Giv dit hjerte, hvad det længes efter

Af: Clara Edgar

Foto: Shutterstock

Hjertet har, ligesom alt andet i kroppen, brug for de rette betingelser, hvis det skal fungere optimalt. Og forskning viser, at de betingelser blandt andet indbefatter tilstrækkeligt med næringsstofferne selen og Q10.

Hvert minut, hver time, hver dag fra vi fødes, til vi dør, slår hjertet. Heldigvis er hjertet stærkt, og har udholdenheden til at stå distancen. Men, som enhver maratonløber uden vand, kan hjertet blive svagt og brænde ud før tid, hvis ikke vi giver det, hvad det længes efter. 

For som med alt andet i kroppen, har hjertet brug for næring. Også i form af spormineralet selen og coenzymet Q10. Og selvom hjertet naturligvis har brug for en bred vifte af forskellige vitaminer og mineraler, ligesom det styrker hjertet, at man motionerer, peger forskning altså på, at det er lige netop de to næringsstoffer, man skal være særligt opmærksom på, hvis man vil give hjertet en hjertevarm-følelse.

Flere studier viser nemlig, at tilskud med enten selen, Q10 eller en kombination kan nedsætte risikoen for at dø af hjertekarsygdomme betragteligt. Det gælder blandt andet KiSel-10 studiet, som blev lavet på raske mænd og kvinder i alderen 70 – 88 år. Deltagerne modtog dagligt enten 200 milligram Bio-Quinone Q10 samt 200 mikrogram SelenoPrecise eller placebo. Tilskuddene nedsatte risikoen for at dø af hjertekarsygdomme med 54 procent. 

Indbyrdes afhængighed

Flere undersøgelser har kigget på de to næringsstoffer hver for sig, og også her fundet positive effekter på hjertesundhed og nedsat risiko for dødelighed af hjertesygdomme. Q10 alene ser ud til at kunne mindske dødeligheden med omkring 43 procent blandt patienter med hjertesvigt, ligesom der er fundet sammenhæng mellem lavt indtag af selen og hjertesvigt – særligt hos kvinder.  

Der er flere grunde til, at de to næringsstoffer har så stor effekt, som blandt andet handler om deres evne til at give cellerne energi, nedsætte inflammation og modvirke oxidativt stress. Men den største effekt ses altså, når de tages i kombination, da der er et indbyrdes afhængighedsforhold mellem selen og Q10, som betyder, at kroppen ikke kan få maksimal udnyttelse af nogen af delene, hvis ikke der er tilstrækkeligt af partneren til stede i kroppen.

Hjertet slår hver dag. Og skal gerne gøre det i rigtig mange år. Men fordi jorden i Norden er fattig på selen – og mange danskere derfor risikerer at være i underskud – og kroppens egen produktion af Q10 daler naturligt med alderen, er det en rigtig god idé at hjælpe sit hjerte på vej og give det, hvad det længes efter, hvis det skal kunne stå distancen.

Læs også: Opskriften på et raskt hjerte er gode gener og sund livsstil