Glucosamin – din redning til ømme og slidte led

Af: Clara Edgar

Foto: Shutterstock

Ømme og slidte led er dagligdag for rigtig mange mennesker. Men sådan behøver det ikke være. Glucosamin arbejder nemlig aktivt med at bremse slidgigt og på den måde lindre smerterne.

Over 300.000 danskere lider af slidgigt, (artrose,) og eftersom sygdommen opstår, som et resultat af, at kroppen er blevet brugt, er det forventeligt, at flere mennesker i fremtiden vil blive ramt, simpelthen fordi vi lever længere. Det er meget forskelligt hvor generet, man er af sygdommen, men uanset om man døjer med milde eller voldsomme smerter, er det nok sikkert at sige, at man gerne ville være dem foruden.

Og forskning viser, at det faktisk kan lade sig gøre.

Præparatet glucosamin har nemlig vist sig i flere studier at virke smertelindrende.

Og det er faktisk ikke så overraskende, når man ser på, hvad glucosamin er. Glucosamin er nemlig en central byggesten i opbygningen af brusk – den brusk, som ellers mangler, når man lider af slidgigt. 

Flere læger er ikke i tvivl

Der har været en del debat om glucosamin. Det skyldes varierende forskningsresultater, som slog tvivl om virkningen. Men her er det vigtigt at forstå, at der findes forskellige former for glucosamin, ligesom kvaliteten varierer meget alt efter, om det er lægemidler eller kosttilskud.

Netop det er blevet slået fast af læger fra flere lande, som i 2015 udgav en samlet anbefaling i tidsskriftet Current Medical Research and Opinion. Her skrev de, at på baggrund af forskning, lavet med den rette form og standard for glucosamin, mente de, at man sikkert kunne anbefale midlet som behandling af slidgigt.

For at få et produkt, der virker, skal man gå efter formen glucosaminsulfat, og derudover sikre sig en tilstrækkelig kvalitet, hvilket heldigvis ikke er så svært herhjemme. Det er nemlig kun lovligt at sælge glucosamin i Danmark, hvis det er klassificeret som et lægemiddel. Det er glucosamin fra Pharma Nord, som selvfølgelig indeholder sulfat-formen. Kosttilskud med glukosamin fås kun fra udlandet – i en tvivlsom kvalitet.

Findes der kosttilskud, der virker for immunforsvaret?

Glukosamin bruges til at lindre smerter og forbedre leddenes funktion ved let til moderat slidgigt

Bedre end ibuprofen

Når lægerne i 2015 gav en så klar anbefaling, skyldes det blandt andet, at et studie, som naturligvis brugte glucosamin af høj kvalitet og i den rigtige form, viste, at mennesker, som led af slidgigt og fik glucosamin, simpelthen fik sat sygdommens udvikling på pause. I løbet af tre år blev deltagernes led ikke smallere, hvilket man ellers så hos kontrolgruppen.

Derudover viser et studie med specifikt fokus på smertelindring, at glucosamin virkede bedre end ibuprofen. I løbet af otte uger fik 40 deltagere enten glucosamin eller ibuprofen, og ved afslutningen var smerterne klart mindst hos gruppen, som havde fået en glucosaminpræparat.

Der er altså god grund til at prøve glucosamin af, hvis man døjer med slidgigt. Det er bare vigtigt, at det er af typen glucosamin-sulfat og også har en høj kvalitet.