Glad mave sover bedst

Af: Af: Karin Svennevig Hyldig / Foto: Colourbox

FUP & FAKTA om kostens betydning for din nattesøvn.

Søvnspecialist og overlæge Jan Ovesen indleder med en positiv pointe:

Varm mælk med honning virker rent faktisk søvndyssende.

-Videnskabeligt er det aldrig blevet påvist, men erfaringer viser det, forklarer han.

Formentlig fremkalder den varme mælk et lille temperaturfald i kroppen, som svarer til det, der normalt indleder søvnen. Samtidig kan honningmælk gøre det ud for et lille måltid, uddyber overlægen.

Magiske egenskaber eller indholdsstoffer er der til gengæld hverken i honning eller mælk.

-Sådan en kop varm sødme før sengetid, kan være en god begyndelse: Men resten af natten har den næppe indflydelse på, siger han.

Jan Ovesen er ellers kendt for at gå i brechen for alternativer til traditionelle sovepiller som benzodiazepiner, der sløver patienterne hele dagen, fremkalder afhængighed og nu også i stigende grad erstattes af benzodiazepin derivater, beroligende midler, der udskilles i løbet af få timer.

Gennem 30 år har han markeret sig som én af søvnmedicinens pionérer, men midlet, der fremkalder en god, dyb nattesøvn, har han ikke fundet endnu.

Ikke sulten og ikke for mæt

-At f.eks. kirsebær indeholder søvnhormonet melatonin gør altså ikke kirsebær til et naturligt sovemiddel. Organismen regulerer meget præcist sit optag af de stoffer, cellerne har brug for. Så man kan ikke bare tanke ekstra melatonin på og få en bedre søvn, siger han.

Bananers indhold af b-vitamin og kalium m.v. gør ifølge søvnmedicineren næppe heller den store forskel for søvnkvaliteten.

-Hvis søvnforstyrrelser skyldes mangel på ét eller flere mineraler, skal der altså mere end et par bananer til, som han siger.

Og begreber som ”søvndyssende kulhydrater” har han kun en hovedrysten tilovers for.

Kostens betydning for et sundt søvnmønster er oftere negativ end positiv, må Jan Ovesen beklagende pointere:

-Hvis du er sulten, utilpas eller har ondt, går det ud over søvnen. Så tag gerne en ostemad eller en banan inden sengetid. Men lad være med at spise dig overmæt. Eller drikke så meget, at du må op og tisse, siger han og tilføjer:

-Ret meget længere er den faktisk ikke.

Fup og fakta om mad og drikkes potentiale for at forstyrre din søvn:

Fed mad. FAKTA. Meget fedt og overmæthed kan fremkalde ubehag, der forstyrrer søvnen. Men fedtniveauet i blodet har ingen betydning.

Proteinrig mad. FUP. Det er korrekt, at neurotransmittorer bruger aminosyrer, som findes i proteinrig mad til at aktivitere hjernen. Men om du ligefrem bliver mere vågen af at tilføre proteiner, afhænger bl.a. af optagelsen af disse aminosyrer. Den justeres løbende ind efter de aktuelle behov.

Kaffe. FAKTA. Koffein er den stærkeste lettilgængelige stimulans, vi har på markedet.

Vi bliver mere friske af kaffe, men der er store forskelle på, hvor følsomme vi er overfor koffein. Nogle sover fint efter et par kopper aftenkaffe. Andre ligger søvnløse, hvis de indtager kaffe eller tobaksrøg senere end klokken 16.

Energidrikke. FAKTA. Cola, Red Bull – stort set alle energidrikke indeholder koffein. Energidrikke i forbindelse med fysisk træning , øger desuden niveauet af stresshormoner i kroppen. En uheldig cocktail. Især om aftenen.

Te. BÅDE OG – MÅSKE TVÆRTIMOD. Det stimulerende stof i almindelig te, thein, ligner koffein, men virker ikke nær så stærkt. Meget afhænger af tesorten. Baldrian- og kamillete har f.eks. en svagt beroligende effekt. For nogle er den effekt endda nok til at sove godt.

Chokolade. FUP. Der kan være opkvikkende ingredienser i chokolade. Men chokolade i beherskede mængder holder næppe nogen søvnløs.

Medicin. FAKTA. Der er bl.a. koffein i mange former for håndkøbsmedicin.

Tomater og løg. Måske FAKTA. Syren i tomater og løg kan hos nogle fremkalde svien i den nederste del af spiserøret og derved forstyrre søvnen. Men tomater og løg indeholder ikke i sig selv noget stærkt opkvikkende.

Alkohol. FAKTA. Alkohol er en gift, der hæmmer nervesystemet og har en sløvende effekt. Imidlertid duer alkohol ikke som sovemiddel, for søvnkvaliteten forringes. Søvnfaserne og oprydningen i hjernen bliver afbrudt og ødelagt. Og det er ligegyldigt, hvilke typer alkohol, du indtager. Den dyre cognac er lige så skadelig som den billige rødvin. En enkelt genstand betyder ikke noget, men det tager f.eks ti timer at brænde otte genstande af. Så er hele natten ødelagt.

Sukker. FUP – med mindre du har diabetes. Kroppen er god til at regulere sukkerniveauet. Det, der ikke skal bruges nu, deponeres i muskulaturens sukkerdepoter, som først aktiveres, når der er brug for energi.

Stærke krydderier. FAKTA. Spiser du noget, du ikke er vant til, kan det give ubehag, der forstyrrer søvnen. Men i løbet af dage eller uger kan den menneskelige organisme vænne sig til rigtig meget. Bl.a. stærke krydderier.

Søvnmedicinerens sovetips:

  • Tag et varmt bad: Hvis du fryser, er det svært at falde til ro, og varmen sænker din kropstemperatur en anelse. Ligesom søvnen.
  • Hav et glas vand indenfor rækkevidde: Du afgiver en halv liter hver nat og kan nemt blive tørstig. Især hvis du snorker meget.
  • Sluk skærmene en time før, du skal sove: Det blå lys fra smartphones, tablets, computerskærme og fladskærme forsinker hjernes udskillelse af søvnhormonet melatonin ca. en time
  • Lad være med at sove foran fjernsynet: Din søvnrytme