Glem ikke at diabetes er sukkersyge

Selvom diabetes i dag forbindes mere med livsstil end med sukker, kan der gøres meget ved at finde nye sødemidler.

Med de senere årtiers stigning af især type 2-diabetikere i ældre aldersgrupper forbindes sygdommen mere og mere med livsstil og overvægt. Og mindre med sukker, som gav navn til sygdommen tidligere.

Men sukkerindtag har fortsat en stor negativ indvirkning på folkesundheden – måske mere afgørende, end vi tror.

– Faktisk har befolkningens gennemsnitlige indtag af fedt været faldende siden 1960’erne. Men sukkerindtaget har været støt stigende – ligesom fedme og diabetes, siger lektor ved Aarhus Universitet Per Bendix Jeppesen.

Bendix Jeppsen har i en årrække forsket i sukkerstoffer, og han er kendt for sit store arbejde med planten stevia, der har en række gavnlige virkninger for diabetikere. Ikke alene indeholder stevia naturlige sødestoffer, som med stor fordel kan erstatte sukker. Plantens smagløse grundstruktur kan vise sig at få endnu større betydning for folkesundheden.

– Stoffet isosteviol udgør den største del af stevia-planten, og stoffet ser ud til at angribe alle faktorer i “det metaboliske syndrom”: Fedme, forhøjet blodtryk, kolesterol og diabetes. Dyreforsøg viser, at isosteviol sænker blodsukkeret og blodtrykket. Og ikke alene reduceres det farlige LDL-kolesterol; det ser også ud til, at produktionen af det gavnlige HDL-kolesterol stimuleres, forklarer Per Bendix Jeppesen.

Mange diabetikere har et lavt niveau af HDL-kolesterol, og der findes i dag ingen medicin, som kan øge produktionen. HDL-kolesterol produceres primært af kroppen selv, når man dyrker motion.

Derfor er det uhyre interessant for både diabetikere og andre, hvad denne gren af stevia-forskningen kan vise.

– Efter en række lovende dyreforsøg har vi fået tilladelse til at gå ind i næste fase og teste på mennesker. Vi mangler bare at rejse kapital til at sætte forsøgene i gang, siger Per Bendix Jeppsen.

Grove grøntsager sænker sukkeret

Helt tilbage i det gamle Egypten anbefalede man grove grøntsager og korntyper til patienter, som havde diabeteslignende symptomer. Og dette råd er blevet taget op af lektor Per Bendix Jeppesen ved Aarhus Universitet.

Først og fremmest er fiberindholdet i grøntsager som kål og rodfrugter gavnligt for blodsukkeret. Forsøgspersoner, som alle led af type 2-diabetes, spiste 500 gram grøntsager om dagen, og responsen var overvældende.

– Vi er ikke færdige med at analysere alle resultaterne, men forsøgsdeltagernes reaktion var markant. Vi var nervøse for, om de nu også kunne spise hele rationen, men de vil slet ikke undvære deres grøntsager. Det, vi får at vide, er, at de aldrig har haft det så godt, siger Per Bendix Jeppsen.

Mange af forsøgspersonerne oplevede et markant vægttab som følge af den ændrede diæt.

– Men det er vigtigt at bemærke, at blodprøverne ser meget lovende ud. Også hos dem, der ikke tabte sig, siger Per Bendix Jeppsen.

Parallelt med resten af forsøget blev der givet specielt avlede grøntsager til en del af gruppen: Moderne grøntsager har mindre indhold af et bioaktivt bitterstof, end de havde tidligere, og dette bitterstof menes at have en række gavnlige virkninger på det metaboliske system.

– Vi måtte finde nogle gamle grøntsagssorter på Svalbard, som vi brugte et helt år på at smage til, så vi fik de mest bittert smagende med i forsøget. Og det viste sig, at forsøgspersonerne hurtigt vænnede sig til smagen, forklarer Per Bendix Jeppesen.

Analysen af de forskellige grøntsagers effekt er endnu ikke afsluttet. Men forsøgets opskrifter, der var udviklet af Kokkelandsholdets Per Mandrup, er ved at blive samlet i en kogebog, som forventes udgivet med støtte fra blandt andet Diabetesforeningen.

Læs også:

Spis grove grøntsager

Genforskning blotlægger nye diabetesdata

Dansk diabetesprojekt vil være verdens største

Hold øje med dine diabetes data