Det er en udbredt opfattelse, at man skal nå op på 10.000 skridt dagligt for at opretholde en sund livsstil, men ny forskning og ekspertrådgivning peger nu i en anden retning.
Fokus flyttes fra kvantitet til kvaliteten af din fysiske aktivitet.
Mange af os har i årevis brugt skridttællere som en målestok for fysisk aktivitet, men hvor kom ideen om de 10.000 skridt egentlig fra? Det viser sig, at dette tal ikke er grundlagt i videnskabelig forskning, men derimod stammer fra en markedsføringsstrategi for en skridttæller udviklet i Japan i 1960’erne.
Interessant nok ligner det japanske tegn for 10.000 en person i bevægelse, hvilket gav anledning til denne specifikke benchmark.
Eksperter som Heather Milton, fysiolog ved NYU Langone Health, understreger betydningen af intensiteten i de skridt, vi tager. Det er ikke nok blot at samle skridt; det er vigtigere, at aktiviteten er moderat intens.
Ifølge Milton bør man stræbe efter at være moderat aktiv i mindst 30 minutter dagligt, hvilket kan sammenlignes med en rask gåtur, hvor man er forpustet og har svært ved at føre en samtale. Dette niveau af aktivitet svarer til anbefalingerne fra flere kilder om daglig aerob træning.
Nyere forskning understøtter også idéen om, at forskellige skridtmængder kan have forskellige sundhedsmæssige resultater baseret på faktorer som alder og intensitet.
Et studie fra 2019 viste, at 4.400 skridt dagligt kunne reducere mortaliteten med 41% sammenlignet med at gå 2.700 skridt, og omkring 7.500 skridt dagligt var forbundet med en 65% reduktion i mortalitet blandt kvinder på +62 år.
For at fremme sundhed og velvære foreslår Milton derfor, at vi bevæger os bort fra skridttællere som den primære indikator for fysisk aktivitet og i stedet fokuserer på perioder med moderat aktivitet gennem dagen.
Ved at bryde længere perioder med inaktivitet op og øge intensiteten af de aktiviteter, vi deltager i, kan vi opnå større sundhedsmæssige fordele.
Denne tilgang til fysisk aktivitet er ikke kun mere realistisk i en travl hverdag; den kan også være mere motiverende, da den tillader en mere fleksibel og tilpasset tilgang til motion og sundhed.