Ideen om, at mænd gennemgår et forløb, der minder om kvinders menopause, er et kunstigt opfundet begreb, ifølge en ekspert i vækst og reproduktion.
Det er noget vrøvl at tale om, at mænd har en overgangsalder. Sådan siger cheflæge, professor, dr. med. Anders Juul, afdeling for vækst og reproduktion på Rigshospitalet.
– En mandlig overgangsalder – som også af mange kaldes andropausen – er et kunstigt begreb, der blev skabt for godt 20 år siden. Mænd omkring de 50 kan have symptomer, der minder om dem, kvinder mærker i overgangsalderen. Det kan være træthed, tristhed, mangel på energi og nedsat libido. Men for mænds vedkommende skyldes symptomerne snarere ændrede livsvilkår – såsom, at man bliver ”overhalet” af yngre kræfter på arbejdsmarkedet, og at børnene er flyttet hjemmefra – end et markant fald i deres hormonniveau, som kvinder udsættes for, siger Anders Juul.
Ifølge ham blev andropausen opfundet tidligt i nullerne, efter en stor amerikansk undersøgelse havde vist, at hormontilskud til kvinder i overgangsalderen kunne medføre risiko for sygdom og død.
– Selv om undersøgelsen siden er blevet kritiseret, betød den, at markedet for hormonbehandling til kvinder styrtdykkede. Derfor rettede medicinalindustrien blikket mod den anden halvdel af jordens befolkning og skabte en debat om den mandlige andropause og mænds behov for hormoner.
For mens kvinders produktion af kønshormonet østrogen ophører totalt ved menopausen, falder mænds produktion af testosteron støt med cirka en procent om året fra tyveårsalderen. Det vil sige, at en 70-årig har lidt lavere værdier, end da han var 20 år. Men der er store forskelle mænd imellem, og nogle 70-årige har langt højere værdier end 20-årige mænd – og det er alt sammen inden for det normale. Enkelte mænd har dog et kraftigere fald end de vanlige 1-2 procent som følge af sygdom i hypofysen eller testiklerne, hvilket kan give anledning til ekstraordinært lave testosteronværdier.
De skal selvklart tilbydes behandling, hvis de samtidig har symptomer på testosteronmangel, understreger Anders Juul, som i samme åndedrag advarer mod, at man giver testosterontilskud til mænd med en ”normal” hormonproduktion. Årsag: Der mangler dokumentation for, at det vil have en effekt, og om der er bivirkninger.
Det forhindrer dog ikke, at man, med Anders Juuls ord, af og til ser ”fræk markedsføring”, der taler om en mandlig overgangsalder. For eksempel ved at spørge, om man falder i søvn foran fjernsynet, har mistet lysten til sex eller ikke længere kan slå sin 18-årige søn i tennis.
– Det holder jo ikke, for hvem har ikke prøvet at slumre foran skærmen? Og selvfølgelig kan en mand på 50 ikke følge med et 18-årigt energibundt. Den slags kampagner spiller på de mange forventninger om at være evigt ung og få et bedre liv, men de bliver ikke til virkelighed med testosterontilskud, lyder det fra Anders Juul.
Hvad så? Skal man fratages muligheden for at få et bedre liv og mere sjov på lagnerne og i stedet føre en munketilværelse? Absolut ikke, siger Anders Juul, men en testosteronbehandling skal ikke foretages uden lægelig dokumentation.
– Studier har vist, at testosteronbehandling af ældre mænd med en hormonproduktion i normalområdet kan føre til overdødelighed. Det er ikke bolsjer, man giver, påpeger Anders Juul.
Men måske kan testosteron få en ny rolle. Forskning har nemlig vist, at kvinder med nedsat libido kan have gavn af en testosteronbehandling.
– Det er interessant for læger og medicinalindustrien. Ideen om den mandlige andropause tog aldrig rigtig fat, men nu kan opmærksomheden rettes tilbage til kvinder. Det kræver dog fortsat megen forskning og dokumentation, siger Anders Juul.