser tænderne ligeså meget som cola. Det hænger blandt andet sammen med, at syren er svær for spyttet at neutralisere, så den er i munden længe, hvor den nedbryder emaljen, som ellers beskytter tænderne, forklarer Elisabeth Gregersen.
Allerede omkring det tredje år – måske endda endnu tidligere – vil de fleste børn få lyst til at gøre alting selv, også børste tænder. Det er godt, at børnene udvikler sig og har mod på at klare flere opgaver selv, men at børste tænder er både en banal opgave og vanskelig opgave, som kræver hjælp, til børnene er omkring 12 år.
– Det er ikke altid, at børnene synes, det er sjovt, men det skal være en ufravigelig vane, at de voksne får lov til at børste tænderne. Når børnene bliver større, kan de få lov til at børste tænderne selv først, og så kan de voksne børste efter, ikke mindst på alle de vanskelige steder; indersiderne i undermunden, ydersiderne i overmunden og de bagerste kindtænder. Vær også meget opmærksom på rokketænder.
Og på de nye tænder, der kommer. Rokketænderne kan være ømme, og det gør det sværere for børnene at børste grundigt nok, siger Elisabeth Gregersen og påpeger, at de nye tænder er sårbare, når de kommer op, så dem skal man være ekstra opmærksom på, til de lige har vænnet sig til mundens miljø.
Hvis det er svært at få det til at fungere om aftenen, så børst i stedet sidst på eftermiddagen, inden børnene bliver for trætte.
5 tips til gode vaner1. Gør tandbørstning til en ufravigelig vane fra begyndelsen af livet.
2. Vær en god rollemodel og vis børnene, at du selv passer på dine tænder. 3. Brug tandpasta med fluor – brug gerne voksentandpasta til børnene. Voksen tandpasta indeholder mere fluor. 4. Børst systematisk i hele munden: yderside, inderside og tyggeflader. Børst også gerne tungen. 5. Børst to gange om dagen. Hvis det er svært at få det til at fungere om aftenen, så børst i stedet sidst på eftermiddagen, inden børnene bliver for trætte. |
Vidste du …At man kan købe tabletter på apoteket, som farver belægningerne på tænderne. Det gør det nemt at se, om der er steder, som bliver forbigået med tandbørsten. Tandplejerne kalder dem ”sladrepiller”. |